Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Opera spelbespreking
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 21:51
Dit artikel is 569 bekeken
Opera
Schrijf jij muziekgeschiedenis?


Sweet Child in Time, The Summer of ‘69 of Bohemian Rhapsody. Welke popartiest mag zich dit jaar beroemen op het ‘beste nummer aller tijden’? De eindejaarsperiode is traditioneel de tijd van de muziektops. Raar toch dat in al die lijstjes nergens een échte klassieker staat. Maar stel je voor dat je in de 17e eeuw leeft. Vlak voor Kerstmis neem je pen, papier en een postduif en stuur je je lijstje door. Voor wie kies je dan? Verdi, Wagner, Händel, Mozart? Wel, je zoekt het uit in ‘Opera’.

Tactisch bordspel

‘Opera’ is een tactisch bordspel waarin je als leider van een aristocratische familie de populariteit van artiesten tot een ongekend hoogtepunt wil brengen. Met als doel zoveel mogelijk faam en roem te verwerven. Dat doe je door het bouwen of uitbreiden van operahuizen en het uitvoeren van beroemde opera’s in je theaters.

De personages

Het spel speelt zich af over drie tijdperken, elk tijdperk telt drie ronden. Iedere ronde start met het bieden op de speelvolgorde. De hoogste bieder start. Je bod is tevens het budget dat je die ronde kunt gebruiken om het honorarium van personages te betalen. Deze personages zijn - net als in bijvoorbeeld ‘Puerto Rico’ of ‘Machiavelli’- de spil van het spel. Het kiezen van de juiste rol op het juiste moment is cruciaal.

Met de Impressario koop je nieuwe muziekstukken van de componisten, de Architetto bouwt nieuwe theaterzalen of breidt bestaande gebouwen uit. Heb je geld tekort? De Signora verkoopt één van je operastukken aan de koning. Kies je één van deze drie rollen, dan kunnen ook je medespelers het personage inschakelen. Dit maakt het voor hen goedkoper, maar ze hebben wel slechts tweede keus.

Ook de overige drie specialisten beïnvloeden het spelverloop. Zij worden slechts één keer per ronde door één speler verplaatst. De Maestro verdubbelt de inkomsten van een stad. De Critico plaatst een componist twee plaatsen hoger of lager op de populariteitsladder. En de Esperto waardeert in één stad alle operagebouwen voor punten. Nadien vertrekt echter je grootste ster.

Populaire componisten

Heeft iedereen gepast, dan eindigt de ronde met de inkomstenfase en het bijstellen van het aanzien van de componisten. Opera’s van populaire componisten leveren meer roempunten op. Maar hun composities worden ook duurder. Na negen rondes en drie tellingen weten we welke speler de mooiste zalen heeft gebouwd en de beste stukken heeft opgevoerd. Wie het hoogste aantal roempunten verzamelt, wint het spel.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: opera, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door Piet op wo 22 sep 2021, 10:38
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®