Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominatiesOnze columnisten geven in deze rubriek hun persoonlijke kijk op de spellenwereld.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.8 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di 31 maart 2020, 11:14 
Jakkiebak!

Berichten: 56
Breaking! Interview met de personages Pandemic

els. Timmermans

In deze tijden van crisis ligt de bordspelwereld uiteraard niet stil. Niet alleen het leven van ons boardgamers verandert echter drastisch, ook de personages uit de spellen zelf worden geconfronteerd met de gevolgen van de uitbraak van Covid-19.
Om de bordspel-liefhebbers wat meer inzicht te geven in hoe het virus eveneens een impact heeft op spellen, gaat uw trouwe reporter vanaf nu op zoek naar verhalen van onze bekende bordspelpersonages door middel van interviews met de betrokkenen.


Vandaag: Een interview met de Medic, Scientist en Researcher uit Pandemic. Drie helden die momenteel nauw samenwerken met de specialisten uit Pandemic: On The Brink. Ik bezoek hen in hun hoofdkwartier in Atlanta waar we er uiteraard op letten dat we de social-distancing-regels in acht nemen.

Afbeelding


Goeiedag allemaal! Allereerst, dankjewel allemaal voor dit interview, heel fijn dat jullie aan dit project willen meewerken.

Medic: Geen probleem! We hebben het misschien wel druk deze dagen, maar vergeet niet: Pandemic is altijd al een zeer populair spel geweest. De Pandemic Legacy- hype ligt nog niet zo heel ver achter ons. We zijn wel wat gewoon. Al moet ik toch toegeven dat zelfs wij schrikken van de impact die de Corona-crisis heeft.

Plots zijn jullie wel héél actueel.

Researcher: De Matt (Leacock, nvdr.), onze designer is eigenlijk een visionair. Dit bordspel spelen, en liefst op een hoge moeilijkheidsgraad, laat zien hoe gevaarlijk outbreaks kunnen zijn en dat het tijdsaspect qua ingrijpen en kennis uitwisselen om Cures te vinden ont-zet-tend belangrijk is. Om nog niet te spreken over de infection-rate! Onze Dispatcher zei het onlangs nog: “Matt jongen, die wereldleiders hadden beter af en toe ook eens tijd gemaakt voor jouw spel.” Met verschillende versies in de top 100 op BGG staan, dat wil iets zeggen hoor.

Misschien zouden die wereldleiders ook best toetreden tot de bordspelcommunity?

Scientist: Inderdaad, hopelijk leren ze ervan en komen er na deze crisis een aantal BGG-users bij: Emmanuel69, Angelaschaftdas, PlayerPutin, … Ik wil gerust helpen kiezen, zelf ben ik terug te vinden onder de naam ‘saaien tist’! (grijnst)

Denken jullie dat ze de ernst van dergelijke situaties zo misschien sneller kunnen inschatten?

Medic: Ja, mensen die Pandemic al gespeeld hebben, weten maar al te goed dat het zeer snel uit de hand kan lopen. Outbreaks houden gigantisch veel risico in en je weet nooit wanneer zo’n kaart tevoorschijn komt. Wie niet snel genoeg kan anticiperen of er niet goed op voorbereid is, zit in de puree. Onze Dispatcher probeert steeds uit alle macht om mensen te mobiliseren, maar niet iedereen laat zich gewillig door hem bewegen. Zeker als Alpha-gamers, zoals Trump, tegenwerken, zit het spel gauw op de wagen (grinnikt).

Scientist: Trump is daar inderdaad een extreem voorbeeld van, chance dat ik niet opgeroepen ben om deel uit te maken van zijn team van experts. Ik heb gehoord dat die stilaan allemaal kaal zijn doordat ze bij elke nieuwe domme uitspraak en slappe maatregel zich de haren uit het hoofd trekken. Misschien handig omdat alle kapperszaken nu gesloten zijn, maar persoonlijk vind ik het toch geen zicht.

De experten uit de ‘On the Brink’-expansion zijn waarschijnlijk ook volop in de weer?

Researcher: Ja ja absoluut, vandaar dat de Epidemiologist en de Containment Specialist er vandaag niet bij kunnen zijn. Ze zijn erg populair op dit moment. Onze Containment specialist klaagt er wel over dat de mensen op straat wat te ver gaan. Dat ze selfies nemen tot daaraan toe. Hij kan ze door zijn beschermend pak niet besmetten of omgekeerd, maar met zo’n rubber handschoenen constant handtekeningen zetten op mondmaskers is geen evidentie.

Medic: Bij deze een oproep: indien de mensen thuis nog mondmaskers hebben liggen: breng ze alsjeblief naar het ziekenhuis, mensen die in de thuiszorg werken, ouderzorgcentra, … Zoals u op haar kaart kan zien, heeft onze researcher er wel beschikking over, maar ikzelf zou het ten zeerste appreciëren dat de mensen ze binnenbrengen en de overheid er nog extra voorziet. Telkens in één keer alle virusblokjes van een locatie verwijderen, dat is een zeer handige special power, maar daardoor reis ik het bord constant rond en ik moet telkens opnieuw al mijn beschermende kledij uitdoen en weggooien. Die mondmaskers, handschoenen en beschermende schorten en haarkapjes vliegen erdoor.

Haarkapjes? Draagt u uw helm dan niet?

Medic: Uiteraard wel, maar het is wetenschappelijk bewezen dat de virusdeeltjes zeer lang op metaal kunnen blijven zitten. Vandaar dat ik de haarkapjes over mijn helm span. Misschien ziet dat er een beetje gek uit, maar je weet nooit dat er iemand eens een blokje van wat hoger op mijn pion laat vallen. (Geeft klopje op zijn helm) Vandaar dat ik hem ophoud, better safe then sorry! Ik ben bovendien erg aan mijn hoofddeksel gehecht en zou het niet willen missen.

Hoe gaat het met het onderzoek naar The Cures?

Researcher: We werken er non-stop aan! De Scientist en ik zijn een goed team, al zeg ik het zelf. Uiteraard wordt ons werk wel bemoeilijkt door het feit dat we vier varianten moeten bestrijden. Dat is een helse klus, het zijn voor ons, net zoals voor het team van Marc Van Ranst, lange dagen. Maar wij hebben gelukkig wel het voordeel dat er thuis in onze speldoos geen gezin op ons wacht.

Kunt u ons iets meer vertellen over die varianten? Bij uw collega’s van Pandemic Iberia hebben die namen zoals ‘Gele koorts’ en ‘Tyfus’, maar hoe gaat het dat op dit moment bij jullie?

Scientist: Wij hebben onszelf genoodzaakt gezien om toch ook met concrete namen te gaan werken. Enkel spreken over rood, blauw, geel, zwart vonden we in deze situatie een beetje te simplistisch. Wuhan-virus is de naam die het rode virus gekregen heeft aangezien het ook in die zone is ontstaan, dat was een makkelijke keuze. Voor de gele blokjes hebben we Corona gekozen. Dit omdat een deel van de regio toch een link heeft met die naam: het gelijknamige biermerk komt uit Mexico, wist onze Field operative te zeggen.

Wat is het geworden voor het blauwe gebied dat voorlopig het ergste getroffen is?

Medic: Voor Europa en Amerika was het erg moeilijk. Moest het blauwe gebied enkel Amerika bestrijken dan was de naam waarschijnlijk TS-20 geworden. Dat staat voor Trumps-Stupidity. Het getal staat voor zijn gecombineerde EQ en IQ. Officieel is dat niet bekend, dat weten we, maar zijn acties op dit moment doen ons vermoeden dat het geen slechte gok is. Soit, uiteindelijk is het dat niet geworden want Europa zou daar mee de dupe van zijn en gelukkig hebben die over het algemeen toch iets verstandigere leiders. Daarom hebben we besloten om het simpel te houden en voor de officiële naam Covid-19 te kiezen.

Dat klinkt logisch ja. Wat is de naam die jullie nu aan de zwarte blokjes geven?

Scienstist: Momenteel is in de zwarte regio Teheran het zwaarst getroffen, vandaar dat we het daar Teheranitis hebben genoemd. Of dat zo gaat blijven weten we eigenlijk nog niet. (Met licht beschaamde blik) Onze Epidemiologist heeft ons er op gewezen dat het misschien wat te stigmatiserend is. Corwucov, een samentrekking van de andere, is daarom nog in de running om het eventueel over te nemen, maar ik vind persoonlijk Tehranitis toffer. Corwucov klinkt trouwens dan weer vrij Russisch, vindt u niet?

Geraakt de hulp goed ter plaatse? Covid-19 gaat zwaar te keer in het blauwe gebied.

Medic: Onze Operations expert bevindt zich nu ten velde en probeert via research stations te zorgen dat er snel materiaal en mensen vervoerd kunnen worden naar de locaties Milaan en Madrid. De situatie daar is ontzettend penibel. Solidariteit tussen de verschillende locaties is verschrikkelijk belangrijk natuurlijk, vandaar dat er net ook een research station is opgericht in het centrum van het rode gebied, Hong kong, zodat die extra mondmaskers en materiaal voor beademingstoestellen kunnen sturen. Hopelijk brengt dat toch enige zoden aan de dijk. Fingers crossed!

Researcher: Ons hoofdstation bevindt zich, zoals u wellicht weet, normaal gezien per definitie in Atlanta, maar we zijn nu op vraag van onze Containment specialist aan het bekijken of het mogelijk is dat naar New-York te verplaatsen.

Ik zou het graag ook nog over de verschillende modules in de expansie hebben. Daar doet ook het paarse virus mee: de mutatie ….

Scientist: Aangezien er op dit moment, godzijdank trouwens, nog geen mutatie van het virus is opgedoken, blijven die in de doos. Sommige op sensatie beluste mensen zullen dat misschien spijtig vinden, voor hen heb ik maar één boodschap: Shame on you! (Schudt het hoofd) Alsof het zo nog niet erg genoeg is. Ik ben als wetenschapper atheïst, maar om van een mutatie gespaard te blijven, ben ik bereid om tot alle mogelijke goden te bidden. Helaas hebben we daar momenteel geen tijd voor en kaarsen branden in het lab is ten strengste verboden. Het enige alternatief is vurig hopen dat het niet zover komt.

En dan hebben we nog de modules: virulent strain en bioterrorist. Dat klinkt ook niet bepaald bemoedigend.

Scientist: Over de bioterrorist kan ik kort zijn: (kordaat) die doet niet mee! We hebben zijn pion zelfs naar een apart ziplock-zakje verhuisd om dat extra te benadrukken. Al dat fake-news over dat de virussen ontworpen zijn als biologisch wapen: pure paniekzaaierij! (zucht hoorbaar) Ik krijg er, vergeeft u mij de uitdrukking, het vliegend schijt van.

Medic: Sssjjt, u niet te hard opboeien! Je weet dat je met je zwakke darmen daar ook effectief risico op loopt. We hebben u nodig, van op de pot kan je geen vaccin vinden. Slechts 4 kaarten nodig hebben voor een cure kan een cruciaal verschil maken. Hier (duikt in zijn rugzak) nog een Immodium voor de zekerheid.

Ik durf er bijna niet meer naar vragen, maar hoe zit het met de virulent strain?

Researcher: Wel, we hebben ontdekt dat een extra hardnekkig en gevaarlijk virus in deze tijden ‘paniek’ is. Paniek is hoogst besmettelijk, alleen al het hamstergedrag van mensen illustreert dat overduidelijk. En ook dat heeft kwalijke gevolgen. Mensen zoals wij die in de zorg werken staan na ons werk vaak voor lege rekken. Mijn gezin moet bv. al 2 weken hun handen wassen met dreft omdat ik niet meer aan handzeep geraak. Gelukkig is het nu enigszins aan het normaliseren. Mijn schoonmoeder stuurde daarstraks een sms-je dat ze in de Carrefour bij ons op de hoek weer een voorraadje hebben staan, oef.

Oei, voor iemand met zwakke darmen is voldoende wc-papier onontbeerlijk en met de huidige toestanden daarrond ….

Scientist: Ik kan u opgelucht zeggen dat dat hier gelukkig geen probleem is. Doordat we weten tot wat paniek kan leiden heeft onze Troubleshooter meteen nadat hij op tv mensen in het buitenland had zien vechten een voorraad besteld online. En zo zie je maar: meteen is nog eens bewezen dat het paniekvirus en hamstergedrag zichzelf versterkt, ook wij hebben er ons op dat vlak aan bezondigd.

Ook de paniek moet dus best bestreden worden. Ondanks het feit dat jullie team al best groot is, ontbreken er precies nog een aantal personages?

Medic: Die conclusie hebben wij inderdaad ook getrokken. Onze generalist, die had wat extra tijd en is daarom op dit eigenste moment onderweg naar de Matt om een aantal voorstellen te doen. Een econoom bijvoorbeeld! De schade die economisch op dat vlak ontstaat in heel de wereld, daar is voorlopig nog geen aandacht aan besteed terwijl het naar onze mening toch mogelijkheden biedt voor een boeiende expansie.

Scientist: (Enthousiast) Marc Van Ranst, daar zijn we ook fan van!

Een viroloog is nochtans al terug te vinden in de ‘Pandemic: In the lab’-expansion.

Medic: Helemaal juist, maar daarover beschikt onze eigenares helaas niet. We moeten dus roeien met de riemen die we hebben. We willen wel graag een oproep doen aan Z-man-games om de illustratie van de virologist in de andere te vervangen door Marc Van Ranst. Dat lijkt ons niet alleen een mooi eerbetoon, maar bovendien ziet het er een sympathieke kerel uit, dus wij zijn voor. Sommige mensen vinden dat ‘pulleke’ (‘truitje’, nvdr.) misschien nogal saai, maar het zijn net dergelijke typerende dingen die een personage erg sterk maken. Komaan Matt, zet uw illustrator aan het werk!

Volledig mee akkoord! Ik besef net dat ik misschien best afrond, jullie hebben vast nog veel te doen.

Scientist: Owla, ja de tijd helemaal uit het oog verloren. De uitslagen van de laatste nieuwe tests liggen vast al klaar in het labo, ik zal me er eens gauw heen reppen.

Researcher: (Tot de Scientist) Vergeet uwen Immodium niet he. En ik heb hier nog een rode kaart van Tokyo voor u. Ik had die achter de hand gehouden om er via een directe vlucht mee naar de Olympische Spelen te gaan, maar dat is nu ook geen optie meer. Je zit bij mijn weten ook nog niet aan je handlimiet, dus pak maar mee.

Medic: Ik moet ook stilaan vertrekken. Onze grootste zorg ligt momenteel in New York, dat maakt de grootste kans om via een uitbraak de rest van Amerika in miserie te storten. Ik ga er dus onze Containment specialist vervoegen. We hebben dankzij een Special Event-kaart beschikking over een airlift en daar ga ik gebruik van maken, erg handig.

Nog veel succes allemaal, ik denk dat ik voor veel bordspelspelers mag spreken als ik dat zeg. We duimen uit volle macht voor een klinkende overwinning. Nogmaals dank voor dit gesprek!

Uw trouwe en voorlopig nog gezonde reporter,
els. Timmermans


Omhoog
Offline Profiel     
 
BerichtGeplaatst: di 31 maart 2020, 12:13 
Geheim Genootschap
Avatar gebruiker

Berichten: 1091
Woonplaats: Doetinchem
Wat een geweldig stuk :clap:
We spelen dit spel nooit meer zoals vroeger, erg realistisch.
En die Bio-terrorist? Die heb ik nog nooit gespeeld en eigenlijk zou dat verboden moeten worden.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: di 31 maart 2020, 15:01 
2. Concordia (2013)

Berichten: 529
Woonplaats: Brasschaat
Hahaha

Verstuurd vanaf mijn SM-A750FN met Tapatalk

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: di 31 maart 2020, 20:17 
Standaard moderator
Avatar gebruiker

Berichten: 3857
Woonplaats: Geldrop/NL
Super leuk geschreven stuk.
Ik zie het zo live voor me.

_________________
All is fair in love, war and Carcassonne
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
BerichtGeplaatst: wo 01 apr 2020, 15:25 
PIONier

Berichten: 3
Fantastisch diepte interview! :clap: :clap:


Omhoog
Offline Profiel     
 
BerichtGeplaatst: za 04 apr 2020, 18:56 
Shai-Hulud
Avatar gebruiker

Berichten: 516
Woonplaats: Kaprijke
Supercool gedaan !

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
BerichtGeplaatst: do 23 apr 2020, 15:33 
1. Spirit Island (2017)

Berichten: 41
Haha, dit maakt mijn dag weer leuker :lol:


Omhoog
Offline Profiel     
 
BerichtGeplaatst: ma 18 mei 2020, 08:41 
Meeple

Berichten: 12
Woonplaats: Utrecht
Grappig hoe actueel dit spel ineens is he ;-)


Omhoog
Offline Profiel     
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
8 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - De kolomnisten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Breaking! Interview met de personages Pandemic  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

#corona, De kolomnisten van de Lage Landen, covid-19, pandemic, pandemie[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®