Dixit meets Story CubesNiets tegen onze Nederlandse vrienden, maar jammergenoeg lieten ze hier een kans liggen om één van de mooiste ‘Vlaamse’ woorden te gebruiken in een speltitel.
In het Engels heet het volgende spel ‘Inspector Nose’. In het Vlaamse zou dat perfect vertaald kunnen worden met het woord: ‘Curieuzeneuze’ al dan niet met Inspecteur erbij.
Jammergenoeg een mindere speltitel, maar wat vinden we van het spel zelf?

Centraal liggen 5 speelkaarten. Op deze kaarten staan dagdagelijkse voorwerpen, personen of dieren.
Eén speler kruipt in de rol van Sjakie Speurneus en moet zijn medespelers naar een centrale kaart leiden. Sjakie trekt een nummer en dit bepaalt welke kaart aangeduid moet worden door de andere spelers.
Hiervoor heeft Sjakie 4 rondes de tijd. Iedere ronde werpt hij 5 dobbelstenen. Op deze dobbelstenen staan allerlei verschillende tekeningen. Hij kiest er eentje uit en legt deze op de hintkaart. De dobbelsteen die gekozen werd, is een tip naar de kaart die gevonden moet worden.

Welke kaart heeft volgens jou niets te maken met de gegeven tip en kan dus geëlimineerd worden?
De spelers moeten nu gezamenlijk één kaart elimineren. Sjakie mag tijdens dit overleg niets zeggen en ook niets laten blijken.
Kiezen ze inderdaad een foute kaart, dan dobbelt Sjakie nog eens met 5 dobbelstenen en legt hij een nieuwe tip klaar. Zo kan men maximum 4 keer na elkaar één kaart uitsluiten door eliminatie. Als alles goed gaat, blijft er na 4 raadpogingen slechts 1 kaart over.
Zo spelen de speurneuzen 5 volledige rondes. In het beste geval halen ze 20 punten. Maar vanaf 12 punten heb je een ‘degelijke’ score.

De hersenkronkels van je kinderen doorgronden. Het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn, maar het zorgt wel voor hilarische uitspraken.
Het communicatieve is dan ook één van de sterktes van dit spel. Je wordt gedwongen om te overleggen met de andere spelers over de mogelijke gedachtegang. Ook met 2 spelers werden na afloop de gemaakte associaties even overlopen.
Om die associaties te maken, ben je gebonden aan de dobbelworp. Dit verengt de mogelijkheden en soms moet je dus de mogelijke link héél ver gaan zoeken. Maar ik vermoed dat dit voor kinderen het net gemakkelijker maakt. In een spel zoals Dixit hebben ze geen beperking, maar zijn ze volledig aangewezen op hun eigen associaties, want voor sommige kinderen wel overweldigend kan zijn. Plus de keuze uit slecht 5 afbeeldingen, maakt het iets uitdagender. Bovendien kan je ook iets leren uit de dobbelstenen die niet gekozen werden.
In de doos zitten 54 kaarten met aan weerszijden een afbeelding. 108 verschillende afbeeldingen en op de dobbelstenen staan 48 voorwerpen. De herspeelbaarheid is dus oneindig.
De regels zijn supersimpel en zeer vlug uitgelegd, in no-time ben je aan het spelen.
Kortom, wij zijn fan van dit spel! Ben je op zoek naar iets dat met het ganse gezin gespeeld kan worden en ook in een reiskoffer past? Niet twijfelen! Sjakie speurneus is een groots spel in een klein doosje en dit voor een zacht prijsje.
• Sjakie Speurneus… lost alles op
• White Goblin Games
• Auteur: Reinhard Staupe
• Artwork: Oliver Freudenreich
• 7+ jaar
• 2-5 spelers
• 20 minuten
•
https://www.whitegoblingames.com/game/sjakie-speurneus-gele-reeks/• Adviesprijs: 12,95 euro