Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Waarder dit artikel

Dit artikel heeft een waardering van 3
0 stemmen zijn uitgebracht.
 

Zoek artikel
 
Uitgebreid zoeken
 

Opties
 

Spelbespreking Santoska
Geschreven door sarah_spel in zicht op vr 01 okt 2010, 22:34
Dit artikel is 438 bekeken
Santoska
Een klein superkaartspel


Amigo’s! Desperado’s! Hebben jullie genoeg pit in je lijf? Cowboy Santos daagt je uit. Neem het op tegen deze kleine revolverheld in een eenvoudig maar verslavend kaartspelletje. Spannend, leuk en intrigerend. En wees gerust. Spelers met een kort geheugen zullen het niet halen van Santos! Hij is altijd de held van het spel en niemand zal hem krijgen: Arriba!

Cowboy Santos

Iedere speler legt twee rijen met drie kaarten blind voor zich neer. De overige kaarten worden gedekt op een stapel gelegd. Eén kaart wordt omgedraaid en naast de stapel gelegd. Daarna bekijken de spelers hun kaarten uit de onderste rij drie seconden lang. Telkens je aan de beurt bent, mag je een kaart ruilen. Je neemt een kaart van de open of van de gesloten stapel. Deze ruil je met een kaart van de onderste rij. Elke speler tracht zijn kaarten zo te plaatsen dat zoveel mogelijk kaarten met dezelfde getallen naast elkaar liggen.

Ben je tevreden over je kaarten, dan roep je luid ‘Arriba’. De onderste rij is nu afgesloten en je gaat verder met de bovenste rij. Enkel door ze te ruilen, weet je welke kaarten er hier komen te liggen. Wie ook over deze rij tevreden is, beëindigt het spel met een stopkaart. De andere spelers hebben nu elk nog één beurt.

Hierna worden alle kaarten omgedraaid. Iedere kaart die onder, boven of naast een andere kaart met hetzelfde getal ligt, wordt weggelegd. Alle andere kaarten zijn strafpunten. De speciale Santos-kaarten vormen echter een uitzondering. Eén enkele Santos geeft je vijf strafpunten. Maar meerdere Santossen naast of boven elkaar leveren bonuspunten op. Wie meer dan 100 strafpunten heeft, valt uit. Je wint als je als laatste overblijft of als je precies 100 strafpunten verzameld.

Maak het nog spannender

Je kiest er zelf voor of je snel speelt of eerder langzaam. In het laatste geval ben je iets zekerder van je kaarten, maar kunnen snelle medespelers je verrassen. Dwaal vooral niet af met je gedachten of je bent onherroepelijk de tel kwijt!

Na een paar potjes ben je klaar voor meer. En dat kan. Ga de uitdaging aan en speel met meerdere rijen kaarten. Of gebruik nu eens de kleuren. Je kunt zelfs eigen regeltjes bedenken. Wij bedachten er alvast drie:
• Werk met twee aflegstapels. Zo heb je meer keuze bij het ruilen van je kaarten.
• Neem twee of meer kaarten in je hand. Je kunt deze ruilen met de kaarten op tafel. Zo leg je een eigen voorraadje aan.
• Spreek af dat je na elke Arriba ook de volgende rij kaarten mag bekijken.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

Steekwoorden: santoska, spelinzichtDit artikel is laatst gewijzigd door P.T. op ma 18 okt 2010, 00:34
 Profiel E-mail  
 
 

Reactie toevoegen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Sorteer reacties op
Reactie toevoegen
[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®