• Eén van jullie eerdere uitgaven is Snow Tails van de Lamont broers, waar jullie een schitterende uitgave van hebben uitgebracht en wat ik als één van mijn betere spellen ervaar. Is er een kans dat jullie het nieuwe spel van de Lamont broers, Antics!, ook zullen uitbrengen?

  Er staat op dit moment niets gepland om dit spel door Asmodee te laten uitbrengen. Never say never uiteraard! Maar ik heb hiervan in de planning van Asmodee nog niets gemerkt. Het doet me plezier dat je snowtails graag speelt!

 • Hoe was het in Nürnberg. Opvallende spellen gezien of dingen waarvan je nu al denkt dat die hoge ogen kunnen gooien in de komende maanden?

  Amigo heeft wel een aantal nieuwe leuke dingetjes in petto. Er komt alvast ook een uitbreiding op saboteur. Deze uitbreiding is al jaren geleden geschreven door Frederic maar lag ergens in één of andere kelder van Amigo (dit is echt de waarheid). Ikzelf heb de vraag gesteld vorig jaar in Nurnberg zowel aan Amigo als aan Frederic en nu komt ze er dus. Bij Gigamic (Frankrijk) wordt het verkocht bij het basisspel, bij ons zal het een aparte uitbreiding zijn. Voor de rest zie ik veel afkooksels van eerdere spellen maar dat gevoel hebben jullie zeker ook. Originele spellen zoals Dixit worden niet elke dag uitgevonden.
  Een spel dat me bij blijft (reeds van in Essen) is Kings of Tokyo (uitgeverij Iello). Het is een regenwormenachtig spel maar met veel meer body en zeker een spel om ook gamers mee te overtuigen.

 • Als verdeler van spellen worden jullie ook geconfronteerd met het groeiend aantal releases van nieuwe spellen. Proberen jullie een steeds groter assortiment aan te bieden of zoeken jullie gericht naar titels die commercieel de grootste kans maken? Ik kan mij voorstellen dat de exploderende markt voor verdelers/winkeliers ook meer risico's met zich meebrengt.

  Het is dikwijls moeilijk om een juiste inschatting te maken van een spel. Vaak wordt iets opgeblazen en sterft het een hele snelle dood (bvb pentago - was megapopulair en is nu niets meer in doorverkoop) Andere spellen kennen een hele moeilijke start en worden met het jaar beter (mooiste voorbeeld hiervan in Time's Up) - daar hebben we echt hemel en aarde voor bewogen om het spel bekend te laten worden en nu 4 jaar later lukt het eindelijk en worden er in Vlaanderen zoal een 4000ex per jaar verkocht.

 • Kan je ons een idee geven van welke spellen bij jullie het beste verkopen? En in hoeveel exemplaren gaan die spellen dan over de toonbank?

  Ons meest populaire spel blijft Jungle speed! Hiervan verkopen we er alle versies samen +/- 60.000ex per jaar! Het is dan ook het meest verkochte spel in België op dit moment. Maar ook een Ticket to ride doet het zeer goed met ongeveer 10.000ex. Days of Wonder in het algemeen is een zeer stabiele speler in de markt met een grote schare aanhangers. Cargo noir, de nieuwigheid van DOW, is een luchtig doch aangenaam pestspel!

 • Komt 7 wonders ook uit in het Nederlands dit jaar of gaan jullie het op zijn minst met asmodee belgie verspreiden?

  7 wonders komt inderdaad terug in het Nederlands (is trouwens gisteren woensdag 9 februari) beslist geweest dus is echt wel vers van de pers. Binnenkort krijgen we terug de Engelstalige binnen en dan kunnen we er alweer tegen hé!

 • Hebben jullie al weer veel werk voor ons, de zee demonstrators, voor deze zomer?

  De demo's zullen dit jaar aan een lager tempo draaien dan de voorgaande jaren. Met de wissel van directie zijn demonstraties iets minder belangrijk geworden (voornamelijk naar de kost hieromtrent). We zullen zeker nog aanwezig zijn en mensen nodig hebben en het zal minder alomvattend zijn.

 • Tot op 24 uur spellenplezier?

  Ik heb intussen al toegezegd aan de mensen van 24u spellenplezier dus daar ben ik inderdaad aanwezig!

 • Mocht je er zijn op 24 u spellenplezier, word er dan weer een toernooi georganiseerd zoals vorig jaar met memoir '44?

  Zoals je al gelezen hebt, ben ik inderdaad aanwezig op 24u spellenplezier. En inderdaad ook dit jaar werd mij de vraag gesteld om een toernooi te organiseren. Je mag hier gerust een suggestie doen! Ikzelf dacht aan Seven Wonders of eventueel Cargo Noir!

 • Stel dat je met je spellenclub op weekend gaat en je mag één spel kiezen dat zeker gespeeld zal worden. Welk wordt het? Welkom trouwens.

  Hmm welk spel zou ik absoluut willen meenemen mocht ik op spellenweekend gaan. Wel ik denk aan Earth Reborn, misschien heb je daar nog wel een revenge van tegoed?

 • Hoe verloopt het beslissingsproces om een spel uit te geven? Wordt dat op korte tijd beslist of gaat daar een langere periode over? Hoeveel mensen hebben hun zeg daarin? Beslissen jullie als Asmodée Benelux daar zelf over, of is het Asmodée FR dat de knoop doorhakt?

  Goeie vraag en het antwoord is vaak verschillend:
  - de beslissing ligt voor het grootste gedeelte in Frankrijk wat betreft de keuze om samen in zee te gaan met een uitvinder. Asmodee wordt trouwens overspoeld met aanvragen tot publicatie (+/- 50 spellen per week die binnenkomen!!) In Frankrijk zijn er 4 Productmanagers die elk hun eigen segment van spellen hebben en die beslissen welke spellen gevolgd worden (al dan niet onder eigen logo)
  - Als het over puur Asmodee-artikelen gaat dan zijn ze vandaag sowieso in het Nederlands. Zoniet dan komt Asmodee Benelux in het spel en dienen wijzelf te beslissen of we het spel willen volgen of niet. Vaak beslis ik dit samen met mijn collega die Wallonië doet en mijn andere collega die Nederland doet (Philippe en Jan). Wij maken een inschatting op basis van onze klanten hoeveel we er kunnen verzetten. Eénmaal dit geweten wordt de knoop doorgehakt en wordt er een bestelling opgemaakt. Het kan soms heel snel gaan maar alles draait ook in deze business rond verkoopscijfers

 • Is er een opmerkelijk verschil tussen België en Nederland wat betreft spelgenres? En klopt de indruk dat er in Nederland meer zou gespeeld worden dan in België of lopen verkoopcijfers min of meer gelijk (gezien bevolking)?

  Ook weer een goeie vraag! Nederland, noem het maar een geval apart. Wordt er in Nederland meer gespeeld dan in België? Ja en neen. Ja wat het zuidelijke deel betreft, minder voor het Noordelijke gedeelte omdat het zeer klassiek protestants is en spelletjes spelen vaak niet past in hun religie. Uitzonderingen bevestigen de regel, kijk maar naar Noorderspel. Maar het is algemeen geweten dat de verkoop in Nederland voor 80% gegenereerd wordt in het Zuiden van het land (denkbeeldige streep tussen Amsterdam en Zwolle en dus alles wat daaronder ligt). Zijn de Nederlanders meer spelers dan Belgen, dat weet ik eigenlijk niet zo, ik vermoed dat het vrij gelijk loopt althans met de Vlamingen. Wat ik wel weet is dat er in Wallonië meer gespeeld wordt dan in Vlaanderen!!

 • Over tornooien gesproken: vorig jaar hadden wij bij ons in de club een voorronde van het WK Ticket to Ride. Iedereen die meespeelde was enthousiast.
  Komt er een vervolg of is Days of Wonder niet langer van plan om hier iets mee te doen?


  Er staat inderdaad het één en het ander te gebeuren maar je kent de policy van Days Of Wonder, ik mag hier niets over verklappen
  Sorry daarvoor hé!

 • Hoe kom je aan zo'n coole baan als jij hebt?

  Hoe noemen ze dat, dikke chance gehad en net op het moment dat ik van job wou veranderen zag ik een advertentie op een website. Nog nooit in m'n leven zo snel een cv opgestuurd! En voilà zé, 5,5 jaar verder nog steeds dikken amuzeleut in de spellekesbranche. Ik heb dus wat ze noemen geluk gehad maar vergis je niet het is en blijft een job zoals elke andere met z'n leuke en minder leuke kantjes.

 • Als je een job hebt zoals deze, blijf je dan zelf ook spelen? Of ben je 's avonds wat uitgekeken op spelletjes?

  Hmm, tja dat is inderdaad soms een probleem. Ik heb vaak tijdsgebrek om spellen te spelen. da's één van de redenen waarom ik ook zelf bij een spellenclub ben, om toch maar de mogelijkheid te hebben zelf te spelen. Ik probeer ook regelmatig op kantoor tijdens de uren eens een spel te spelen met de collega's maar de werkdruk maakt dit niet altijd mogelijk. Aan de andere kant doe ik veel evenementen waar ik niets anders doe dan spellen uitleggen en meespelen. Maar het mag altijd meer hé, ik ben en ik blijf iemand die supergraag spellen speelt, hoe meer hoe liever!!

 • Wat is het spel waarvan jouw verwachtingen het meest verschilden van de verkoopcijfers die behaald werden? (positief en/of negatief)

  Er zijn zo eigenlijk wel al een aantal geweest. Formula D was een spel waar Asmodee veel van verwachtte en wat uiteindelijk niet het resultaat gegeven heeft wat ze gehoopt hadden. Eigenlijk kan je hetzelfde zeggen van Battlelore maar ik vond toen al dat DOW er teveel aandacht aan besteedde en dat het te eng is als produkt en naar mijn mening minder goed dan memoir (maar dat is een persoonlijk mening) zeker in verkoopscijfers. Opera van The Game Master is ook zo eentje dat absoluut de verwachtingen niet ingelost heeft alsook de Koningsburcht. Het grootste debacle uit mijn carriëre is zeker Windkracht 10! Nochthans had ik daar veel van verwacht en in tegenstelling met de verkoopscijfers heb ik er zeer veel plezier aan beleefd bij de ontwikkeling ervan met de producent en de acteurs. Daar denk ik nog met plezier aan terug ook al hebben we er ons broek aan gescheurd.

 • In het verleden werden spellenclubs uitgenodigd op jullie bijzonder gesmaakte 'Nocturnes'. De laatst geplande avond (oktober of november?) werd afgelast. Wordt dit initiatief nog herhaald? Zo ja, wanneer?

  Da's een moeilijke vraag! Er werd vorig jaar beslist om te stoppen met de nocturnes omdat het nieuwe eraf was en dat het steeds dezelfde mensen waren die we zagen. Onder het mom van er komt iets nieuws vonden we dat ook niet erg. Ondertussen is dat item in de koelkast geraakt en kijkt iedereen zo'n beetje naar iedereen. Er zal zeker nog iets georganiseerd worden, de vraag is alleen waar en wanneer. Maar wordt zeker vervolgd!

 • Is er een opmerkelijk verschil tussen Wallonië en Vlaanderen wat betreft spelgenres en spellenverkoop?

  Wat betreft spelgenres, neen ik denk het niet alhoewel babbelspellen het in Nederland traditioneel beter doen dan in Vlaanderen en da's zeker het geval voor Wallonië. Daar zijn heel wat spellen die zeer taalgebonden zijn. Een Waal is een echte ambiancemaker daar mag je echt van op aan. Dus alle partygames doen het zeer goed daar maar ook de strategische spellen kennen hun plaats in Wallonië net zoals in Vlaanderen en Nederland. Er zijn nu eenmaal overal 'freaks' (zonder daar denegrerend over te spreken want ik beschouw mezelf als hierbij horend

 • Hoe kan ik voor Asmodee op beurzen aan het werk? Uitleggen/spelen etc.?

  Heel eenvoudig hoor. Gewoon eventjes een mail sturen naar Asmodee met de vraag of ze je naam willen bijhouden voor demo's. Je komt bijgevolg in ons gegevensbestand terecht en dan kan je gecontacteerd worden wanneer er iets in jouw omgeving te gebeuren staat. Contactpersoon bij Asmodee is Sarah Verhaeghe (s.verhaeghe@asmodee.com)

 • Ik heb begrepen dat Asmodée vanaf nu elk jaar één spel uit de lang geleden overgenomen catagolus van Descartes Éditeur zal gaan heruitgeven. Voor 2011 zal dat Evo zijn. Gaat Asmodée Benelux daarin mee?

  In principe volgen we daar Asmodee Frankrijk maar of de spellen ook effectief in het nederlands zullen zijn, kan ik je niet garanderen. Ik vermoed wel dat er sowieso engels zal op vermeld zijn. Alhoewel met die fransmannen weet je maar nooit . Het is soms moeilijk ze te overtuigen dat de wereld verderloopt voorbij hun grenzen Ze zijn wel al serieus veranderd moet ik zeggen, maar er is toch nog een lange weg af te leggen.

 • Asmodée is eigenlijk een tamelijk onbekende uitgever in Nederland. Zo wist ik niet dat Days Of Wonder-spellen via Asmodée werden vertaald en gedistribueerd; en ook niet dat er in Vlaanderen tot voor kort ‘nocturnes’ werden georganiseerd. Asmodée kwam wel altijd netjes opdraven op de Spellenspektakels, en staat nu nog steeds op de resterende evenementjes, maar demodagen bij spellenwinkels of spellenclubs hier in het Nederlandse... Nee, niet echt. Het bekijken van de oude agenda bekijk, versterkt het gevoel dat Asmodée Benelux eerder Asmodée België/Belgique is waar Nederland vanwege de taal ‘bij wordt gedaan’.

  •Wat voor plannen heeft Asmodée Benelux voor de Nederlandse fans?
  •Het concept van de ‘nocturne’ is dan weliswaar in Vlaanderen een beetje passé, maar zou hier nog prima kunnen worden georganiseerd. Zien jullie daar brood in?
  •Is Asmodée Benelux geïnteresseerd om bij tijd en wijle een avondje te demoën bij diverse spellenclubs hier te lande?


  Klopt, in Nederland zijn we zeker en vast minder gekend. 999 games is daar ontegensprekelijk de absolute nummer één van het betere spel. Maar ook Quined, White Goblin en The Game Master staan daar hun mannetje. Het is sowieso als Belgische onderneming altijd iets moeilijker om in Nederland door te breken. De wil is zeker aanwezig maar de drempel om te bestellen is gezien het toch nog steeds beperkte nederlandstalige assortiment van Asmodee vrij hoog. Daarenboven zijn vele van onze spellen niet gekend in Nederland en zoals je weet is onbekend vaak onbemind (jammer genoeg). We proberen zoveel mogelijk aanwezig te zijn op evenementen (zoals Ducosim, Noorderspel, Zuiderspel alsook klantgerichte evenementen zoals in Sluis, Goes, Den Haag). Het is een proces dat enorm veel tijd in beslag neemt en zeer arbeidsintensief is. Ik geloof er wel in dat we op de goede weg zijn in Nederland en alle mensen die dit forum volgen in Nederland kunnen ons zeker een handje helpen om iedereen onze spellen te laten kennen en te spelen.
  Of er een mogelijkheid is dat we aanwezig zijn op evenementen van spellenclubs, ik zou zeggen, vuur maar af! Vragen staat vrij - we staan in ieder geval open voor elke suggestie. Wie niet waagt, niet wint hé!

 


Dit artikel is geprint van Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/