Alles over Spiel 2019!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs - nominaties

Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Spelbespreking Pandemie
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 21:38
Dit artikel is 805 bekeken
Pandemie
Het lot van de mensheid ligt in je handen


In mei kwam de Nederlandstalige editie van ‘Pandemie’ op de markt. Een bordspel waarin een team wetenschappers de wereld moet vrijwaren van vier uiterst dodelijke ziektes. Deze internationale spellenhit kon op geen beter moment verschijnen. Het thema is immers brandend actueel. De Mexicaanse griep bereikte wereldwijd de status van pandemie. En er is de toenemende interesse in coöperatieve spelen. Ook in dit spel moeten spelers samenwerken, willen ze de mensheid redden van een gewisse ondergang.

Dodelijke besmettingshaarden

Het spelbord toont een wereldkaart met een vijftigtal metropolen, verspreid over de continenten. In negen steden zijn er besmettingshaarden van waaruit vier dodelijke virussen in de vorm van gekleurde houten blokjes zich razendsnel verspreiden. Op het bord vind je ook een schaal die het aantal uitbraken en de besmettingsgraad van de ziektes aangeeft. Tenslotte is er nog een trek- en aflegstapel met besmettingskaarten en actiekaarten.

Pandemie is een coöperatief spel waarin je moet samenwerken om de ziektes een halt toe te roepen. Om deze opdracht te volbrengen, krijgen alle speler een rol toegewezen: coördinator, wetenschapper, arts, opzichter of onderzoeker. Elk met een kenmerkende vaardigheid.

Onderzoekstations

In zijn beurt kan een speler vier actiepunten aanwenden en actiekaarten inzetten. Je kan reizen van stad naar stad, ziekteblokjes verwijderen, een onderzoekstations bouwen, kaarten bezorgen aan een medespeler of een medicijn ontdekken.

Via deze acties probeer je vijf kaarten van eenzelfde kleur te verzamelen. Met zo’n setje kan je in een onderzoeksstation het medicijn ontdekken waarmee je de ziekte met de overeenkomstige kleur kan genezen. Aangezien elk personage beschikt over specifieke eigenschappen, is overleg en een vlotte samenwerking levensnoodzakelijk.

Op het einde van elke speelbeurt onthullen een aantal besmettingskaarten in welke steden je extra ziekteblokjes moet plaatsen. Hierdoor breiden de ziektes steeds verder uit. Indien er in een stad een vierde blokje komt te staan, volgt er een uitbraak en infecteert de ziekte alle aangrenzende steden! Dankzij een knap spelsysteem met epidemiekaarten komen reeds geïnfecteerde steden bovendien meermaals aan de beurt, zodat de kans op een grootschalige pandemie steeds toeneemt!

De spelers winnen samen het spel als ze het geneesmiddel voor de vier ziektes ontdekken. Ze verliezen bij de achtste uitbraak, uitputting van een kleur ziekteblokjes of uitputting van de stapel actiekaarten.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: pandemie, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door P.T. op ma 18 okt 2010, 00:32
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen  [ 2 Reacties ] 
Auteur Reacties
Moet je na het spelen van een epidemiekaart ook nog de 'gewone''besmetting uitvoeren?


Omhoog
 Profiel E-mail  
 
Avatar gebruiker
vdberg schreef:
Moet je na het spelen van een epidemiekaart ook nog de 'gewone''besmetting uitvoeren?


ja


Omhoog
 Profiel E-mail  
 
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen  [ 2 Reacties ] 
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
© PhpBB kennisbank version 1.0.2
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO