Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: ma 30 sep 2019, 12:32 
Munchkin
Avatar gebruiker

Berichten: 1721
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Queenz

Queenz “to bee or not to bee” is een spel uitgegeven door de Koreaanse Mandoo Games. Het is een spel voor 2 tot 4 personen. Maak mooie tuinen met orchideeën en verzamel bijen rond de bijenkasten.

Iedere speler begint met een blanco bordje voor zich. In het midden van de tafel ligt een grote tuin met orchideeën. De actieve speler mag 1, 2 of 3 fiches pakken en deze aan zijn eigen spelersbordje toevoegen. De tuinman loopt dan 1, 2 of 3 stappen verder en de volgende speler mag een keuze maken uit het aanbod.

De keuze is altijd orchideeën in 3 verschillende kleuren, twee van dezelfde kleur of slechts 1 fiche, een orchidee waar een of meerdere bijen op zitten bijvoorbeeld. Op het persoonlijke bordje is slechts plaats voor 6 fiches, dus kan een speler niet meer fiches kwijt dan zal hij een andere actie moeten gaan uitvoeren, namelijk het starten of vergroten van zijn tuin.

De speler heeft de keuze uit 5 verschillende Tetris-achtige tuinen om deze voor zich neer te leggen. Een tuin bevat 5 velden die ook alle 5 gevuld moeten worden met een orchidee of een bijenkast.

Afbeelding

Voor ieder veld van 2 of meer aaneengesloten orchideeën van dezelfde kleur ontvangt de speler een honingpot in die kleur. Heeft een speler alle 5 kleuren honingpotten dan levert dit nog punten op. De eerste speler die het lukt krijgt er 10 punten voor!

Orchideeën met bijen erop leveren punten op als deze naast een bijenkast liggen. 1 punt voor iedere bij, er zijn fiches met 3 bijen erop afgebeeld!

Verder zijn er nog enkele punten te verdienen als je de laatste van 5 tuinen pakt, waarna deze weer tot 5 aangevuld worden of met de tuinman op een rij eindigt waar geen fiches meer beschikbaar zijn. Ook hier krijgt de actieve speler dan 1 punt en wordt de rij fiches weer aangevuld voor de volgende speler.

Het spel is afgelopen als een speler 5 tuinen heeft aangelegd. De overige spelers krijgen dan ook nog de gelegenheid om een tuin aan te leggen, die dan niet helemaal gevuld hoeft te worden, maar zo wel nog wat punten kan opleveren. De speler met de meeste punten wint het spel.

Conclusie:

Zeer fleurig bordspel met mooie fiches. Die zijn overigens dikker van kwaliteit als het speelbord en spelersbordjes, maar de fiches worden continue verplaatst en gebruikt en het speelbord niet. Wel jammer dat de tuinen dan ook niet van een iets dikkere kwaliteit zijn gemaakt.

Een spel waarbij je goed kan plannen wat je strategie is, welke kleuren ga je verzamelen? Van iedere kleur in ieder geval een setje van 2 voor de honingpotten, maar een tuin later weer uitbreiden in dezelfde kleur levert lekker veel punten op. Moet je het wel voor elkaar krijgen ook een stuk tuin in handige vorm te pakken te krijgen.

Spelers kunnen elkaar een beetje dwars zitten of liever alleen op zichzelf concentreren, een beetje geluk moet je dan ook wel hebben denk ik.

Wij hebben ons met 3 spelers uitstekend vermaakt en vinden dit wel een aanrader als je van dit type spellen houdt. Het heeft een beetje van allemaal andere spellen in zich en dat zijn niet de slechtste eigenschappen.

Voelt veel langer als een korte filler van 30 minuten en dat is maar goed ook, we konden er niet genoeg van krijgen en waren graag nog langer bezig.


Auteur: Bruno Cathala en Johannes Goupy
Uitgever: Mandoo Games
Aantal: 2-4 spelers
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 8+

Review: Brigitte den Hartog

_________________
Everybody has the right to play...


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Bordspellen  
 Feed - Onderwerp - Queenz gespeeld bij Spellen aan den Rijn (review)  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Tags

Bruno Cathala, Johannes Goupy, Mandoo Games, Queenz[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO