Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


Onze columnisten geven in deze rubriek hun persoonlijke kijk op de spellenwereld.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.2 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Dictatuur
BerichtGeplaatst: di 07 mei 2019, 23:59 
Jakkiebak!

Berichten: 53
Dictatuur

Tamara Bakker

Na twee columns over spellen en verkiezingen/democratie vond ik het tijd voor een column over spellen en dictaturen. Slechteriken spreken tot de verbeelding en volgens de Vlaamse dichter Van Acker is een dictator daar de overtreffende trap van. Van Acker: "Ik verkies een gangster boven een dictator. De een doodt zijn vijanden, de ander zijn vrienden. "

Talloze wargames hebben de Tweede Wereldoorlog als thema. Zij gaan in het algemeen vooral over de strijd en niet over de onderliggende dictaturen. Toch zijn er wel spellen die specifiek gaan over de onderliggende dictaturen.

Een zeer bedenkelijk voorbeeld hiervan is het spel Juden Raus, gepubliceerd in 1936. Volgens boardgamegeek is het een mix tussen Monopoly en Halma waarbij het doel van het spel al blijkt uit zijn titel. Op bgg is al een tijd een discussie gaande of dit propagandistische spel überhaupt op bgg zou moeten staan.

In het Deutsches Spielemuseum was enkele jaren geleden een tentoonstelling over spellen in de voormalige DDR. Allerlei voorbeelden van spellen uit Honeckers arbeidersstaat passeerden de revue. Vaak was het spelplezier in zo’n spel ondergeschikt aan het doel om reclame te maken voor de socialistische heilstaat.

De spellen Kolejka en Es geht seinen Gang geven een beeld van het dagelijks leven in het communistische Polen en in de DDR. Kolejka betekent letterlijk rij. Het spel gaat over het eindeloze wachten om dagelijkse levensmiddelen te kunnen kopen. Sommige mensen dringen voor, en uiteraard gaat de partijtop boven iedereen.


Kremlin gaat over de macht in de Sovjetunie. Het politbureau als politieke slangenkuil, waar je kunt spioneren, je tegenstanders naar Siberië sturen, dat soort werk. Toen dit spel uitkwam in 1986, was vast nog niet voorzien dat slechts drie jaar later de muur zou vallen, de Oost-Europese dictaturen als dominostenen vielen en de Sovjetunie implodeerde.

Revenge of the dictators pakt het generieker aan. Dit eerste spel van de Nederlandse uitgever Black Box Adventures laat de spelers dictatortje spelen en de VS overnemen. Het spel werd op Essen gepresenteerd in stijl: in militaire jas, maar met hawaishort om aan te geven dat we het allemaal niet zo serieus moeten nemen…


Escape from Colditz is een beetje een randgeval. Het is een semi-coöperatief spel waarbij één speler de Duitser speelt die de krijgsgevangenen in slot Colditz moet houden. De andere spelers moeten samenwerken als geallieerden en ontsnappen. In de sfeer van het spel kan het zelfs leuk zijn als de speler die de Duitser speelt, zich enigszins dictatoriaal gedraagt.

Dictatoriaal gedrag is bij échte coöperatieve spellen zoals Pandemie fnuikend voor het spelplezier. Het komt soms voor dat een speler als een semi-dictator het spel overneemt en bepaalt dat de dokter naar Karachi moet, de wetenschapper naar Parijs en de onderzoeker naar Bogotá. Met name bij grote niveauverschillen en een groot ego van de semi-dictator kan dit gebeuren. Exit spelplezier voor de rest.


Democratie: letterlijk betekent het dat het volk regeert. Het volk lijkt soms rare bokkensprongen te maken in zijn stemgedrag en ook onze democratie is niet op alle vlakken perfect. Toch verkies ik onze democratie boven een dictatuur die mij oplegt wat ik moet doen, denken en zeggen. Mijn schrikbeeld is een quote van Stalin: "Ideas are far more powerful than guns. We don't let our people have guns. Why should we let them have ideas?"


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Dictatuur
BerichtGeplaatst: wo 08 mei 2019, 01:37 
Avatar gebruiker

Berichten: 1442
Woonplaats: Eindhoven
“Democracy is the worst form of government, except for all the others.”

Winston Churchill, 1947


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
2 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - De kolomnisten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Dictatuur  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

De kolomnisten van de Lage Landen, column[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®