Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Cuba spelbespreking
Geschreven door sarah_spel in zicht op do 30 sep 2010, 17:28
Dit artikel is 702 bekeken
Cuba
Macht, rum en sigaren


Het Cuba vóór Fidel Castro en Che Guevara. De corruptie is alom aanwezig en rijke plantage-eigenaars doen er alles aan om munt te slaan uit de situatie. Macht en invloed, sterke rum en lekkere Havana’s. Wie slaagt erin zijn goederen winstgevend te verhandelen? Wie koopt genoeg stemmen om de politieke besluitvorming te beïnvloeden? Wie bouwt genoeg distilleerderijen, hotels en banken om na zes ronden te roepen: ‘Ik ben de beste!’ … U weet het na een avond vol spelplezier met ‘Cuba’.

Havana

Welkom in de havenstad Havana, de hoofdstad én belangrijkste havenstad van Cuba. Op het speelbord vind je heel wat ingrediënten: een goederenmarkt, een haven, de architect met talrijke gebouwen, een parlement waar wetten worden gestemd en een puntenspoor door de typische smalle straatjes. Iedere speler krijgt bovendien een eigen plantage waar hij suiker, tabak, citrusfruit, steen, hout en water verwerft. Je kunt er ook gebouwen oprichten. Je ontvangt nog een klein startkapitaal en een set van vijf handkaarten.
Handkaarten
Elk spel telt zes ronden. Aan het begin van elke ronde worden vier wetsvoorstellen omgedraaid. Daarna kiezen de spelers een van hun handkaarten (die elk een personage voorstellen) en voeren de bijhorende actie uit.
• Arbeider: verplaats je spelfiguur op je plantage. Alle velden zonder gebouwen die hij in horizontale en verticale richting ziet, leveren goederen op.
• Handelaar: koop of verkoop handelswaar op de markt.
• Architect: schaf je een gebouw aan en plaats het op een onbebouwd veld in je plantage.
• Voorman: de gebouwen die je spelfiguur in horizontale en verticale richting ziet, produceren. Je kan zo suiker omzetten in rum of tabak in een kistje sigaren. De spelfiguur zelf mag je niet verplaatsen.
• Burgemeester: laad je goederen in een schip in de haven en ontvang overwinningspunten.

Let op: van de vijf kaarten speel je er iedere ronde maar vier. De vierde kaart bepaalt de volgende startspeler.

Nu heb je nog één kaart in de hand. Die heb je nodig om de wetsvoorstellen te stemmen. Je krijgt echter eerst de kans om stemmen te kopen door blind een bod uit te brengen. Tel jouw bod bij de stemmen van je laatste kaartje. Diegene met de meeste stemmen, brengt twee nieuwe wetten in het spel.
Tot slot bederven niet opgeslagen goederen, verlaten volle schepen de haven en ben je klaar voor de volgende ronde. Wie na zes ronden de meeste punten heeft, wint.


Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: cuba, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door Piet op za 18 sep 2021, 20:49
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®