Tips in tijden van corona pandemie!
Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: ma 25 nov 2019, 12:08 
4. Fairy Tale (2004)
Avatar gebruiker

Berichten: 566
Woonplaats: Hasselt, Belgie
Op zondag 6 oktober 2019 zakten Matisse, mijn zoon, en ik af naar het Spellenfestival in Genk. Dit is een heel leuke spellenbeurs op slechts 20 minuutjes rijden van waar we wonen.

Bij het binnengaan werden we onmiddellijk aangesproken door Christophe van 999-games die ons uitnodigde om mee te doen aan het Belgisch Kampioenschap Wizard dat later op de dag zou gespeeld worden op de beurs. We vertelden hem dat we het zeker wel wilden proberen, maar dat we het spel niet kenden. Hij bood ons aan het kort uit te leggen en al snel hadden we door dat het enorm leek op een slagenspel dat we ‘Chinees poepen’ noemen en we al enkele keren gespeeld hadden op een spellenweekend.

Het is een kaartspel waarin je elke ronde op voorhand moet aangeven hoeveel slagen je denkt te gaan halen. Je begint met ieder 1 kaart en elke volgende ronde wordt gespeeld met 1 extra kaart om te eindigen met een ronde van 12 kaarten. Deze laatste ronde wordt gespeeld zonder troef. In de andere rondes wordt de troef bepaald door de bovenste kaart van de stapel overblijvende kaarten om te draaien. Het totaal van de voorspellingen mag niet uitkomen. De laatste speler die een bod doet, moet er dus voor zorgen dat het totaal van alle biedingen niet overeenkomt met het aantal slagen in die ronde. Het enige echte verschil met Chinees poepen is dat er bij Wizard twee maal vier extra kaarten bij zijn, namelijk de Z waarbij je zeker bent dat je de slag binnenhaalt (als je de eerste bent die de Z speelt tenminste) en de N waarbij je zeker bent dat je de slag niet binnenhaalt. Dit geeft een speciale twist aan het spel die er voor zorgt dat de voorspelbaarheid wat minder groot wordt. Immers, zelfs al heb je hoogste troefkaart ben je nog niet zeker dat deze een slag oplevert.

Om 14h gingen we van start met 9 spelers. Eén tafel van 5 en één tafel van 4. Van elke tafel speelde dan de beste twee nog een finale ronde. Matisse en ik speelden beiden aan een verschillende tafel en we slaagden er beiden in om in de finale ronde te geraken. In de finale haalde Matisse het en werd dan ook tot Belgisch kampioen gekroond. Ik eindigde op de derde plaats. Alle finalisten wonnen een leuk 999-games spel. Bovendien was de Belgische kampioen geplaatst voor het wereldkampioenschap. Tot onze verrassing leerden we van Bert (999-games) dat 999-games de inschrijving en het verblijf voor het WK zou betalen en indien het WK in het buitenland doorgaat ook nog het vliegtuigticket. Dit jaar was het WK (jammer genoeg) gepland in België, meer bepaald tijdens Spel in Antwerpen, samen met het WK Saboteur. Matisse gaf aan zeer graag het WK te spelen en werd dan ook meteen ingeschreven. Er mocht bovendien 1 begeleider mee, dus was ook ik heel tevreden.

Alle WK deelnemers werden vrijdagavond 22 november in het B&B hotel in Antwerpen verwacht om dan van daar samen naar de Spel nocturne te gaan, waar de gouden Ludo’s uitgereikt werden. We kregen bovendien allemaal een frietje en speelden daarna nog enkele spelletjes. Rond 23h waren we weer in het hotel. De volgende morgen samen ontbijten en dan allemaal op weg naar de Waagnatie waar rond 10h30 het WK zou beginnen.

Het WK Wizard werd gespeeld met 23 deelnemers van uit de USA, Mexico, Griekenland, Polen, Duitsland, Zwitserland, Hongarije, Oostenrijk en België. Ook de regerende wereldkampioen uit Griekenland was aanwezig om zijn titel te verdedigen. Er werden 4 voorrondes gespeeld aan 5 tafels. Na elke voorronde kwamen de sterkste spelers tegen elkaar uit in de volgende ronde (Zwitsers Systeem). Na 4 rondes speelden de 4 sterkste spelers nog een finaleronde om te bepalen wie er wereldkampioen zou worden. Uiteindelijk bleek dit ook dit jaar een Griekse speler te zijn, meer bepaald Spyros. De vorige wereldkampioen eindigde tweede en de derde plaats ging naar de Mexicaanse speelster. Matisse eindigde op de 17de plaats.

Zoals eerder al gezegd, vond tegelijkertijd ook het WK Saboteur plaats. Hier streden 22 deelnemers uit o.a. Japan, Hong Kong, Taiwan en Oekraïne voor de titel. Deze ging uiteindelijk naar Oleg uit Oekraïne. Melissa, de Belgische deelneemster werd mooi 9de. De 2 Nederlandse deelnemers Daan en Sanne eindigden op de plaatsen 20 en 22.

Na de prijsuitreiking trokken we allemaal naar het Pakhuis, een Antwerpse brouwerij en brasserie om te genieten van een heerlijk buffet en een lokaal biertje. Dit was de ideale gelegenheid om enkele van de deelnemers beter te leren kennen. Ook Frederik Moyersoen, de auteur van Saboteur, was er aanwezig. Ik leerde van hem dat er wereldwijd al meer dan 3 miljoen Saboteur spelletjes verkocht zijn en dit in meer dan 100 verschillende versies!

Na het Pakhuis, nog een nachtje slapen in het hotel om dan na een laatste ontbijt moe maar voldaan weer naar huis terug te keren. Het was zowel voor Matisse als voor mezelf een heel leuke ervaring!

Volgend jaar zal het WK waarschijnlijk plaatsvinden in Barcelona. We kunnen nu al beginnen dromen! :-)

Tot slot wil ik 999-games en Amigo bedanken voor dit heerlijk weekendje in Antwerpen. Het is een belevenis die we niet snel zullen vergeten!

Kire

_________________
Ik speel dus ik ben!


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Evenementen  
 Feed - Onderwerp - Spel 2019: WK Wizard (en Saboteur) - verslagje  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

Saboteur, Wizard[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO