Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di 08 okt 2019, 13:26 
Munchkin
Avatar gebruiker

Berichten: 1720
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Chartered: The Golden Age

In het spel Chartered: The Golden Age, uitgegeven door het Nederlandse Jolly Dutch Productions, wordt een bekend spelmechanisme toegepast. Iets bouwen of uitbreiden en daarvan aandelen kopen en rijker worden zien we in verschillende spellen terugkomen.

Dit spel speelt zich af aan de Amsterdamse grachten waar de pakhuizen verrijzen. De gebouwen worden breder en hoger wanneer ze zich uitbreiden. De spelers willen dan ook graag aandelen van die bedrijven bezitten en steeds rijker worden. Hoe groter het bedrijf hoe meer de aandelen waard zijn.

Als bedrijven met elkaar verbonden worden gaan ze fuseren. Het kleinere bedrijf gaat op in de grotere maatschappij. Dat is niet nadelig voor de spelers. Heb je aandelen van dat kleinere bedrijf dan worden je aandelen voor de huidige waarde verkocht, en dat geld kan weer opnieuw in gebouwen of aandelen geïnvesteerd worden. Een kleiner bedrijf in een grotere laten opgaan kan op het juiste moment heel gunstig uitpakken.

Spelers hebben bouwkaarten met getallen in hun hand en er zijn er ook altijd te koop op de markt. Een getal geeft een plaats aan op het bord waar gebouwd mag worden. Zodra een speler bouwt, of dit een nieuw bedrijf is of een uitbreiding maakt niet uit, ontvangt de speler daar altijd geld voor. En dit geld kan weer geïnvesteerd worden in aandelen.

Aan het eind van het spel worden alle aandelen verkocht. De speler die dan het meeste geld heeft, wint het spel.

Conclusie:
Alleen aandelen hebben in het grootste bedrijf op het speelbord is niet genoeg. Een klein bedrijfje laten opgaan in een grotere kan voor een speler erg gunstig zijn, immers het vrijgekomen geld van die aandelen kunnen weer elders geïnvesteerd worden.

Tijdens het spel dat wij speelden leek de race te gaan tussen 2 spelers met aandelen in de grootste maatschappij, maar een andere speler won verrassend met aandelen in de andere toch ook wel goed opbloeiende bedrijven.
Afbeelding
Voor spelers die de oude Acquire kennen is dit spel zeker een aanrader. In tegenstelling tot het oude bord van 100 vakken van A1 t/m J10 is dit spel er uiterlijk toch wel zeer op vooruit gegaan. Mooie grachtenpanden waarbij de speelstukken ook echt verschillende gevels hebben, zoals de bekende klokgevels en de trapgevels.

Het spelmechanisme investeren en rijker worden verveelt ook nooit.

Auteur: Alexander Kneepkens
Uitgever: Jolly Dutch Productions
Aantal: 2-6 spelers
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd: 10+

Review: Brigitte den Hartog

_________________
Everybody has the right to play...


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Bordspellen  
 Feed - Onderwerp - Chartered gespeeld bij Spellen aan den Rijn (review)  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten


Tags

Alexander Kneepkens, Chartered: The Golden Age, Jolly Dutch Productions[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO