Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Charlemagne spelregelsamenvatting
Geschreven door Bartjes! op di 14 sep 2010, 18:34
Dit artikel is 621 bekeken
Spelregelsamenvatting Charlemagne

Afbeelding

Spel is verdeeld in speelronden – jaren – onderverdeeld. Speler die tot Keizerlijke Raadgever is benoemd, opent het jaar. Ieder jaar kent 4 fasen: de jaargetijden. Elk jaar wordt in principe een andere speler tot Keizerlijke Raadgever benoemt.

Winter – Samenkomst der vorsten
  1. Keizerlijke Raadgever (bij spel met drie spelers is dit de oudste speler) kiest één van zijn lotkaarten en legt die op en op het bord (indien speler niet meer over lotkaarten beschikt, dan kiest de speler links van hem).
  2. Gespeelde lotkaart mag worden omgeruild:
    1. wie aan beurt is – te beginnen bij speler links van Keizerlijke Raadgever – speelt eigen lotkaart en mag eerder gespeelde kaart in de hand nemen.
    2. Voor het omruilen moet hij een privilegekaart inleveren en in voorraad leggen.
    3. LET OP: in eerste ronde kunnen de spelers nog geen lotkaarten omruilen, omdat ze nog geen privileges hebben.
    4. Wie aan de beurt is en niet wil ruilen, past. Men mag zich later nog bedenken en toch weer ruilen.
    5. Als alle spelers achter elkaar hebben gepast, is omruilen direct voorbij.
    6. Belangrijk: een lotkaart met symbool ‘kathedraal’ brengt de Keizerlijke Raadgever van de eerstvolgende ronde een voordeel: hij mag een deel van de kathedraal bouwen, hetgeen meerdere keizerlijke zegels op kan leveren. Speelkaart met het symbool ‘privilege’ levert een privilege en slechts één keizerlijk zegel op.
    7. Als een speler wél een privilege heeft, maar geen lotkaart, mag hij toch handelen: hij levert privilege in en pakt lotkaart. Speler links van hem móet nu een lotkaart neerleggen, want er moet er altijd één liggen.
    8. Belangrijk: lotkaart die blijft liggen is het volgende jaar van kracht en bepaalt welke machten sterk of zwak zijn. De spelers beoordelen lotkaarten aan de hand van hun machtkaarten: zie tabel (oorlog – belastingheffing – oproer – hongersnood).

Voorjaar – Het noodlot wordt bestreden en de nieuwe Keizerlijke Raadgever wordt benoemd
Degene die de geldende machtkaart heeft gespeeld, begint:
  1. Deze speler kiest de machtkaarten uit de hand waarmee hij als eerste bod wil doen om het lot te bestrijden. De speler legt deze open op tafel, telt de waarden op de machttabel in het thans geldende lot. Het totaal hiervan is de waarde van het bod.
  2. Om beurten volgen de andere spelers. Bod moet altijd hoger zijn dan dat van de vorige bieder.
  3. Speler die al een bod heeft gedaan, mag dit vervolgens verhogen. Nieuwe kaarten worden naast kaarten van voorgaande bod gelegd.
  4. Wie niet wil of kan bieden, moet passen. Wie past, mag niet meer meebieden. Hij mag de kaarten die hij als laatste aan zijn bod heeft toegevoegd, terug in de hand nemen. Rest gaat op de aflegstapel. Wie één bod heeft gedaan, mag dus het gehele bod terugnemen.
  5. Bieden wordt zo lang gedaan tot er nog maar één speler (met het hoogste bod) over is.
  6. Speler met hoogste bod moet alle geboden kaarten op de aflegstapel leggen. Hij is de nieuwe Keizerlijke Raadgever.
Beloning voor de Keizerlijke Raadgever:
  1. Indien de lotkaart het symbool van een privilege draagt dan: krijgt deze speler één keizerlijk zegel (met waarde 1) en hij mag een privilege uitzoeken. Is gewenste privilege niet meer voor handen? Dan mag hij deze bij een andere speler wegpakken. Privileges en zegels legt men open voor zich neer.
  2. Indien de lotkaart het symbool van een kathedraal draagt dan: wordt deze speler bouwheer en mag hij een deel aan de kathedraal bouwen. Voor de bouw van een deel van de kathedraal ontvangt de bouwheer keizerlijke zegels volgens deze tabel:
    1. schip 2. zijbeuk 3. zijbeuk 4. koor 5. voorgevel 6. Dak
    1 zegel 1 zegel 1 zegel 2 zegels 2 zegels 3 zeg.
    Daarnaast ontvangt de bouwheer voor elk van zijn werkplaatsen met ambachtslieden nog een keizerlijk zegel. Daarna moeten deze werkplaatsen van het bord genomen worden. De bouwheer legt ze terug in zijn voorraad. Werkplaatsen van andere spelers blijven staan.

