Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024





Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

14. Leuke spellen voor de hele familie
Geschreven door LeonM op vr 01 okt 2010, 19:24
Dit artikel is 2450 bekeken
Welkom bij aflevering 14 in de serie SpelAdvies. Adviseur: Guido, van website Truus & Truus.

De uitdaging
Beste Guido, er was eens een gezin met drie kinderen van 7, 10 en 12 jaar. Ze besluiten om enkele gezellige bordspellen te kopen om wat vaker met elkaar om tafel te zitten en wat minder achter de computer. Ze zoeken daarom leuke familiespellen. "In a screen-driven world, we really need human interaction." Wil jij ze eens adviseren?

  • Welk kort spelletje moet in elk geval in de collectie komen?

    Familiespellen is natuurlijk een breed thema. Maar wat ik persoonlijk onder familiespellen versta, zijn spellen die tussen kinderspellen en expertspellen vallen en die je vaak op tafel zet. Een spel dat je pakt en van tevoren weet dat je het leuk vind om te spelen en dat elke keer anders en spannend is.

    Ligretto is een reactiespelletje in de vorm van een kaartspel. Bij dit spel gaat het om reactievermogen. Doel van het spel is om zo snel mogelijk je ligrettostapel met 10 kaarten weg te spelen. Alle spelers zijn tijdens dit spel tegelijkertijd aan de beurt. Je hoeft dus niet te wachten.

    Op tafel vormen zich stapels met kaarten die numeriek ophogen, beginnend bij 1 en eindigend bij 10. Deze stapels hebben elke een eigen kleur. Je mag dus beginnen met een rode "1" en alle spelers mogen nu opvolgende kaarten op deze beginkaart leggen. Ook voor de spelers liggen kaarten. Drie open kaarten en een gesloten stapel met 10 kaarten, de ligrettostapel. Verder heeft elke speler een gelijk aantal gesloten kaarten in zijn hand, waarmee hij de 3 open kaarten en kaarten op tafel aanvult. De bedoeling is om zo snel mogelijk de ligrettostapel op te spelen. Elke kaart in het midden van de tafel wordt dan als 1 punt geteld. Elke overgebleven kaart van de ligrettostapel telt als 2 minpunten. Je speelt tot een score die je van tevoren afspreekt. Je kunt het spel dus zo lang of kort maken als je wilt.

    Van de 10 spelers vinden 9 spelers het spel geweldig. Dit omdat alle spelers zo ingespannen zijn om het spel te winnen, dat er een soort vechtlust ontstaat. Het spel is snel, leuk, hilarisch en vooral erg spannend. De spelers die niet van dit spel houden, kunnen de snelheid van dit spel vaak niet bijhouden. Ik heb het spel met zowel jonge kinderen als wat oudere mensen gespeeld en bij beiden valt het spel in goede aarde.

  • Met welk gezellig familiespel kunnen ze als gezin om tafel?

    Een spel dat zowel met 2 als met 5 spelers geweldig is om te spelen, is Carcassonne Jagers & Verzamelaars. Ook bij dit spel geldt dat leeftijd geen rol speelt.

    In dit spel pakken spelers een tegel en leggen deze aan reeds liggende tegels. Er vormen bossen, rivieren en grasvelden. Elke speler bezit 5 speelfiguren en 2 hutten die hij op zijn geplaatste tegel mag inzetten. Hiermee worden de speelstukken vissers (op rivieren), verzamelaars (in bossen) of jagers (op grasvelden). Een afgebouwd bos of rivier levert gelijk punten op die op een scorebord worden bijgehouden. Tijdens het spel heeft elke speler twee keer de kans om een hut op een rivier te plaatsen, deze leveren aan het einde extra punten op. Ook leveren de jagers punten op aan het einde van het spel. Voor elk stuk wild waar ze op jagen, krijgen ze punten.

