Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Q&A met fotograaf Henk Rolleman
Geschreven door LeonM op do 04 feb 2010, 00:39
Dit artikel is 505 bekeken
Kun jij ook genieten van fraaie bordspelfoto's? Die sfeervolle afbeeldingen geven kleur en karakter aan een droge spelbeschrijving. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms alleen al op basis van het uiterlijk een spel zou willen kopen.

Tijdens mijn zwerftochten op internet, en vooral BoardGameGeek, zie ik regelmatig prachtige foto's van de hand van Henk Rolleman. Meestal close-up geschoten, mooi belicht. Vaak tonen ze interessante details van het spel.

Met al meer dan 1800 afbeeldingen op BoardGameGeek heeft hij de "Golden Image Uploader"-award dik verdiend. Mooie recente voorbeelden vind ik bijvoorbeeld de serie opnames van Opera (het laatste pittige bordspel van TheGameMaster) en de serie foto's van Genoa.

Tussen de vele foto's zitten vast exemplaren met een verhaaltje of herinnering. Ik heb Henk gevraagd om er eens twee voor ons uit te lichten. Uiteraard met de vraag waarom juist deze twee. Maar eerst een vraag vooraf:

  • Henk, wat heb jij toch met spellen en fotograferen?

    Het spelen van bordspellen heeft mij van jongs af aan al getrokken. In mijn tiener jaren speelde ik de bekende spellen die toen gangbaar waren zoals Risk, JumboJet, Olie voor de Wereld. Later kwamen daar Shogun (MB), Axis & Allies en het rollenspel Oog des Meesters bij.

    Halverwege de jaren '90 viel onze spelersgroep wat uit elkaar. Na een aantal jaren nauwelijks een spel gespeeld te hebben, kocht ik in 2000 bij toeval Kolonisten van Catan. Ik had namelijk het computerspel Risk II gekocht. Dit was dramatisch slecht en ik had het teruggebracht naar de speelgoedwinkel, maar mocht dit alleen ruilen tegen iets anders in de winkel. Toen stond daar een stapel met Kolonisten van Catan, met het logo "Spel van het Jaar" waardoor ik het meenam. Dit zorgde bij mij voor een heropleving van het bordspel.

    Fotografie, en in het bijzonder vormgeving, hadden vroeg mijn interesse. Vroeger tekende ik regelmatig. Door de digitale ontwikkeling kan ik dit op BoardGameGeek op een leuke manier combineren. Het geeft mij voldoening om op een beeldende manier de sfeer, het thema of de emoties over te brengen door middel van fotografie.

  • Wat is de eerste foto die je hebt uitgekozen?

    Allereerst vind ik het maar lastig om er maar twee te kiezen, omdat achter meerdere foto's leuke verhalen schuilen.

    Afbeelding

    In december 2007 demonstreerde ik o.a. De Kathedraal op de Midwinter Fantasy Fair 2007 in Alphen aan de Rijn in het Archeon. De locatie was op de eerste verdieping van een Romeinse herberg. Het was toen een donkere, grauwe dag, maar 's middags schenen er lage zonnestralen over het speelbord. Het natuurlijke licht gaf een warme zachte gloed over het spel en in de zaal. Een dergelijk moment leg je dan vast. De blokken van De Kathedraal lenen zich ook voor een mooie compositie op het speelbord. Na een klein half uur was de zon ook helemaal weg. Bij voorkeur maak ik graag foto's met goed zonlicht, omdat de kleuren dan vaak het beste tot zijn recht komen.

    Zo heb ik deze middag ook nog twee mooie foto's gemaakt van The Golden Compass, waar je de gloed van de zon nog beter ziet. Dit geeft een mooie sfeer bij het thema van het spel.

    Afbeelding Afbeelding

  • Dat zijn inderdaad mooie sfeerfoto's geworden. Misschien moet ik maar eens bij kaarslicht gaan spelen. En de tweede?

    Het voordeel van de meeste digitale camera's is dat je via het LCD-scherm gelijk kan zien of de foto die je wilt maken goed scherp is en of alles er op staat. Hier kun je ook mee spelen door via de camera te kijken of je een mooie compositie ziet.

    Afbeelding

    Zo is deze foto eigenlijk ontstaan, doordat ik een soort van fel licht zag in een tunnel. De lichtval kwam ook alleen tot stand bij een bepaalde stand van de camera. Vervolgens zette ik er een piraat bij die door de tunnel zijn vrijheid tegemoet snelt vanuit de Cartagena-gevangenis. Een dergelijke foto laat op subtiele wijze het thema van het spel zien. Bij vrijwel alle foto's laat ik de flits uit, zodat de kleuren en het contrast op de foto's beter zijn.

Bedankt dat je wilde meewerken aan dit artikel. En natuurlijk vooral bedankt voor je uitgebreide openbare collectie foto's. Zo krijgt iedereen alvast de smaak te pakken van al die prachtige spellen!

Link: Fotocollectie van Henk op BoardGameGeek.

Steekwoorden: Q&A, Henk Rolleman, foto, V&ADit artikel is laatst gewijzigd door Bart op wo 12 okt 2016, 21:57
 Profiel  
 
 

Reactie toevoegen  [ 2 Reacties ] 
Auteur Reacties
Avatar gebruiker
Ik heb net "even" de eerste 80 van 158 pagina's met foto's bekeken op BGG. Ziet er goed uit Henk!


Omhoog
 Profiel  
 
Avatar gebruiker
Bedankt William :thumbup:


Omhoog
 Profiel  
 
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen  [ 2 Reacties ] 
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®