Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominaties

5 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di 20 sep 2016, 20:48 
Podcast
Avatar gebruiker

Berichten: 41
Link: Aflevering 9: "Essen in Zicht"

Na de zomervakantie kijken we uit naar Spiel in Essen. Zo kijken we naar de meest interessante spellen die op Spiel zullen verschijnen.
Frank en Rinke hebben elke hun Spiel 2016 Top-5 opgesteld en Roel heeft zich verdiept in Japanse en Taiwanese spelontwerpen die op Spiel zullen verschijnen.

In het interview komt Arno Quispel van Quined aan het woord. Hij vertelt hoe hij zich voorbereidt op deze beurs.
Aan het slot klaagt Roel over 18xx spellen en smeren wij alvast een paar lekker broodjes voor een lange dag op de beurs in Essen.

00:00 Intro
00:53 Welkom (zonneschijn, handel en huwelijksplannen)
04:14 Op de zeepkist: Escape Rooms (Kosmos), Frank's Spiel-Lijst, Medici (Reiner Knizia), Scythe (Stonemaier Games), Mystic Vale (AEG)
20:15 Korte Uitleg: Spiel in Essen
23:52 De vijf van Rinke: Vast-The Crystal Caverns (Leder Games), AYA (Act in Games), Fabelsaft (2F-Spiele), The Networks (Formal Ferret Games), Terraforming Mars (FryxGames)
35:42 Het Interview: Arno Quispel van Quined Games (Papa Paolo, Vanuatu, Key to the City: London)
58:55 Het Verre Oosten: Kamozza (New Board Game Party), Cattack! No.1 (GoccoGames), Mask of ANUBIS (GIFT10INDUSTRY), Unicornus Knights (AEG), Love Letter Premium (AEG), Eight Epics (AEG), Bluff im Zoo (Swan Panasia), The Perfumer (Big Fun Games), Cat Town (TwoPlus Games), Round House (EmperorS4 Games)
76:01 Een vraag voor allemaal: Eten in Essen
80:25 De vijf van Frank: Crisis (LudiCreations), Ave Roma van A-Games (dus niet Ave Caesar zoals Frank zegt), Not Alone (Geek Attitude Games), Three Wishes (Strawberry Studio), Baby Clues (Jumping Turtle Games)
91:00 De Klacht: 18xx
95:02 Afsluiting
95:40 Outro
96:33 Blooper

Like ons op onze Facebook pagina
Abonneer je op de podcast via iTunes, TuneIn of Stitcher.


Omhoog
Offline Profiel   Twitter  Facebook  
 
BerichtGeplaatst: wo 21 sep 2016, 15:53 
Erelid
Avatar gebruiker

Berichten: 4201
Woonplaats: Emmeloord
Erg leuke aflevering weer, ga zo door! :clap: :clap:


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
BerichtGeplaatst: wo 21 sep 2016, 17:53 
Party Animal

Berichten: 497
Dierik schreef:
Erg leuke aflevering weer, ga zo door! :clap: :clap:


Bedankt!
Plus leuke en spannende onthullingen over de toekomstige uitgaves van Quined.


Omhoog
Offline Profiel     
 
BerichtGeplaatst: vr 23 sep 2016, 19:22 
Fabrieksmanager
Avatar gebruiker

Berichten: 835
Woonplaats: Enschede, NL
Wat een gejammer over 18xx. :P
Ik kan het niet nalaten toch even te reageren. ;)

Moeilijk te vinden?
Ja. Helaas. En dat is met name omdat de oplages van de spellen heel erg klein zijn. Slechts honderd exemplaren is geen uitzondering.
De meeste informatie vind je ook niet op BGG, maar op andere sites. Ook de 18xx Yahoo! Group is een goede bron van info.

Welke titel?
Ofwel 1830. Download dan even de originele regels van Avalon Hill. Deze vind je hier: https://boardgamegeek.com/filepage/1315 ... hill-rules. Die regels zijn eenvoudiger te begrijpen dan het boekje dat bij de Mayfair/999Games versie zit. Mocht je toch met de 999Games regels aan de slag gaan, ga dan voor de Classic variant, wat effectief dezelfde regelset is. Die regels zijn aangegeven met een :ster: (die :ster: zie je ook terugkomen op de componenten).
Ofwel 1846. Deze komt dit jaar nog uit van GMT Games en is van Tom Lehmann (Race/Roll for the Galaxy).

