Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Spelbespreking Smallworld
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 22:07
Dit artikel is 883 bekeken
Smallworld
Want de wereld is veel te klein...


Het eens zo vredige eiland Smallworld, met haar majestueuze bergketens en uitgestrekte wouden staat aan de vooravond van een allesbeslissende veldslag. Vanuit de zeeën en meren banen bloeddorstige meermannen en zeevarende magiërs zich een weg naar de stranden. Onder het geluid van de oorlogsdrums verlaten trollen en orks hun versterkte kampen in de bergen. En vanuit de grotten van de onderwereld stijgt een leger vliegende skeletten op. Smallworld kan nooit iedereen een plaats bieden. Maar niemand is van plan om te vertrekken.

Diplomatische trollen...

Het wordt krap in Smallworld. Te veel rassen willen deze wereld koloniseren en ze rekenen op jouw leiderscapaciteiten om een sterk rijk uit te bouwen. Doorheen het spel stuur je de troepen van je gekozen ras naar regio's om deze te overheersen. Op het einde van elke beurt krijg je per bezet gebied een overwinningspunt. Uiteindelijk komt je ras op het hoogtepunt van haar beschaving, en ga je als vooruitziend heerser op zoek naar een ander ras.

In de eerste spelronde neem je één van zes willekeurige ras/krachtcombinaties waarmee je ten strijde trekt. Zo kies je uit onverschrokken amazones, meermannen uit de onderwereld, dwergen die dwepen met alchemie en zelfs diplomatische trollen. Na het kiezen, krijg je een aantal rasfiches ter beschikking waarmee je de regio's van Smallworld zal veroveren.

Veni, vidi, vici

Je valt het spelbord binnen via een grensregio. Afhankelijk van je beschikbare rasfiches, baan je je een weg naar het binnenland. Meestal via aangrenzende gebieden, tenzij je ras kan vliegen. Om een regio te veroveren, plaats je twee eigen rasfiches plus één extra fiche voor elke aanwezige vreemde rasfiche en eventuele fortificaties die op de regio liggen.

Na het herschikken van je troepen krijg je voor elke bezette regio een overwinningspunt. Afhankelijk van je ras of speciale eigenschap, verzamel je extra overwinningspunten als je voldoet aan bepaalde randvoorwaarden. Doorheen je speelbeurten geraakt je ras te verspreid om nog succesvol andere regio's te veroveren of zichzelf te verdedigen. Dan ga je op zoek naar een schare wilde volgelingen uit de nog beschikbare ras/krachtcombinaties. De sleutel tot de overwinning is het bepalen wanneer je een beschaving opgeeft en een nieuwe, sterkere opricht en uitbouwt.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: smallworld, vinci, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door P.T. op ma 18 okt 2010, 00:35
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®