Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  




Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Ahoy spelbespreking
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 22:13
Dit artikel is 585 bekeken
Ahoi
stapelpret voor behendige matrozen


Storm op zee! De matrozen moeten het schip laden terwijl het in de hoge golven heen en weer slingert. Alle vaten moeten aan boord worden gebracht en op het scheepsdek worden gestapeld. Maar o wee als de lading omver valt en in zee belandt! Om de beurt plaats je een vat aan boord. Maar let op! Het schip kan behoorlijk hellen. De spanning stijgt. Valt de stapel om of niet? Wie het slimst draait én stapelt, wint het spel.

Vaten op het scheepsdek

De jongste speler start en gooit met de kleurendobbelsteen. Deze worp bepaalt of je al dan niet een vat aan boord moet brengen en in welke richting het schip gaat hellen. Indien je inderdaad een vat moet plaatsen, dan moet dit in het midden van het scheepsdek belanden.

Vervolgens draai je aan een -door de dobbelsteen bepaalde- matroos (een gekleurde vijs), waardoor het schip schuin komt te liggen. Hopelijk blijven de vaten netjes op elkaar staan. Zo wordt er om beurten gespeeld tot alle vaten aan dek zijn of tot de toren omvalt.
Indien de volledige lading mooi blijft staan, wordt iedereen daarvoor beloond met een fiche. Alle spelers hebben immers mee geholpen om het doel te bereiken. Diegene die het laatste vat op de stapel heeft gezet wordt extra beloond en krijgt twee fiches. Is de toren echter overboord geslagen, dan moet de schuldige daarvoor een fiche inleveren.

Na drie ronden is het spel afgelopen. Diegene die de meeste fiches heeft verzameld, is de meest behendige matroos en de winnaar van het spel.

Lichtmatrozen en zeerotten

Wat voor de allerkleinsten teleurstellend kan zijn, is het feit dat de stapel zelden kan vervolledigd worden. Zo krijgen ze niet zo vaak het gevoel dat hun werk beloond wordt.

Dit probleempje wordt echter makkelijk verholpen door de variant voor lichtmatrozen. In deze versie moeten minder vaten op het scheepsdek worden geplaatst én mag je de vaten ook van groot naar klein plaatsen. En ook voor oude zeerotten is er een variant. De moeilijkheidsgraad van het spel wordt zo aangepast aan de leeftijd van de spelers.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: ahoi, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door Piet op za 18 sep 2021, 20:28
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®