    Dit spel is spannend van begin tot eind. De spelers pakken een tegel en bekijken waar ze het beste deze tegel kunnen plaatsen. Ook wegen ze telkens af waar ze hun speelstukken zullen plaatsen. Leuk element bij dit spel zijn de bonustegels, die als extra tegel tijdens een beurt worden ingezet. Ander leuk element is de spanning van de eindtelling.

  • Een spel voor twee personen mag natuurlijk niet in de collectie ontbreken. Wat adviseer je?

    Flower Power blijf ik spelen met spelers van alle leeftijden. Bij dit spel maken spelers bloemenvelden. Het spel heeft iets weg van domino. Op een speelbord worden de dominotegels geplaatst. Op elke tegel staan twee bloemen. Er zijn verschillende soorten bloemen. Doel is om zo groot mogelijke velden met bloemen te maken. Ook is er een soort neutrale zone op het speelbord waar beide spelers tegels mogen plaatsen.

    Flower Power is kort en heel spannend, zeker bij de eindtelling waarbij per bloemensoort de velden worden geteld.

  • Heb je misschien ter inspiratie nog een tandje pittiger spel achter de hand?

    Een iets pittiger spel is Tobago. Een spel dat al een tijdje in Duitse uitvoering op de markt was, maar dat inmiddels ook in het Nederlands is verschenen.

    In dit spel rijden de spelers in autootjes over een eiland om schatten en amuletten te zoeken. De spelers bepalen met elkaar waar de schatten zich bevinden. Er zijn vier soorten schatten. Onder elke soort worden kaarten geplaatst die aanwijzingen geven. Zo kan een schat bijvoorbeeld op het strand, naast de bergen en 1 plaats naast een palmboom geplaatst worden.

    Leuk aan dit spel is dat het elke keer anders is en dat er zo veel in dit spel zit met eigenlijk weinig moeilijke spelregels.

  • Welk bordspel is onterecht vergeten geraakt en moeten ze echt nog tweedehands op de kop tikken?

    Maka Bana is een spel dat niet in het Nederlands is uitgebracht. Toen het werd uitgegeven heeft het ook niet veel aandacht gehad. Onterecht, want dit spel is hartstikke spannend.

    Maka Bana gaat over strandhutjes bouwen op stranden. Er zijn 4 stranden, 3 verschillende symbolen waarop gebouwd kan worden en 3 soorten ondergronden. De spelers kiezen in het geheim uit handkaarten elk een plek op het bord. Deze plek bestaat uit de naam van het strand, een symbool en een ondergrond. Hierna zetten de spelers een soort beeldje op een plek waar die ronde niet gebouwd mag worden. Tevens is het zo dat degene die het eerst aan de beurt is de plek mag opeisen. Het kan dus zijn dat een andere speler jouw plek eerder in bezit neemt of er in de tussentijd een beeldje op jouw plek is geplaatst.

    De spelers krijgen aan het einde van het spel punten voor de meerderheid aan standhutjes per strand. Ook krijgen ze voor meerdere aaneengesloten groepen hutjes meer punten. Maka Bana is voor alle leeftijden en spannend van begin tot eind. Een spel dat niet vergeten mag worden!

  • Guido, dank je wel voor je advies. Die computer krijgt weinig kans meer! Tenslotte ook aan jou de bekende slotvraag. Stel: je hebt tijd, geld en spelmakkers genoeg. Hoe ziet jouw ideale speelavond er dan uit, los van dit thema?

    Als eerste speel ik een avond voor mijn plezier. Pas ten tweede om te winnen. Ik kan dus een enorm leuke avond hebben en alleen maar spellen hebben verloren. Maar als ik moet kiezen om met een stel fanatieke spelers te spelen komen er toch een aantal van mijn favoriete spellen voorbij.

    Ik begin dan met een sterk spel als Puerto Rico, Wallenstein of Vorsten van Florence.
    Hierna nog een topper als Maharadja, Hoogspanning of Taj Mahal en als afsluiter Ticket to ride USA 1910.

Dit artikel is laatst gewijzigd door Dierik op ma 03 jan 2011, 23:20
 Profiel  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®