Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


Onze columnisten geven in deze rubriek hun persoonlijke kijk op de spellenwereld.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.4 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Metaspel
BerichtGeplaatst: di 05 feb 2019, 01:06 
Jakkiebak!

Berichten: 55
Metaspel

Tamara Bakker


Als je met iemand communiceert, kun je naast een inhoudelijk onderwerp bespreken, ook praten over de communicatie zelf. Dit wordt ook wel metacommunicatie genoemd. Zodra je bijvoorbeeld een opmerking maakt over de toon waarop iemand iets zegt, dan ben je al bezig met metacommunicatie.

Laatst vroeg ik me af of je zoiets ook in de spellenwereld kunt toepassen. Zou zoiets als een metaspel bestaan? Laat ik eens wat dappere pogingen wagen.

Essen: The board game is net niet helemaal een metaspel over spelen, maar het schurkt er wel tegenaan. In dit spel proberen spelers hun bezoek aan Spiel te optimaliseren. Gegeven je budget probeer je bepaalde spellen te bemachtigen, terwijl je jezelf door de mensenmassa op de Spiel wurmt. Heb je al veel spellen te pakken, dan beweeg je ook nog eens trager. En altijd weer die afweging, ga ik nu naar de auto om de spellen te droppen of ga ik eerst nog "even" naar de andere kant van de Messe om dat spel op te pikken waarvan er maar enkele exemplaren op de beurs zouden zijn?

Fantastisch leuk idee, zo’n bordspel over Essen, maar daarmee is het een metaspel over Essen en geen metaspel over het spelen zelf.

504 van 2F is ook zo’n spel dat niet helemaal kwalificeert als metaspel, maar wat er dicht tegenaan schurkt. Het spel bestaat uit drie verschillende modules, waarbij elke module negen werelden (smaken) heeft. De eerste module bepaalt hoe je punten scoort, de tweede module hoe je geld verdient tijdens het spel en de derde module geeft nog wat extra smaak aan het spel. Werelden hebben thema’s als racen, wegen bouwen, ontdekken, etcetera. Een grappig idee, waarbij de spelers zelf deels het spel maken of in elk geval zelf uitkiezen met wat voor soort spel ze willen spelen. Maar daarmee is het helaas nog geen metaspel.

The game changers van Quined is niet zozeer een metaspel, maar wel een meta-uitbreidingsset. Dat komt al in de buurt bij wat we zoeken. Het spel bestaat uit een set kaarten, waarbij de spelers zelf kiezen welke set ze bij hun spel vinden passen. Er zijn kaarten waarmee je het karakter van het spel drastisch kunt veranderen (competitief spel wordt een cooperatief spel, bijvoorbeeld), maar er zijn ook kaarten waarmee je een medespeler subtiel duidelijk kunt maken dat zijn gedrag niet gewenst is (bijvoorbeeld: de babbelkous voor iemand die te veel kletst tijdens het spel). Een origineel idee, deze generieke uitbreidingsset, al zal het bij sommige spellen beter werken dan bij andere spellen.

Ok, laatste poging. Een aantal jaren geleden was het tijd in de mode om tijdens een spelavond van Phoenix te raden wat er op een andere speltafel werd gespeeld aan de hand van de opmerkingen van de spelers. Dat leverde soms hilarische momenten op.

De kreet "Kruid mij, kruid mij" was een duidelijke hint voor het spel A la Carte. In dit spel moeten spelers met behulp van kruidenpotjes proberen om het eigen eten goed te kruiden en het eten van andere spelers te verpesten. Bij de kreet "Heeft er iemand een dochter in de aanbieding?" was duidelijk dat er aan die tafel het spel Amongst nobles werd gespeeld. Hierin worden immers aan de lopende band dochters van edelen uitgehuwelijkt. En bij het spel Vanuatu werd de kreet "rugzakterroristen" in zwang voor rugzaktoeristen. Zodra de rugzakterrorist langskwam, was meteen duidelijk om welk spel het ging.

Afgezien van bovenstaande open deuren voor insiders, kan het spel "raad eens welk spel er aan de andere tafel wordt gespeeld aan de hand van de opmerkingen van de spelers" nog best een uitdaging zijn. Welke spelauteur springt in dit gat en maakt een echt spel van dit spel-nog-zonder-naam? Suggestie: noem het META- the game :D Ik ben benieuwd wie hier brood in ziet…


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Metaspel
BerichtGeplaatst: di 05 feb 2019, 13:12 
Bordspel Freak
Avatar gebruiker

Berichten: 5825
Woonplaats: Woerden
Alhoewel het niet exact is wat je misschien bedoelt bestaan de termen "metagaming", "metagame", "the meta", enz. al een tijdje, en zijn vooral bekend van Magic: The Gathering, en, recenter, Keyforge.
Zie bijv: https://en.wikipedia.org/wiki/Metagaming

De metagame houdt in welke gedachtes spelers hebben over de kwaliteiten van specifieke kaarten / decks / volkeren / moves, en hoe mensen dus het spel benaderen (of decks samenstellen). In kaartspellen zie je dat, naarmate kennis over kwaliteit vordert, de metagame ook wel eens flink kan verschuiven. Je ziet dat een meta vooral een rol speelt als er flink wat flexibiliteit is in keuzes die spelers kunnen maken voorafgaand en ook tijdens het spel (welke kaarten doe ik in mijn deck, met welk volk speel ik deze setup).

Om een voorbeeld te geven van het momenteel populaire Keyforge (spirituele opvolger van Magic: The Gathering): In eerste instantie was 'the meta' dat creatures erg sterk en belangrijk waren, en dat decks onder de 15-16 creatures te zwak waren. Hoe meer hoe beter!. Ook waren decks met de 4 horsemen erg populair, omdat gedacht werd dat die erg goed waren. Nu blijkt dat ook decks met minder creatures goed kunnen zijn (en dat 20+ creatures te veel is), en dat de 4 horsemen enkel erg populair (en relatief zeldzaam), maar niet per se heel goed zijn.

In alle spellen waarin je asynchroon spel hebt, is er ook sprake van een metagame. Welk volk / ras is het beste, hoe dien je die te spelen? Zo leidde dat er in online Terra Mystica toe dat op hoog niveau de meeste potjes bestonden uit de combinatie Engineers / Darklings / Nomads / Mermaids (met lichte variaties hier en daar). Engineers / Darklings werken goed samen, en Nomads / Mermaids ook. Dat was 'de huidige meta', en daarvan afwijken was gevaarlijk (maar soms wel degelijk lucratief).

En zo zijn er nog meer voorbeelden. Ook een spel als Hanabi, The Mind, enz. beschikken over een zekere metagame tijdens het spel.

Eigenlijk iedere keer dat iemand op boardgamegeek of hier iets plaatst over een kaart, een combo, of een volk met het bericht "overpowered!", dan doet die persoon aan een vorm van meta-gaming.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Metaspel
BerichtGeplaatst: di 05 feb 2019, 16:02 
Munchkin
Avatar gebruiker

Berichten: 1738
Woonplaats: Etten-Leur
Het verhaal van Robert ken ik en is herkenbaar.

Weet niet of Kolomnist hetzelfde bedoelt. Dat is me niet helemaal duidelijk.


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Metaspel
BerichtGeplaatst: di 05 feb 2019, 16:17 
Stidjen Plays Solo
Avatar gebruiker

Berichten: 1127
Woonplaats: Hapert
Ik moet bij metaspel/metagame ook altijd aan de MTG-definitie denken; het spel in het spel, wat niet in de spelregels te lezen staat en wat afhankelijk is van de spelers of het spel zelf. De metagame bij bordspellen wordt zo bepaald door de spelers en hun speelstijlen en voorkeuren; de metagame bij Magic wordt bepaald door wat sterk is en wat sterk is tegen de sterke decks.

_________________
Recent speelde ik...

Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
4 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - De kolomnisten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Metaspel  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

De kolomnisten van de Lage Landen, column[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®