Zomer – De acties der vorsten
Keizerlijke Raadgever begint; rest volgt met de klok mee. Speler die aan de beurt is mag de volgende acties doen in willekeurige volgorde (speler mag dat zelf bepalen):
  1. Werkplaatsen voor ambachtslieden bouwen:
    1. Wie een werkplaats bouwt t.b.v. de kathedraal, moet één machtkaart hamer afleggen.
    2. Speler neemt één van zijn gebouwde hoeven van zijn plaats in vorstendom en zet deze op één van de drie bouwplaatsen bij de kathedraal in aanbouw. De hoeve wordt een werkplaats voor ambachtslieden en geeft aan dat de vorst kosten maakt om de kathedraal te bouwen.
    3. Een speler mag meerdere werkplaatsen tegelijk bouwen. Kost telkens machtkaart ‘hamer’.
    4. Een speler mag niet meer werkplaatsen bezitten dan hoeven. Hij mag bijvoorbeeld niet 2 hoeven en 3 werkplaatsen bezitten.
  2. Nieuw hoeven bouwen:
    1. Hoeve bouwen = één machtkaart ‘graan’ afleggen.
    2. Speler neemt één van de hoeven uit zijn voorraad en plaatst deze op één van zijn lege bouwplaatsen direct voor zich nabij de rand van het spelbord (6 bouwplaatsen in totaal).
    3. Een speler mag meerdere hoeven tegelijk bouwen. Kost telkens een machtkaart ‘graan’.
    4. Per 2 hoeven ontvangt een speler in de herfst één nieuwe machtkaart!
  3. Ridders van tegenstanders omkopen: doel hiervan is tegenstander verzwakken, uitschakelen of diens hand te bekijken:
    1. Speler die aan de beurt is mag zonder bepaalde volgorde ridders van één, twee of alle spelers proberen om te kopen.
    2. Speler die aan de beurt is wijst tegenstander aan. Om diens ridder om te kopen, legt de omkoper een machtkaart ‘kelk’ in diens richting open op tafel.
    3. Tegen een kelk is geen weerstand mogelijk. De speler móet een ridder (schild) op tafel leggen. Beide kaarten gaan vervolgens op aflegstapel.
    4. Omkopen mag voortgezet worden, zolang de speler kelkkaarten kan spelen. Indien tegenstander geen schildkaarten meer heeft, moet hij al zijn kaarten aan de omkoper laten zien. Kelkkaart gaat op aflegstapel.
    5. Let op: Speler zonder schild-/ridderkaarten is makkelijke prooi voor uitdaging!
  4. Ridders van tegenstanders uitdagen: door tegenstander uit te dagen, raakt verdediger hoeve(n) kwijt en krijgt de aanvaller machtkaarten:
    1. Speler die aan de beurt is mag zonder bepaalde volgorde ridders van één, twee of alle spelers uitdagen.
    2. Uitdager wijst tegenstander aan en legt schildkaart open op tafel.
    3. Speler die uitgedaagd wordt mag direct reageren door ook schildkaart neer te leggen. Beide kaarten gaan op open aflegstapel; strijd is onbeslist.
    4. Uitdager mag andere actie uitvoeren of doorgaan en nog een schildkaart spelen. Zolang de uitgedaagde speler schildkaarten kan spelen, gebeurt er niets.
    5. Kan of wil de uitgedaagde speler geen schildkaart meer spelen, dan onderwerpt hij zich. Uitdager mag een gebouw van de verliezer brandschatten. De verliezer beslist welke hoeve of werkplaats hij opgeeft en legt deze terug in voorraad. Hij moet echter rekening houden met de regel dat hij nooit meer werkplaatsen dan hoeven mag bezitten. Gespeelde kaarten: afleggen.
    6. Voor elke tegenstander waarvan de uitdager gebouw(en) heeft gebrandschat, trekt hij aan het einde van zijn zomerbeurt twee nieuwe machtkaarten (dus: twee machtkaarten per tegenstander; NIET per gebouw). Deze mogen in de zomer niet meer voor verdere aanvallen gebruikt worden. Wel mag de uitdager ze ter verdediging inzetten, wanneer een andere speler hem nog in dezelfde zomer aanvalt.
      Alle spelers aan de beurt geweest? Herfst…

