Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Spelbespreking Exago
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 21:20
Dit artikel is 334 bekeken
Exago
De vlag dekt de lading


Maak kennis met ‘Exago’, een variant op de klassieker ‘Vier op een Rij’. Ook hier probeer je vier speelstukken van jouw kleur op een rij te krijgen. Maar… Er zijn heel wat interessante verschillen te ontdekken. De naam Exago is afgeleid van het Griekse woord hexagoon: ‘een figuur met zes hoeken en zes zijden’. Meteen weten we waarmee we in dit legspel aan de slag gaan. Spelers moeten zes felgekleurde zeshoeken plaatsen op een zeshoekig speelbord.

Kleurrijk denkspel

Omdat de spelregels opvallend eenvoudig zijn, geven we ze je graag in grote lijnen mee. Iedere speler krijgt zes zeshoekige stenen in één bepaalde kleur. De startspeler legt één van zijn stenen op het startvak. De volgende speler plaatst er één grenzend aan de reeds gelegde steen, enzovoort.

Als een speler geen zeshoek meer in voorraad heeft, neemt hij een steen van het speelbord en verplaatst die. Indien daardoor afzonderlijke eilanden ontstaan, wordt het kleinste eiland verwijderd. Die stenen gaan terug naar hun eigenaar. Hij kan ze opnieuw gebruiken.

De winnaar van het spel is diegene die als eerste vier van zijn zeshoeken op een rechte rij - verticaal, horizontaal of diagonaal - plaatst. In een spel met twee spelers ontvang je elk 12 stenen en speel je naar ‘vijf op een rij’.

Sla toe op het juiste moment

Met twee is Exago een tactisch steekspel waarbij ervaring een grote rol speelt. Een spelletje tussen twee ervaren rotten kan zo heel lang duren.

Met meerdere spelers krijg je een heel ander verhaal. Nu is het de kunst om op het juiste moment samen te werken en spelers te dwarsbomen terwijl je zelf zo onopvallend mogelijk aan je rij bouwt. Hierdoor is het vaak niet de meest strategische speler die wint, maar valt de beslissing door een fout van één van je medespelers.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: exago, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door P.T. op ma 18 okt 2010, 00:25
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
© PhpBB kennisbank version 1.0.2
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO