Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


Onze columnisten geven in deze rubriek hun persoonlijke kijk op de spellenwereld.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo 16 dec 2020, 19:46 
Jakkiebak!

Berichten: 61
Weerwolven van Wakkerdam 2020-editie

Tamara Bakker

Groot nieuws! Het aloude Weerwolven van Wakkerdam krijgt op de drempel van 2021 een speciale uitgave, getiteld Weerwolven van Wakkerdam 2020: De viruseditie. Om met Nox te spreken: laten we eens gauw gaan kijken wat er in de doos zit.

In de doos bevinden zich: de overzichtelijk vormgegeven spelregels, inclusief een nadere duiding van een aantal rollen in real life. Verder treffen we in de doos kaarten aan met rollen. De bekende weerwolven zijn in dit spel vervangen door de virussen Covid19, Corona, TVFKAC en Wuhanvirus, bekend uit columns van een gewaardeerde spellensite.

De dorpelingen proberen de virussen uit te roeien, de virussen proberen de dorpelingen te doden. Tussendoor zijn er solorollen zoals Viruswaanzin (eerder bekend als de Nar) en is als dubbelrol de Nerts (eerder bekend als de Vervloekte) toegevoegd.
Laten we eens een potje gaan spelen om te zien hoe het spel werkt.

Nacht 1. De vier virussen overleggen wie hun slachtoffer gaat worden. Aangezien ze alleen van elkaar weten wie virus is en ze geen informatie hebben over de dorpelingen, kiezen ze een willekeurig slachtoffer uit. In mijn voorbeeld doden de dorpelingen de Dokter.

Dag 1. Hevig ontsteld kijken de dorpelingen naar het dode lichaam van de Dokter. Viruswaanzin trekt als eerste van leer: “Het is allemaal onzin, dat zogenaamde virus. Dokter was al ziek, hooguit heeft een griepje hem naar de andere wereld gekregen.” De RIVMZiener tast helaas nog in het duister. Hij kan wel vertellen dat Speler 1 onschuldig is, maar heeft nog geen kwaadaardige elementen ontdekt. De Burgemeester vindt het voor een lockdown veel te vroeg. Eerst moeten er dan meer slachtoffers vallen. Wel geeft hij de Rode Dame preventief een beroepsverbod. Zij heeft immers een contactberoep. Het dorp besluit de dag door verder niets te doen: het leven moet gewoon doorgaan.

Nacht 2: De Virussen hebben geluk. Ze vallen de Nerts aan, die plots van Dorpeling verandert in Virus. Met een man (virus) extra moeten ze dat dorp wel klein krijgen!

Dag 2: Er zijn in de nacht geen doden gevallen. Viruswaanzin heeft het grootste woord: “Zie je wel dat het allemaal meevalt. Het was gewoon een griepje. De contactberoepen moeten hun werk weer gewoon kunnen doen.” De Rode Dame knikt instemmend, de Burgemeester ziet geen reden meer voor maatregelen en laat de Rode Dame in de nacht lekker haar gang gaan. De RIVMZiener wijst speler 2 aan als Slecht. De dorpelingen besluiten Speler 2 uit te roeien. En verhip: het is Covid19. Tevreden gaan de dorpelingen slapen, in de wetenschap dat de Rode Dame speler 3 zal gaan bezoeken.

Nacht 3: De Virussen zijn boos en de Woedeaanval van de Woeste Wuhan wordt ingezet. De Lijfwacht blijkt de RIVMZiener te beschermen. Niet eens zozeer tegen de Virussen, maar vooral tegen boze ondernemers en aanhangers van Viruswaanzin. Zowel de Lijfwacht als de RIVMZiener gaan dood. De Rode Dame overleeft bovendien het bezoek aan speler 3 niet en overlijdt.

Dag 3: De dorpelingen zijn in rep en roer! De R-factor is in twee dagen van 1 naar 3 gegaan! Drastische maatregelen zijn nodig. De Burgemeester vraagt aan de Grote Hamer (beter bekend als de Schutter) om meteen speler 3 plat te slaan. Zo houdt Wuhanvirus op te bestaan.

Het enige voordeel van zoveel doden in één nacht was dat Viruswaanzin ineens heeeeel stilletjes is. Zo stilletjes dat het dorp hem ervan verdenkt dat hij stiekem toch een virus is. De Cipier wordt gevraagd om Viruswaanzin in quarantaine te zetten en vooral de sleutel van de quarantainecel weg te gooien. Vrezend voor zijn leven, omdat hij bij het omdoen van de handboeien onmogelijk 1,5 meter afstand kan houden, neemt de Cipier de querulante speler gevangen.

Zonder enige goede statistieken van de RIVMZiener besluit het dorp elkaar te bevragen naar elkaars rol. De Burgemeester besluit tot een lockdown, totdat er weer zicht is op het virus. Viruswaanzin roept hard dat de economie naar de knoppen wordt geholpen! Hij krijgt enige bijval, maar in meerderheid steunt het dorp de Burgemeester.

Nacht 4: De Glazen Bol Van Het OMT (beter bekend als de Helderziende) besluit de RIVMZiener weer tot leven te wekken. Het dorp kan immers niets zonder goede statistieken. De Virussen doden de Burgemeester, in de hoop daarmee het dorp goed te ontregelen.

Dag 4: Viruswaanzin is na nacht 4 weer vrijgelaten en laat luidkeels horen dat dat hele virus FAKE NEWS is.

De Brononderzoeker (Sherrif) weet het ondertussen zeker: Speler 5 of 6 heeft Burgemeester om het leven gebracht. De Grote Hamer doodt speler 5, maar dat blijkt de Glazen Bol Van Het OMT te zijn. Unaniem wordt vervolgens TVFKAC gedood. De Cipier neemt random Speler 7 in quarantaine.

Nacht 5: De Cipier vertrouwt op zijn onderbuikgevoel en spaart Speler 7 nog even. De Farmaceut (Heks) experimenteert met een medicijn waarmee ze een Virus kan doden. Ze past het toe op Speler 8. Het blijkt Corona te zijn en het dorp is verlost van virus nummer vier.
De Nerts besluit de Grote Hamer te doden.

Dag 5: Het dorp is in diepe rouw. De Grote Hamer is dood, wie moet hen nu helpen het virus definitief dood te meppen? Ondertussen maakt Viruswaanzin veel kabaal, terwijl de RIVMZiener duidelijk probeert te maken wat hij heeft gezien vannacht. De Cipier krijgt er spijt van dat hij Viruswaanzin niet een koppie kleiner heeft gemaakt. Wat een irritante kerel!

Gelukkig komt de RIVMZiener tenauwernood boven het kabaal van Viruswaanzin uit. Hij identificeert speler 8 als Slecht, waarop deze unaniem wordt uitgeroeid. De Dorpelingen hebben gewonnen en de virussen zijn verslagen.

Oordeel:
De 2020 editie van Weerwolven is griezelig reëel. De besluiteloosheid van het dorp is herkenbaar, net als de commentaren van Viruswaanzin. Gelukkig winnen de dorpelingen het van de virussen in dit voorbeeld. We gaan ervan uit dat 2021 het jaar wordt van de dorpelingen, nadat 2020 het jaar was van de Virussen.

Ik wens de lezers alvast een zeer gelukkig en gezond 2021 toe en hoop dat we in de loop van 2021 niet meer van Covid19, maar wel van het spellenvirus “last” gaan hebben!


Omhoog
Offline Profiel     
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - De kolomnisten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Weerwolven van Wakkerdam 2020-editie  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

De kolomnisten van de Lage Landen, column[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®