Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


Onze columnisten geven in deze rubriek hun persoonlijke kijk op de spellenwereld.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Verkiezingen - deel 2
BerichtGeplaatst: di 09 apr 2019, 06:35 
Jakkiebak!

Berichten: 53
Verkiezingen - deel 2

Brigitte den Hartog

We kunnen er wat van: verkiezingen. De kranten stonden er afgelopen maand weer vol mee. De campagnes door het hele land, de gang naar de stembus op de dag zelf, en de (al dat niet) onvoorspelbare uitkomst. Iedereen had zijn mening weer klaar. Mijn mede-Kolomnist Tamara schreef er al een column over. Het ging voornamelijk over spellen met verkiezingen als thema.

Maar de spellen zelf zijn al een verkiezing op zich. Iedere woensdagavond weer om 19.00 uur staat er bij de spelgroep waar ik al jaren kom een kluitje mensen bij elkaar naar de “kast” te kijken. Iedere week weer gaat daar een snoepwinkel open en kunnen we gaan kijken wat we op tafel zullen gaan leggen. Welk bordspel zullen we nu weer te voorschijn gaan toveren? Het is iedere keer weer een feest om een mooie speldoos open te maken en het bord en de speelstukken op tafel uit te stallen.

Maar voordat we dat kunnen doen gaat er een hele verkiezing aan vooraf. Willen we iets gemakkelijks? Iets pittigers? Hoe lang mag het gaan duren? Met hoeveel mensen zijn we? We kunnen ons in groepjes opsplitsen en zo voor ieder wat wils uit de kast toveren natuurlijk. Maar voordat de juiste verdeling is gemaakt gaat daar een heel democratisch overleg aan vooraf.
Jawel mensen, wij zijn degenen die de verkiezing van het te-spelen-spel zo organiseren dat niemand teleurgesteld gaat worden. Vaak is dat zo gebeurd, een enkele keer is daar wat meer tijd mee gemoeid en moeten er nog mensen overtuigd worden met argumenten waarom dit spel wel en dat niet op tafel….

Deze hele bordspellensubcultuur waar wij ons in bevinden is er één van verkiezingen. Kijk maar eens naar de lijstjes die iedereen weer maakt. Aan ieder begin van het jaar – of eind van het jaar – maken we lijstjes. Wat waren dit jaar jouw favoriete spellen? Wat waren de beste nieuwe binnenkomers?

Naast iedereens persoonlijke voorkeur zijn er mensen die het graag voor ons inzichtelijk maken. Al jaren maakt Spellengek Peter Hein van Mulligen de Bordspellen Top-100 voor ons. We kijken er weer naar uit om onze top 20 te mogen insturen. Peter zal nadien alles overzichtelijk in blokken van tien indelen, voorziet ons van de nodige informatie als welke de nieuwe binnenkomers zijn, en maakt het lekker leesbaar door wat leuke uitspraken die zijn meegestuurd te citeren. Deze verkiezing heeft echter wel een duidelijk voorspelbare uitkomst. Puerto Rico staat al jaren op nummer 1.

Het mooiste vinden we het nog als bij die verkiezingen van beste spel er ook nog een echte fysieke prijs aan wordt gekoppeld. In Nederland kennen we de Nederlandse Spellenprijs, de NSP. Ieder jaar weer worden door een jury zes spellen uitgekozen, drie in de categorie familiespellen en drie spellen in de categorie expertspellen. Liefhebbers kunnen hun hart weer ophalen, een goed spel wordt beloond met een mooie prijs. Critici vinden er niets aan, zij zijn het met de jury niet eens en hebben een andere mening. Hoort een spel wel in die categorie? Is het eigenlijk niet veel te licht voor een expertspel? Over andere prijzen in andere landen hebben we ook altijd weer dezelfde jaarlijkse discussie. Is dat Duitse Kennersspiel des Jahres nu echt een Kennersspiel of toch een Familienspiel?

Soms lopen de gemoederen hoog op en komen we er niet uit. Gelukkig hebben wij met spellen niet altijd de noodzaak om tot een uitkomst te komen waar iedereen gelukkig mee is en kunnen we de uitslag laten rusten. We zijn met bordspellen niet verplicht om na en verkiezing tot een coalitie te komen om de club te besturen en kunnen na een onvruchtbare onderhandelingsperiode gewoon het bijltje erbij neer gooien. Weet je wat? Jij je mening, ik mijn mening, zo zijn we toch gewoon allemaal tevreden.

Ga ik toch lekker met gelijkgestemden aan het ene spel beginnen, ga jij met anderen dat andere spel spelen aan een andere tafel. We zitten elkaar niet in de weg, voor iedereen is er plaats bij de spelgroep. Een enkele keer heb ik na een half uur nog steeds verdwaalde figuren zien rondlopen op een speldag. “Heb je nog geen spel?” wordt er vanaf een tafel gevraagd, want we zijn allemaal erg sociaal ingesteld. Als zowat iedereen een tafel en een spel heeft gevonden vinden wij het altijd erg vervelend als er mensen nog steeds “los” rondlopen, we zijn sociale dieren en willen iedereen graag in het groepsproces meetrekken. “Nee,” luidt het antwoord, “we komen er niet uit en lopen liever nog even rond”. Ook goed, ieder zo zijn ding…


Lees ook deze column: Verkiezingen


Omhoog
Offline Profiel     
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - De kolomnisten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Verkiezingen - deel 2  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

De kolomnisten van de Lage Landen, column[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®