Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


Onze columnisten geven in deze rubriek hun persoonlijke kijk op de spellenwereld.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.4 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Puzzel
BerichtGeplaatst: ma 29 jun 2020, 17:48 
Jakkiebak!

Berichten: 55
Puzzel

Tamara Bakker


Na een periodieke onthouding van vier maanden is bij mijn spelgroep de discussie losgebarsten of de club weer open mag. Per 1 juli worden de coronaregels versoepeld en iedereen ziet er reikhalzend naar uit om zijn spellenvrienden weer eens live te zien.

De hoofdlijn van het nieuwe beleid is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen bijeenkomsten binnen en bijeenkomsten buiten. Wij spelen doorgaans binnen, aangezien de spellen niet weer- en-windproof zijn. Dus we halen de regels voor binnen er maar eens bij.Voor bijeenkomsten binnen geldt in principe een maximum aantal van honderd man. Dat komt goed uit, want doorgaans komen er rond de dertig man op onze spelavonden af. En mocht onze spelgroep ineens waanzinnig populair worden en er meer dan honderd man naar de spelavond willen komen, dan is er nog een escape: van tevoren laten reserveren en een gezondheidschecklist laten invullen.

Vervolgens blijft de anderhalvemeter-regel. En dat wordt ingewikkeld. Aan onze speeltafels kun je geen anderhalve meter afstand houden. Met twee tafels aan elkaar kan het wel, maar dan kom je tafels tekort. Bovendien: als er tekst op kaarten in het midden van de tafel staat, dan is deze niet te lezen door de afstand. Dus er is sowieso een beperking in het type spellen dat gespeeld kan worden.

Verder is er een verbod op spreekkoren en geldt voor kerkgenootschappen dat ze voor het zingen niet de kerk in mogen. Dat zingen valt wel mee binnen onze spelgroep. Die spreekkoren wordt wellicht lastiger bij de meer extraverte types die iedereen willen laten meegenieten van hun overwinning. Maar ook dat is te omzeilen door iedereen te vragen om ingetogen te reageren, zowel bij winst als bij verlies.

In de app-groep van mijn spellenclub wordt inmiddels gekeken naar oplossingen. Er zitten bijvoorbeeld ook bridgers in de spellenclub. Zij weten te melden dat de bridgebond vanaf 1 juli weer start. Bridge zou vallen onder binnensporten en volgt daarmee het protocol van NOC-NSF. Hierin staat dat de anderhalve meter tijdens de sportbeoefening niet hoeft te worden aangehouden. Voor en na de sportbeoefening geldt deze wel. Oftewel: een biertje aan de bar na afloop moet op anderhalve meter, maar aan de bridgetafel mag je bij je medespelers bij wijze van spreken op schoot zitten. En de speeltafels moeten ook minstens anderhalve meter van elkaar staan.

Als we dat doortrekken naar onze spellengroep, dan zouden we wel bij elkaar mogen komen. Met de speeltafels op anderhalve meter afstand en aan iedereen de instructie dat ze bij klachten vooral thuis moeten blijven. We willen immers niet dat een nieuwe uitbraak start aan de speeltafel tijdens het spelen van Matt Leacocks befaamde spel.

Helaas zijn er altijd weer nieuwe beren op de weg: zo moet de club ook nog voldoen aan de lokale noodverordening. En die kan in elke plaats weer anders zijn. Die noodverordening wordt op 1 juli gepubliceerd. En als daarin staat dat de speelstukken na elk contact moeten worden gedesinfecteerd, de kaarten alleen nog maar mogen worden geschud door een machine en speluitleg alleen van achter een spatscherm mogelijk is, dan hebben we te maken met weer nieuwe uitdagingen.

Ik ben daarom niet jaloers op die arme bestuursleden van onze club die mogen gaan bedenken of de club wel of niet open mag gaan. Gelukkig voor hen: deze gordiaanse knoop hoeven zij niet te ontwarren. De speellocatie heeft dat voor hen gedaan: de locatie blijft tot nader orde gesloten. Knoop doorgehakt, puzzel opgelost. Voorlopig spelen we nog maar even op afstand…


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Puzzel
BerichtGeplaatst: di 30 jun 2020, 23:30 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 2110
Woonplaats: Deerlijk
Onze club (Incognito uit Waregem) start komende vrijdag voorzichtig weer op. We laten 50 mensen toe, gebruiken twee zalen i.p.v. één en de spelers zetten een zichtscherm op.
Even kijken wat dat brengt.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Puzzel
BerichtGeplaatst: wo 01 jul 2020, 15:02 
10. Azul (2017)

Berichten: 500
Woonplaats: Brasschaat
Ik ben erg benieuwd naar de reacties op dit bericht.

Wij nemen nog even het zekere voor het onzekere en houden de deuren nog even toe. Het kriebelt om weer op te starten, maar zo belangrijk/onsmisbaar voelen we ons ook niet dat we dit willen rushen.

Wat doen de andere spellenclubs der lage landen?

Later deze maand vergaderen wij over een eventuele heropstart in augustus of september. Het zou interessant zijn voor onze brainstorm om ons licht al eens op te steken bij andere clubs.

Verstuurd vanaf mijn SM-A750FN met Tapatalk

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Puzzel
BerichtGeplaatst: wo 01 jul 2020, 16:00 
1. Wingspan (2019)
Avatar gebruiker

Berichten: 393
Woonplaats: Montezuma
Er staan nogal wat vliegtuigen werkloos aan de grond. Misschien daarin spelen? De ventilatie in die dingen schijnt zo exorbitant goed te zijn, dat je gewoon weer naast elkaar kunt zitten.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
4 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - De kolomnisten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Puzzel  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

De kolomnisten van de Lage Landen, column[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®