Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Boosterbox

Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Spelbespreking El Capitan
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 21:28
Dit artikel is 295 bekeken
El Capitan
De zee is woelig, de strijd bikkelhard!


Anno 1500. Verschillende koopvaardijschepen zijn erop uit om in alle havens in het Middellandse Zeegebied zoveel mogelijk handelswaar te verkopen. Jouw doel is de machtigste koopman te worden door pakhuizen en vestigingen te bouwen die je rijkdommen beschermen. In ‘El Capitan’ vecht je uit wie de titel mag dragen van machtigste koopman.

Negen havensteden

In je spelbeurt mag je eerst reizen naar één van de negen Middellandse havensteden op het prachtige spelbord. Daarna moet je een pakhuis bouwen of heropenen, een vesting bouwen of een lening afsluiten.

Om te reizen moet je eerst een zeilkaart kopen op één van de twee markten. De duurste kaarten brengen je onmiddellijk naar de stad van bestemming. Stadsverbindingskaarten zijn heel wat goedkoper, maar zijn niet zo flexibel in gebruik. Geld is schaars, dus je doet er goed aan om je zeilroute optimaal te plannen.

Elke stad waar je aanmeert, telt twee havens waar je pakhuizen kan bouwen en twee havens waar je vestingen kan bouwen. Hoe meer pakhuizen er in een stad staan, hoe meer geld de bouwwerken in deze stad opleveren tijdens de drie waarderingen. Als er negen pakhuizen in een stad worden gebouwd, gelden echter de regels van vraag en aanbod en dalen de opbrengsten geleidelijk aan. Je moet daarom steeds afwegen op welk moment je het risico durft te nemen om te bouwen. Bovendien raken de oudste pakhuizen na verloop van tijd in verval. De eigenaar kan zijn vervallen eigendom heropenen, maar dat kost hem een kostbare speelbeurt aangezien hij daarvoor opnieuw moet aanleggen in de haven van dit pakhuis,

Zowel het reizen, bouwen en renoveren kosten je handenvol geld. Als je in geldnood verkeert, kan je kosteloos terugvaren naar de bank om een lening af te sluiten. De lening moet tijdens de eerstvolgende uitbetaling afgelost of eenmalig verlengd worden, maar dat kost je een aardige duit aan intresten.

Zes pakhuizen en een vesting

Aan het begin van een ronde nieuwe ronde krijgt elke speler zes pakhuizen en een vesting. Als een speler al zijn bouwwerken heeft opgetrokken eindigt de ronde en volgt een uitbetaling. Tijdens deze uitbetaling verdien je florijnen voor het aantal steden waarin je een pakhuis hebt opgericht, voor elk gebouwd pakhuis en voor elke stad waar jij de meeste of de op één na meeste pakhuizen hebt. Het is dus belangrijk dat je je pakhuizen en vestingen strategisch plaatst.
El Capitan telt drie spelronden. De speler die op het einde van de derde ronde de meeste florijnen bezit, wint het spel.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: el, capitan, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door P.T. op ma 18 okt 2010, 00:24
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
© PhpBB kennisbank version 1.0.2
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO