Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Conquistador spelregelsamenvatting
Geschreven door Bartjes! op di 14 sep 2010, 20:26
Dit artikel is 634 bekeken
Spelregelsamenvatting Conquistador

Afbeelding

BASISSPEL
Doel van het spel:
Door het leggen van landtegels ontstaan meerdere regio’s en zeeën van verschillende grootte. De spelers leggen hun caballerokaarten aan de landtegels en brengen zo de caballero’s in de regio’s. De spelers bouwen castillo’s en schepen. Wie bij een telling de meeste (bij 3 of 4 spelers ook de op één na meeste) caballero’s in een regio bezit, krijgt een aantal overwinningspunten, dat hoger is naarmate de regio groter is. Ieder schip brengt ook een aantal punten op, dat van de grootte van het zeegebied afhangt. Alle punten worden op een scoreblok bijgehouden. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

Hofhouding:
  • Neem caballerokaart uit voorraad en leg deze dusdanig voor je neer dat getal 5 rechtop staat. Dit is aantal caballero’s waaruit je hofhouding bestaat en waarmee je het spel begint.
  • Als je in loop van het spel caballero’s uit hofhouding verwijdert of toevoegt, draai of keer je je caballerokaarten zodat de leesbare getallen aangeven over hoeveel caballero’s je kunt beschikken. Wie geen caballero’s meer heeft, moet zijn caballerokaarten in algemene voorraad terugleggen.

Machtkaarten:
Machtkaarten hebben in de hoek een getal die de rang van de kaart aangeeft. In het midden een aantal caballero’s. Het getal bepaalt de volgorde van de speelbeurten. Machtkaart met hoogste getal: deze speler is als eerste aan de beurt. Caballero’s geven aan hoeveel er die beurt aan je hof worden toegevoegd.
Machtkaart ‘9’ heeft bijzondere betekenis: je mag na het spelen ervan twee landtegels uitkiezen en aanleggen.

Verloop spel:
Spel duurt 7 ronden. Na 4e en 7e ronde: telling. Elke ronde verloopt gelijk en begint met spelen machtkaart.

Spelen van een machtkaart:
Jongste speler begint: kloksgewijs speelt men om beurten een machtkaart. Er mogen in een ronde nooit twee kaarten met dezelfde waarde gespeeld worden. Wie hoogste machtkaart heeft gespeeld, is als eerste aan de beurt en maakt beurt helemaal af. Dan is speler aan de beurt met op één na hoogste waarde. Machtkaarten worden afgelegd op eigen aflegstapel.
Let op: Vanaf de tweede ronde begint steeds de speler die de ronde ervoor als laatste aan de beurt was.

Speelbeurt:
Wie aan de beurt is voert de volgende acties in willekeurige volgorde uit. Uitsluitend het aanleggen van een landtegel is verplicht, de rest is vrijwillig:
  1. Bevoorrading: je gespeelde machtkaart geeft aan hoeveel caballero’s je aan je hofhouding mag toevoegen.
  2. Landtegels aanleggen: kies één van de omgedraaide landtegels en leg die aan het speelveld. Machtkaart 9 gespeeld? Dan 2 landtegels aanleggen. Voorwaarden voor aanleggen:
    1. Mag alleen aan andere landtegels gelegd worden. Daarnaast mogen we ook aan caballerokaarten grenzen.
    2. Land aan land leggen, water aan water.
    3. Pas wanneer de uit te kiezen landtegels niet aan de van het speelveld deel uitmakende landtegels gepast kunnen worden, moet er aan een eigen caballerokaart gelegd worden. Kan dat niet, dan aan een vreemde caballerokaart.
    4. Landtegels met goudmijnen en visgronden leveren bij tellingen extra overwinningspunten op.
  3. Caballerokaarten aanleggen:
    1. Je mag per beurt 0, 1 of 2 eigen caballerokaarten aanleggen en wel aan een zijde naar keuze van een landtegel naar keuze. Met één kaart kun je 1 t/m 8 caballero’s in het spel brengen. Zijde van de caballerokaart die aan een landzijde van de landtegel grenst, geeft aan hoeveel caballero’s er in die regio aanwezig zijn. Breng het aantal caballero’s dat je inbrengt in mindering in je hof. Je mag meerdere caballerokaarten in één regio spelen. Let wel: als meerdere spelers er zitten, mag je nooit exact het zelfde aantal leggen dat een andere speler heeft liggen. De rang van de spelers moet duidelijk blijven! Behalve wanneer men een caballerokaart wegneemt: dat mag wel tot gelijke stand leiden. Caballero’s die aan land én aan water grenzen, tellen overigens enkel mee voor het landdeel. Leg je een caballero enkel aan water, dan maakt het niet uit hoe de kaart ligt: je betaalt slechts één caballero. Komt de kaart later aan land te liggen, hoef je niet meer te betalen daarvoor.
    2. Je mag in plaats van aanleggen, ook een al van het speelveld deel uitmakende caballerokaart draaien om daarmee het aantal eigen caballero’s te veranderen.
    3. Het wegnemen van een caballerokaart: een caballerokaart mag gedurende het hele spel maar met één zijde aan land grenzen en met meerdere zijden aan water. Als een regio vergroot wordt, waardoor een caballerokaart wél aan twee zijden aan land grenst, moet de eigenaar deze kaart in voorraad terugleggen. Hij is zijn caballero’s en eventuele schepen kwijt, maar mag zijn caballerokaart later weer inzetten. De verloren schepen gaan terug naar algemene voorraad.
      Ieder heeft maar een beperkt aantal caballerokaarten ter beschikking. Het kan gebeuren dat je het aantal caballero’s in je hofhouding niet meer kunt verhogen. Bij een tekort aan caballerokaarten, kun je overwegen om één van je eerder gespeelde caballerokaarten terug te nemen van het speelveld (zie actie 6).
  4. Het bouwen van schepen:
    1. tegen betaling van 2 caballero’s uit je hof bouw je een schip.
    2. Plaats deze op eigen caballerokaart, op getal dat aan zee grenst.
    3. Met schepen wordt vis gevangen: bij tellingen leveren schepen punten op.
    4. Aantal overwinningspunten is afhankelijk van grootte van het zeegebied (aantal tegels)
    5. Aan iedere zijde van een caballerokaart die aan water grenst, kan maximaal 1 schip staan.
    6. Aan één zeegebied kunnen meerdere schepen liggen.
  5. Het bouwen van castillo’s:
    1. Tegen betaling van 1 caballero bouw je één castillo
    2. Neem deze uit voorraad en plaats deze op midden van caballerokaart
    3. Slechts één castillo per caballerokaart
    4. Een castillo op caballerokaart beschermt daar je caballero’s en schepen.
    5. Als caballerokaart moet worden teruggenomen omdat deze aan meerdere landtegels grenst dan:
      1. Worden caballero’s weer aan hofhouding toegevoegd (tenzij je laatste caballerokaart vol is)
      2. Schepen gaan terug naar je hof en kunnen van daaruit – zonder dat ze gekocht hoeven te worden – tegen betaling van één caballero opnieuw worden ingezet.
      3. Castillo gaat terug in algemene voorraad.
  6. Caballerokaarten uit het spel naar je hofhouding terugnemen
    1. Dit kan een tactisch belangrijke zet zijn uit de volgende overwegingen:
      1. Uitbouwen van eigen grond- en watergebieden
      2. Bedreigen of verwijderen van vreemde caballerokaarten
      3. Verhogen van je reserves, als je in je voorraad geen caballerokaarten meer bezit.
    2. Caballero’s gaan bij terugnemen van eigen caballerokaart verloren, tenzij er een castillo opgebouwd is (dan gaan caballero’s terug naar je hof, mits daar nog capaciteit is)
    3. Schepen die op kaart stonden gaan naar je hof.
    4. Castillo die op kaart stond gaat naar algemene voorraad.
  7. Eigen schepen en castillo’s verzetten: verplaatsen van een schip of castillo naar andere landtegel, kost 1 caballero per verplaatsing. Schepen mag je kostenloos naar je hof terugnemen en later of in dezelfde beurt tegen betaling van 1 caballero per stuk weer inzetten.

Nieuwe ronde:
Als alle spelers in volgorde van machtkaarten zijn geweest, begint volgende ronde. Omgedraaide, niet gebruikte landtegels blijven liggen. Er worden nieuwe getrokken tot er weer vijf liggen. De speler die in vorige ronde als laatste aan de beurt was, begint de nieuwe ronde door het spelen van een machtkaart. Overige spelers volgen kloksgewijs. Wie hoogste machtkaart heeft, is als eerste aan de beurt.

Puntentelling:
Na de 4e ronde volgt de eerste puntentelling. Aan het einde van het spel, na de 7e ronde, volgt de tweede puntentelling.
Er zijn overwinningspunten voor elke regio en elk schip:
  1. Regio’s:
    1. Bij 2 spelers: speler met de eerste rang krijgt 2 punten per landtegel in de regio, vermeerderd met 2 punten per goudmijn.
    2. Bij 3 of 4 spelers: speler met de eerste rang krijgt 2 punten per landtegel in de regio, vermeerderd met 2 punten per goudmijn. Tweede in rang krijgt 1 punt per landtegel in de regio alsmede 1 punt per goudmijn in de regio. Als spelers de eerste rang delen, krijgen ze beiden de punten van de tweede rang. Delen spelers de tweede rang, krijgen ze géén punten.
  2. Schepen:
    1. Voor elk schip krijgt de speler zoveel punten als de zee waaraan deze staat groot is (aantal landtegels met water), vermeerderd met 1 bonuspunt per visgrond
    2. Meerderheid is bij tellen van schepen niet van belang. Alle spelers krijgen voor elk schip het volle aantal punten en bonuspunten.
      Alle scores worden op scoreblok bijgehouden.

Einde spel:
Spel eindigt na 7e ronde. Speler met meeste punten wint het spel.

SPEL VOOR GEVORDERDEN
Regels van basisspel blijven van kracht. Nu echter:
  • 10 rondes
  • Tellingen na de 4e, 7e en 10e ronde.
Naast schepen, castillo’s en caballerokaarten krijgen spelers nu ook nog:
  • 5 alcaldes
  • 1 Grande
Acties van basisspel blijven gehandhaafd. 3 nieuwe acties worden toegevoegd:
  1. Alcalde inzetten (kosten: 1 caballero per alcalde)
    1. Annexeren ingesloten regio’s: Als regio niet meer kan worden uitgebreid door caballerokaart of landtegel, is deze ingesloten. Uit je hof kun je tegen betaling een alcalde naar die regio sturen. Regio is dan beveiligd en dat levert punten op bij telling. Aanwezigheid caballerokaart is niet vereist. Slechts 1 alcalde per regio. Punten: bij tellingen voor ingesloten regio met alcalde: 2 per landtegel en 2 per goudmijn.
    2. Als je schip hebt in ingesloten water gebied en je stuurt hier een alcalde heen: 1 punt per landtegel en 1 punt per visgrond. Aanwezigheid caballerokaart is niet vereist.
  2. Grande inzetten (kosten: 2 caballero’s). Grande zet je in op caballerokaart. Resultaat:
    1. Caballerokaart is verzekerd en kan niet meer van speelveld verwijderd worden. Caballerokaart kan dan dus aan meerdere landtegels gaan grenzen. Op de caballerokaart worden voortaan ALLE caballero’s die aan landtegels grenzen bij tellingen meegewaardeerd.
    2. Caballerokaart met Grande mag niet meer verhoogd worden.
    3. Op caballerokaart met Grande mogen zich ook schepen en een castillo bevinden.
      Grande kan op twee manieren ingezet worden:
      1. midden op al het spel bevindende eigen caballerokaart. Als later meer land wordt aangelegd, groeit het aantal caballero’s. Daar hoeft niet nogmaals voor betaald te worden.
      2. Caballerokaart wordt zodanig geplaatst dat deze langs meerdere kanten aan land grenst. Direct daarna: Grande op deze kaart plaatsen. Het hoogste aantal caballero’s dat aan land grenst, moet betaald worden (dus maar één zijde van je caballerokaart).
  3. Grande van één caballerokaart naar een andere verplaatsen (kosten: 1 caballero).
    1. Mag maar éénmaal per beurt.
    2. Indien caballerokaart waar Grande weggaat aan meerdere zijden aan land grenst: caballerokaart terugnemen. Je neemt indien je caballerokaart is beschermd door een castillo het hoogste aantal caballero’s dat aan land grenst terug naar je hof. Castillo gaat in algemene voorraad.
      Tellingen: zijn idem aan basisspel, echter nu met punten voor ingesloten land- en watergebieden

Steekwoorden: Conquistador, 999 gamesDit artikel is laatst gewijzigd door Piet op za 18 sep 2021, 20:48
 Profiel  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®