Die zijn beiden geschikt voor beginnende spelers, hebben een relatief eenvoudige set regels en zijn qua tijd enigszins behapbaar.

Lange speeltijd?
Ja, een spel duurt lang, zeker de eerste keer. 1830 kan zo'n eerste keer wel 8 uur duren. Vaak genoeg krijg ik het spel niet af, zeker met nieuwe spelers niet. Is dat erg? Nee, de eerste paar keren ontdek je zoveel nieuwe dingen dat dat helemaal niet uitmaakt. Je realiseert je halverwege wat voor fouten je eerder hebt gemaakt, welke kansen je hebt laten liggen, etc. De volgende keer begin je weer opnieuw. Daar is niets mis mee.
Wat ook wel gebeurt is dat je een eindtijd afspreekt, of dat je tijdens het spel besluit om nog 1 set Operating Rounds te spelen. Allemaal prima manieren om het spel te eindigen.

Een rekenmachine erbij? Excel-sheets? Sure, als je het vaak speelt. En dat is niet omdat het spel er beter van wordt, maar omdat het sneller gaat. Daarover gesproken: gebruik poker-chips. Leen desnoods een set als je er geen hebt. Niet knoeien met briefgeld! Het scheelt je een uur.

Waar draait het spel om?
Treinen? Nee. Aandelen! De treinen zijn een thematische uitwerking, maar het is een aandelenspel. Je bent een investeerder. In treinmaatschappijen, dat wel, maar dat is niet waar het om gaat.
Degene met de meeste aandelen in een maatschappij is de directeur. Die bepaalt voor die maatschappij. Je kunt als speler meerdere directeurschappen hebben, of helemaal geen. Het is niet goed of fout als je er één, meerderen of geen hebt. Het zijn allen strategieën die tot de winst kunnen leiden.

Dit is een enorm verschil met bijna elk ander spel. Age of Steam werd genoemd, maar daarin ben je eigenlijk een treinmaatschappij. Zo ook in Agricola ben je eigenlijk een boerderij. In 18xx is dat niet zo. Je staat op afstand. Je kunt het eerder vergelijken met Imperial, alhoewel dat verder een heel ander spel is.

Het doel is dan ook niet om heel erg goed voor zo'n treinmaatschappij te zorgen, maar om er zelf beter van te worden. Hoe goed een treinmaatschappij er in 18xx voorstaat is voor een groot deel onbelangrijk; het is hooguit een risico.
Ook gaat het niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om met meer geld te eindigen dan de anderen. Verlies ik geld, maar de andere spelers verliezen meer? Prima!

Waarom is het leuk?
18xx is een serie spellen zonder geluk en zonder* randomness waarin alle informatie open is, waarbij je elkaar in evenwicht moet houden en elkaar indirect kunt beïnvloeden, en waarbij subtiele verschillen veel invloed kunnen hebben op het spel. Hoe goed doorzie jij de staat van het bord en met welke acties kun je de anderen op subtiele wijze beïnvloeden? Jouw hoofd tegen die van de anderen!

Ervaring telt?
Jazeker. Net als bij heel veel andere spellen met diepgang. Food Chain Magnate? Caverna? Netrunner? ASL? Je wordt afgeslacht als je het voor de eerste keer speelt. En dat is niet erg.

Mocht je er alsnog niet uitkomen dan leg ik 1830 graag een keer uit. Voor mij (tot nu toe) het allerbeste spel dat er is! :)

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: ma 10 okt 2016, 21:23 
Podcast
Avatar gebruiker

Berichten: 41
RvdH83 schreef:
Wat een gejammer over 18xx. :P
Ik kan het niet nalaten toch even te reageren. ;)
.....


Nogmaals bedankt voor je reactive en .....

RvdH83, Roel, kwam uitgebreid aan het woord over vooral 18xx maar ook meer in de recentste aflevering van de podcast:
http://hetludiekegezelschap.libsyn.com/ ... er-essen-0


Omhoog
Offline Profiel   Twitter  Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
5 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Beste van het Web  
 Feed - Onderwerp - Podcast - Het Ludieke Gezelschap - 9 - Essen in Zicht  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Tags

18xx, Arno Quispel, Het ludieke gezelschap, Japans, Podcast, Quined Games, Spiel 2016, Taiwanees[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®