Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Spelbespreking Colonia
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 21:56
Dit artikel is 315 bekeken
Colonia
Relikwieën verzamelen


Keulen of Colonia was in de Middeleeuwen befaamd om zijn imposante kerken en bloeiende handel. Rijke patriciërs zetelden er in de stadsraad en bepaalden het reilen en zeilen in de stad. Elke familie pochte met zijn verzameling relikwieën. De zoektocht naar de vingers, schedels en knoken van heiligen was meedogenloos. En duur. De families verzamelden grondstoffen en verwerkten deze in goederen die ze dan verscheepten. Enkel zo hadden ze genoeg geld om de waardevolste relikwieën te kopen.

Patriciërsfamilies

In de zware doos van ‘Colonia’ vinden we puzzelstukken waarmee het grote spelbord gevormd wordt. Dit bestaat uit een middenstuk en zeven randdelen die elk een wijk in Keulen voorstellen. Elke wijk is ook een dag in de week.

De spelers spelen met een groot aantal familieleden (blokjes) die ze doorheen elke ‘speelweek’ doordacht moeten inzetten. Ingezette speelstukken worden pas op het einde van diezelfde dag in de week daarop weer vrijgegeven.

Spelers ontvangen ook stemkaarten, startgeld in verschillende valuta en een zichtscherm om de discretie te garanderen. De winnende familie is diegene die de meest waardevolle collectie relikwieën kocht. Er zijn vier kleuren. De juiste valuta voor elke kleur krijg je door goederen aan de bijhorende schepen te verkopen. Het spel eindigt na zes ‘speelweken’.

Zeven dagen

Op maandag wordt de week voorbereid. De markt wordt gevuld met grondstoffen, er wordt bepaald hoeveel handelswaren geproduceerd worden en hoeveel schepen deze week uitvaren. Er komen ook drie raadsdecreten in het midden van het spelbord.

Op dinsdag bepalen de families in het geheim hun stemkaart. Hoe groter het getal, hoe groter hun invloed op het stemmen. Dit aantal bepaalt ook de spelersvolgorde. Op woensdag verzamelen spelers grondstoffen door hun familieleden naar de markt te sturen. Op donderdag maken ze handelswaren met de grondstoffen.

De handelswaren worden op vrijdag in de laadruimtes van de schepen geladen. Het weekend dient om geld te incasseren en om met dat geld relikwieën te kopen. Enkel via doordacht te handelen en goed in te schatten wat de andere spelers van plan zijn, kan je je winst maximaliseren.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: colonia, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door P.T. op vr 15 okt 2010, 19:40
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
© PhpBB kennisbank version 1.0.2
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO