Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: zo 06 okt 2019, 08:33 
Munchkin
Avatar gebruiker

Berichten: 1719
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Rollecate

In Rollecate probeer je zo min mogelijk strafpunten te scoren. De locomotief rijdt over het spoor en misschien kun je je medespelers nog wat strafpunten in de maag splitsen?

Iedere speler begint met 2 kaarten op hand. Als een speler aan de beurt is trekt hij eerst een kaart van de gedekte trekstapel. Vervolgens mag de speler 1 of meerdere kaarten aan het spoor aanleggen, een chaoskaart spelen of passen.

Als de speler ervoor kiest om meerdere kaarten aan het spoor aan te leggen moeten dat kaarten met dezelfde waarde. Aanleggen kan alleen als de waarde van de (eerste) gelegde kaart gelijk is aan, of 1 hoger of lager dan de kaart waarop aangesloten wordt. Een 4-kaart mag ook aan een 1-kaart. Daarna moet met de dobbelstenen worden gegooid. Betreft het een kaart waar een 1 op staat, wordt er met slechts 1 dobbelsteen gegooid, maar met meerdere kaarten met een 4 erop moeten de dobbelstenen zelfs vaker gegooid worden tot het totaal van de aangelegde kaarten bereikt is. Het aantal treinwielen dat de speler gooit, gaat de trein ook vooruit op het spoor. Alle stappen die niet genomen kunnen worden leveren een kaart op met strafpunten. Die kaart wordt van tafel genomen van de rails waar de trein al overheen heeft gereden en achter zich heeft gelaten.

Deze kaarten worden in een door de speler gekozen volgorde voor zich op tafel neergelegd bovenop een open aflegstapel. De strafpunten kunnen ook weer weggespeeld worden. Mocht de bovenste open kaart bijvoorbeeld 4 strafpunten waard zijn en de speler hierna weer een kaart met 4 strafpunten ontvangen, dan worden deze kaarten tegen elkaar weggespeeld en afgelegd in de doos. Zo kan een speler ook weer van zijn strafpunten af komen!

Met een chaoskaart (met eenzelfde getal) mag ook de bovenste strafpuntenkaart worden weggespeeld. Een chaoskaart spelen kost een beurt.

Tenslotte mag een speler in zijn beurt ook passen en dat kan heel tactisch zijn. Als een speler past gaat de trein 1 stap vooruit (als dat kan) en de speler ontvangt de laatst achtergebleven kaart van het spoor. Als hij daarmee strafkaarten kan wegspelen die nog voor hem liggen kan dat heel handig zijn!

Spelers kunnen elkaar dwars zitten door het spoor in een klein boogje te leggen. Een volgende speler kan nu geen kaart aanleggen voor de trein want kaarten mogen elkaar niet overlappen. De speler zal moeten passen en de achterste kaart pakken met minpunten.

Als de trekstapel leeg is en alle spelers evenveel beurten hebben gespeeld eindigt het spel en worden de minpunten geteld. De speler die er het beste vanaf komt wint het spel.

Conclusie:
Omdat er altijd maar een paar kaarten op tafel liggen lijkt dit een eenvoudig en saai spelletje. Eenvoudig is het in principe wel maar saai zeker niet. Het uiterlijk is erg misleidend maar met dit spel kun je elkaar prima dwarszitten en tot grote hilariteit elkaar minpunten toespelen.

De kaarten zijn overigens mooi uitgevoerd en duidelijk. Doordat normale rechthoekige kaarten zijn gebruikt kunnen bijzondere vormen op tafel ontstaan en moet er gekeken worden of de volgende speler nog een rails kan aanleggen of niet, kaarten mogen elkaar immers niet overlappen.

Deze -voor ons- nieuwe manier van spelmechanisme heeft ons aangenaam verrast. Een kort spelletje wat eens geen alleen maar (saai?) kaart- of dobbelspelletje is, maar uitdaging biedt.

Een geluksfactor is zeker wel aanwezig, maar je kan zelf ook behoorlijk beïnvloeden door voorzichtiger te spelen. Don’t push your luck!

Auteur: Michiel de Wit
Uitgever: Gam‘inBIZ (Spel in bedrijf)
Aantal: 1-4 spelers
Speelduur: 10-15 minuten
Leeftijd: 8+

Review: Brigitte den Hartog

_________________
Everybody has the right to play...


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Bordspellen  
 Feed - Onderwerp - Rollecate gespeeld bij Spellen aan den Rijn (review)  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Tags

Gam‘inBIZ, Michiel de Wit, Rollecate[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO