Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

02. Spellen op het spoor
Geschreven door LeonM op wo 30 jul 2008, 12:26
Dit artikel is 316 bekeken
Welkom bij aflevering 2 in de serie SpelAdvies. Adviseur: Dierik, van website Bordspelmania.

De uitdaging
Ons jonge stel uit het eerste speladvies is door de tips van Dominique op het spoor gezet van de moderne bordspellen. Gezellige avondjes met vrienden volgden. Een nieuwe vraag kan niet uitblijven: zijn er ook leuke spellen die passen bij hun gezamenlijke interesse voor Treinen?

Ach, Dominique noemt zijn draken "de TGV van Fantasy World". Dan is het niet zo'n grote stap naar het "rokende ijzeren paard" van deze nieuwe vraag. Alles is tenslotte mogelijk in spellenland, nietwaar? En zeg nou zelf: "Waar zouden we zijn zonder de trein?" Vandaag vragen we Dierik om advies, één van de vrijwilligers achter het forum en de database van Bordspelmania.

  • Dierik, wat is voor hen een leuke start in de treinspellenwereld?

    Rondom het thema “treinen” zijn in de afgelopen jaren ontzettend leuke spellen uitgebracht. Een heel geschikt spel voor beginners is Ticket to Ride uit 2004. In dit prachtig vormgegeven bordspel gemaakt van zeer hoogwaardig materiaal dienen de spelers opdrachtkaarten te volbrengen waarmee ze punten kunnen verdienen. Op elke opdrachtkaart staan twee steden die met elkaar verbonden moeten worden. Om deze steden met elkaar te verbinden heb je bepaalde kleuren wagonkaarten nodig, die je in dit spel probeert te verzamelen door de juiste kaarten van de pot te pakken als je aan de beurt bent. Locomotiefkaarten kunnen hierbij als jokerkaart gebruikt worden. Dit spel is lekker vlot uit te leggen door de weinige regels en heeft een speelduur van 45-60 minuten.

  • Hun vrije avonden zijn of kort of schaars. Een spel voor twee personen staat daarom ook op de verlanglijst. Wat adviseer je?

    Als tweepersoonsspel zou ik Ticket to Ride Switserland uit 2007 adviseren. Dit is een variant op het originele bordspel dat gespeeld wordt (je raad het al) op de kaart van Zwitserland. Het heeft wat meer kortere routes dan het origineel en ook is het aantal verbindingen tussen de steden kleiner waardoor je elkaar sneller dwarszit. Als het originele Ticket to Ride met twee personen wordt gespeeld, dan speel je eigenlijk allebei een beetje je eigen spel zonder elkaar dwars te zitten. Dat zal je bij de Zwiterserland-editie niet lukken. Dat maakt dit spel zeer geschikt als tweepersoonsspel.

  • Met welk leuk familiespel kunnen ze als gezinnetje samen om tafel?

    Als de kinderen inmiddels zeg 7 en 9 jaar zijn, zou ik kiezen voor een andere Ticket to Ride-variant: Ticket to Ride Europe uit 2005. Het originele Ticket to Ride speelt zich af op de kaart van Amerika, waar de Europe-editie de Europese kaart gebruikt. Dat is echter niet het enige verschil. Er zijn een paar extra elementen aan toegevoegd die het spel net iets pittiger maar daardoor voor mij ook leuker maken. In de Europe-editie worden tunnels geïntroduceerd die moeilijker zijn aan te leggen. Verder zijn er stations toegevoegd aan het spel. Deze kunnen ingezet worden als een bepaalde route door een tegenspeler is geblokkeerd. Niet gebruikte stations leveren aan het eind van het spel extra punten op.

  • Wat is je tip voor het geval de kinderen inmiddels een jaar of 12 zijn?

    Als de kinderen doorgegroeid zijn naar een jaar of 12 zou ik Railroad Tycoon uit 2005 adviseren. Railroad Tycoon gaat qua moeilijkheid een paar stappen verder dan Ticket to Ride en is ook echt een fantastisch mooi spel om te spelen. Niet alleen door het indrukwekkende spelbord dat niet eens op elke tafel past maar zeker ook door het realistische spelconcept.

    In dit spel bouw je niet alleen spoorlijnen tussen verschillende steden zoals bij Ticket to Ride maar ga je een paar stappen verder. Je kunt goederen vervoeren tussen verschillende steden, investeren in betere locomotieven en via geheime opdrachtkaarten bonuspunten verdienen. Al met al een prachtig spel met een speelduur van ongeveer 2 uur, die voorbij zijn voor je er erg in hebt.

  • Ze denken uiteraard aan het milieu en de kosten. Welk bordspel is onterecht vergeten geraakt en moeten ze toch echt alsnog tweedehands bemachtigen?

    Een “treinenspel” dat al iets ouder is, maar waar ik hele goede herinneringen aan heb is Union Pacific uit 1999. In dit “treinenspel” gaat het eens niet om het aanleggen van routes maar om het investeren in spoorwegmaatschappijen. In elke ronde hebben de spelers twee keuzes, bouwen of investeren. Kies je voor bouwen, dan plaats je een trein van een bepaalde maatschappij om het speelbord (uiteraard moeten daarbij bepaalde regels in acht worden genomen) en neem je daarna een aandelenkaart van de pot. Kies je voor investeren dan mag je één of meerdere aandelen van één maatschappij uitspelen.

    Vier keer in het spel vind een dividenduitkering aan de aandeelhouders plaats. Alleen uitgespeelde aandelen tellen hierbij mee. Wie aan het eind van het spel het meeste geld heeft wint. Omdat je niet precies weet wanneer de dividendkaarten langskomen, is timing van je acties in dit spel heel belangrijk: nu alvast die aandelen uitspelen, of toch nog maar bouwen om die maatschappij waardevoller te maken of dat ene leuke aandeel te pakken?

  • Bedankt voor je tips, Dierik. Dat jonge stel kan op weg naar het volgende station. Wij stappen hier al uit. Als laatste nog een meer persoonlijke vraag. Als je nu tijd, geld en spelmakkers genoeg hebt, hoe ziet jouw ideale speelavond er dan uit?

    Als ik binnen dit thema blijf zou ik starten met Ticket to Ride kaartspel (net nieuw uitgeven in 2008), daarna zou ik vervolgen met Railroad Tycoon om vervolgens af te te sluiten af met een kort spelletje Transeuropa.

Dit artikel is laatst gewijzigd door Dierik op ma 03 jan 2011, 19:31
 Profiel  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®