Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: za 05 okt 2019, 09:59 
Munchkin
Avatar gebruiker

Berichten: 1721
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Kami

Kami is een spel van de Franse uitgever Oka Luda Editions. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers. Wie het eerst zijn hand van 8 kaarten heeft uitgespeeld verdient daarmee punten, wie het eerst 15 punten heeft wint het spel.

Met 2 of 3 spelers speelt ieder voor zich, in een spel met 4 spelers worden de punten van de 2 partners die tegenover elkaar zitten bij elkaar opgeteld.

De stapel kaarten wordt goed geschud en iedere speler krijgt 8 kaarten. Bij 3 spelers gaan er 8 kaarten uit het spel en bij 2 spelers worden er 16 kaarten in het midden op tafel neergelegd (8 open en 8 gesloten, deze kunnen door beide spelers gebruikt worden).

De startspeler mag zijn eerste kaart gesloten spelen en zijn tweede kaart wordt open neergelegd als 'aanval'. De volgende speler kan hierop reageren door eenzelfde kaart open uit te spelen om te verdedigen of passen. Een speler mag ook passen uit tactische overwegingen als hij niet wil spelen.

Als een speler ervoor kiest om te verdedigen legt hij precies dezelfde kaart als de aanvaller ter verdediging neer en mag vervolgens weer een nieuwe 'aanval' doen met een kaart. Als geen andere speler kan of wil verdedigen is dezelfde speler weer aan de beurt. Omdat hij zich niet hoeft te verdedigen tegen een andere speler speelt hij eerst weer een gesloten kaart en doet vervolgens weer een aanval.

Speelt een speler hiermee de laatste van zijn 8 handkaarten op tafel, dan is de ronde meteen afgelopen. De speler krijgt het aantal punten dat op de kaart staat afgebeeld. Dat kan 1 punt zijn (soldaat) maar ook 5 punten als de laatste kaart de keizerin is.

Conclusie:

Het lijkt misschien erg ingewikkeld op het eerste gezicht, maar het is echt een heel toegankelijk kaartspelletje. Je kan proberen bij te houden welke kaarten nog in het spel zitten omdat je weet hoeveel kaarten er van iedere soort zijn, maar er worden ook kaarten gesloten gespeeld!

In een 4 speler-spel kunnen de 2 partners elkaar ook aftroeven en verder spelen, maar er mag ook gepast worden. Als je partner de ronde wint deel je immers de punten.

In een 2 speler-spel kunnen de spelers ook de kaarten die in het midden op tafel liggen 'inhuren'. Aanvallen met een kaart die reeds op tafel ligt is dan misschien niet gunstig, die aanval wordt dan uiteraard met een ingehuurde kaart afgeslagen.

Het spel duurt wel langer dan de gestelde 20 minuten. Als een speler met een krijger als laatste kaart de ronde uitmaakt krijgt hij maar 1 punt en dan is er nog een lange weg te gaan naar 15 punten. Natuurlijk is 3 keer het spel beƫindigen met een keizerin ideaal maar de meeste kaarten leveren 2, 3 of 4 punten op. Dus zal het spel wel een aantal ronden gespeeld moeten worden.

Uiteraard kunnen spelers een 'huisregel' afspreken maximaal 4 ronden en wie dan de meeste punten heeft is winnaar.

Dit kaartspel is afgeleid van Shogi, een Japans bordspel dat vergelijkbaar is met schaken. De auteur van dit spel is niet bekend.

Uitgever: Oka Luda Editions
Aantal: 2-4 spelers
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd: 8+

Review: Brigitte den Hartog

_________________
Everybody has the right to play...


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Bordspellen  
 Feed - Onderwerp - Kami gespeeld bij Spellen aan den Rijn (review)  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Tags

Kami, Oka Luda Editions, Shogi[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO