Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Spelbespreking Puerto Rico
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 21:01
Dit artikel is 1741 bekeken
Puerto Rico
Wie wordt de rijkste plantage-eigenaar?


Het prachtige eiland in de Caribische Zee lag er tot in de 16e eeuw verlaten bij. Niet bepaald interessant om er een bloeiende handel op te starten. Tot op een dag een aantal ontdekkingsreizigers het potentieel van Puerto Rico ontdekten: zeer vruchtbare gronden en grote exportmogelijkheden. Op hun plantages produceerden ze allerlei gewassen die ze in de stad bewerkten. De goederen werden overzee tegen woekerprijzen verkocht. De kolonisatie van het eiland werd zo een feit.

Zeven rollen

In Puerto Rico is elke speler eigenaar van een landgoed en een wijk in de hoofdstad San Juan. In het begin is dit nog onontgonnen gebied, maar als grootgrondbezitter probeer je zowel je stad als je landgoed uit te bouwen tot een groot handelsimperium. Op je plantages plant je maïs, indigo, suikerriet, tabak of koffie. Goederen die je later in de stad kunt bewerken en later verschepen of verkopen aan het handelshuis. Maar om dit alles te doen heb je natuurlijk werkkrachten nodig…

Door kolonisten te ronselen, gebouwen en plantages te plaatsen en goederen te produceren en te verschepen, verhoog je jouw prestige op het eiland. Je krijgt hierbij de hulp van zeven notabelen: de burgemeester, bouwmeester, landbouwer, handelaar, opzichter, kapitein en goudzoeker. In elke ronde kiest elke speler om beurten één van deze zeven rollen. Elke rol heeft een actie die alle spelers mogen uitvoeren én een privilege dat enkel geldt voor de speler die de rol koos. Dit kan gaan van korting op gebouwen en plantages tot het verkrijgen van extra kolonisten, goudstukken en zelfs overwinningspunten.

De burgemeester brengt extra kolonisten naar je gebouwen of plantages. De bouwmeester en de landbouwer zorgen ervoor dat je een gebouw of een plantage mag kopen. Hun eigenschappen leveren je heel wat voordeel op tijdens het spel. De opzichter oogst de goederen op de plantages en de kapitein zorgt er dan weer voor dat deze goederen via schepen worden geëxporteerd, in ruil voor overwinningspunten. De handelaar en goudzoeker schakel je in als je in geldnood verkeert.

Het kiezen van de rollen zorgt voor heel wat interactie. Je moet je voortdurend afvragen welke rol voor jou het beste is en of een gekozen rol niet teveel voordeel oplevert voor de andere spelers.

Prestigepunten

Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te scoren. Punten krijg je voor gebouwen in je eigen stad en voor het afleveren van afgewerkte goederen aan de schepen in de havens. Om de goederen te kunnen leveren zal je wel het volledige productieproces moeten doorlopen. Maak daarom geen overhaaste beslissingen en kies elke beurt de juiste rol.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: spelinzicht, puerto, ricoDit artikel is laatst gewijzigd door P.T. op ma 18 okt 2010, 00:33
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®