Herfst – Inkomsten/Keizerlijke Genade/Kerkelijke Belasting
  1. Inkomsten: Machtkaarten
    1. Spelers ontvangen hun inkomsten (machtkaarten); eerst de Keizerlijke Raadgever, daarna kloksgewijs de andere spelers.
    2. Machtkaarten worden getrokken van de trekstapel.
      1. Voor ieder privilege dat een speler bezit, mag hij een gelijksoortige machtkaart uit de aflegstapel of de trekstapel zoeken. Speler mag niet vrijwillig afzien van deze beloning.
      2. Afleg- en trekstapel worden nu door elkaar geschud; dit wordt nieuwe trekstapel.
      3. Iedere speler krijgt altijd 1 machtkaart.
      4. Daarnaast krijgt een speler 1 machtkaart per 2 hoeven in zijn vorstendom. Werkplaatsen rondom de bouwplaats van de kathedraal leveren geen inkomsten op.
  2. De Keizerlijke Genade
    1. Elke speler die in deze herfst maar één machtkaart heeft gekregen en daarna bij elkaar minder dan 5 machtkaarten bezit, mag om “Keizerlijke Genade” smeken.
    2. Dit gebeurt kloksgewijs, beginnen bij Keizerlijke Raadgever.
    3. Genade wordt altijd gehonoreerd. De speler kiest een tegenstander die minstens evenveel keizerlijke zegels moet bezitten als hijzelf. Hij mag van de keizer de helft (naar beneden afgerond) van diens machtkaarten gedekt uit zijn hand trekken.
    4. De gulle gever wordt door de keizer beloond met een door hem gewenst privilege uit de voorraad. Als dat gewenste privilege niet voorradig is, mag hij deze bij een speler naar keuze wegnemen.
  3. Kerkelijke Belasting
    1. Iedere speler die meer dan 10 machtkaarten bezit, moet zoveel kaarten afleggen, totdat hij er 10 overhoudt. Deze mag hij zelf uitzoeken en op de aflegstapel leggen.
Na de herfst begint de winter weer…

Einde van het spel
Het spel eindigt in het voorjaar, waarin het laatste deel van de kathedraal is gebouwd, met het aanbreken van de zomer. Speler die dan de meeste keizerlijke zegels bezit, wint het spel. Bij een gelijke stand: de speler met de meeste machtkaarten in de hand. Het kan dus verstandig zijn niet alle machtkaarten uit te spelen…

Begrippen:
  • Keizerlijke zegels: deze tellen voor de winst. Keizerlijke Raadgever krijgt zegels.
  • Hoeven: deze moet je hebben om over werkplaatsen voor ambachtlieden te kunnen beschikken (je moet altijd minstens zoveel hoeven hebben, als werkplaatsen voor ambachtslieden). Deze leveren daarnaast machtkaarten op in de herfst.
  • Werkplaatsen voor ambachtslieden: leveren keizerlijke zegels op, indien je Keizerlijk Raadgever bent en lotkaart symbool ‘kathedraal’ draagt. Werkplaatsen zijn eerst hoeven geweest.
  • Privilege: heb je nodig om Keizerlijk Raadgever te kunnen worden. Levert tevens machtkaarten op in de zomer. Hoe krijg je een privilege? Door gulle gever te worden bij Keizerlijke Genade van andere speler of door Keizerlijke Raadgever te worden bij een lotkaart met symbool ‘privilege’.
  • Machtkaarten: Heb je nodig om lot te bestrijden en Keizerlijk Raadgever te kunne worden. Tevens om hoeven en werkplaatsen te bouwen en tegenstander te verzwakken. Hoe krijg je machtkaarten? In fase Herfst als inkomst.

Steekwoorden: charlemagne, 999 gamesDit artikel is laatst gewijzigd door Piet op za 18 sep 2021, 20:42
 Profiel  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®