Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu/

Lost Cities: Rivalen gespeeld bij Spellen aan den Rijn
https://www.bordspelmania.eu/bordspellen-algemeen/topic26325.html
Pagina 1 van 1

Auteur:  Bridget [ di 08 okt 2019, 14:20 ]
Berichttitel:  Lost Cities: Rivalen gespeeld bij Spellen aan den Rijn

Lost Cities: Rivalen

Lost Cities: Rivalen is de opvolger van het kaartspel Lost Cities, maar nu met een extra twist. De kaarten worden namelijk op tafel gelegd in een soort markt waarop geboden kan worden in een veiling.

Iedere speler start met 9 munten (in een 4 speler spel). Zoals gebruikelijk moeten de kaarten bij de goede kleur en in volgorde van laag naar hoog verzameld worden om zoveel mogelijk punten te scoren.

De startspeler draait een kaart open van de trekstapel en legt deze in het aanbod. De volgende speler kan een veiling beginnen en 1 of meer munten bieden. De andere spelers kunnen (met de klok mee) hoger bieden of passen. De speler met het hoogste bod mag, als alle andere spelers gepast hebben, alle kaarten uit het aanbod nemen en aan zijn eigen kaarten (expedities) toevoegen. Hij mag echter ook kiezen om 1 kaart af te leggen in de doos, of kaarten in het aanbod te laten liggen.
Afbeelding
Het spel wordt in 4 ronden gespeeld waar de spelers steeds weer nieuwe munten ter beschikking krijgen. Aan het eind van het spel is iedere munt die een speler nog over heeft een punt waard.

Verder worden per kleur de kaarten in een expeditie bekeken. Iedere voetstap op een kaart is 1 punt waard. Afhankelijk of de speler ook wedkaarten heeft gespeeld van die kleur kan dit met 2 of 3 vermenigvuldigd worden. Heeft een rij 4 of meer genummerde kaarten is deze ook nog eens 8 bonuspunten waard.

Conclusie:
Het nieuwe systeem, met kaarten in een veiling aanbieden, maakt het een interessant spel. Kun jij je tegenstanders goed inschatten? Alle informatie is open, je kan zien of je medespelers een kaart goed kunnen gebruiken of niet, en zien hoeveel munten zij nog hebben.

Het spel heeft een hele upgrade gekregen in vergelijking met het standaard kaartspel. Ten eerste is het spel nu tot 4 spelers speelbaar, tegen alleen 2 spelers bij de vorige versie. Verder hebben spelers geen handkaarten, alle kaarten die gespeeld zijn liggen open op tafel. Spelers krijgen geen minpunten voor korte expedities. Slechts enkele kaarten van een kleur neerleggen leveren ook punten op. Meer wedkaarten en langere expedities zijn uiteraard wel beter voor meer punten.

Ga je hard van start en bied je heel veel op de kaarten of doe je liever rustig aan? Wat is wijsheid? Als je geen munten meer hebt kun je in die ronde niet meer meebieden, maar gelukkig krijg je weer munten voor de volgende ronde. Als alle kaarten gespeeld zijn kan de laatste kaart nog geveild worden en dan is het spel afgelopen en worden de punten geteld.

Opmerking: De kleuren van de kaarten zijn niet altijd helemaal duidelijk, het is zaak om de symbolen die op de kaarten staan afgebeeld altijd goed in de gaten te houden.

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games
Aantal: 2-4 spelers
Speelduur: 40 minuten
Leeftijd: 10+

Review: Brigitte den Hartog

Auteur:  Peter Hein [ di 08 okt 2019, 21:11 ]
Berichttitel:  Re: Lost Cities: Rivalen gespeeld bij Spellen aan den Rijn

Dit is een van de leukste spellen in het Lost Cities/Keltis universum, en dat is een hele prestatie. Geen wonder, want het biedsysteem doet erg aan Ra denken.

Auteur:  Bridget [ wo 09 okt 2019, 08:56 ]
Berichttitel:  Re: Lost Cities: Rivalen gespeeld bij Spellen aan den Rijn

Persoonlijk heb ik nu dan ook alle andere varianten de deur uit gedaan en is dit een blijvertje.

Auteur:  Moondust [ di 15 okt 2019, 18:22 ]
Berichttitel:  Re: Lost Cities: Rivalen gespeeld bij Spellen aan den Rijn

Heel fijn dat het spel nu eindelijk wat balans heeft. Deze gaat op de verlanglijst. Ik moet wel zeggen dat ik Keltis erg leuk en vrij goed gebalanceerd vindt met 2 of 3 spelers maar het geluks element speelt best een grote rol. Hopelijk is dat bij Lost Cities Rivalen beter met het biedsysteem.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/