Monopoly
Snel (onder)handelen


Stel: je beschikt over een aardig startkapitaal dat je mag investeren op de vastgoedmarkt. Helemaal geen slecht idee in de huidige financiële recessie. Maar kies je dan voor de goedkopere eigendommen, waar je snel veel huizen en hotels kan verhuren? Of ga je voor de eigendommen met een hogere status, uiteraard met bijhorende kosten? De juiste beslissing bepaalt of je schuldeiser wordt of als eerste failliet gaat. Want de tegenstanders zijn meedogenloos. Snel (onder)handelen is de boodschap!

Het wordt vaak over spellen beweerd, maar deze keer is het de waarheid: iedereen kent ‘Monopoly’. Wereldwijd kozen meer dan 500 miljoen spelers de kruiwagen, het strijkijzer, de stoomboot, de schoen of de vingerhoed. En zetten zo hun eerste stappen op de vastgoedmarkt.

Vele varianten

Door de jaren heen werd het spel in 27 talen vertaald en ontstonden er tientallen varianten. In het Nederlands alleen al vind je de wereldeditie, de elektronische versie en natuurlijk de junior versie. Daarnaast werd het spel ook in uiteenlopende thema’s uitgebracht zoals Disney, Starwars en de Simpsons. Zelfs Gay Monopoly bestaat.

Alle varianten blijven trouw aan het oorspronkelijke concept. Spelers investeren in vastgoed, proberen hele straten te bezitten om huizen en hotels te bouwen zodat zij huur kunnen vragen aan de andere spelers.

Het spel bevat ijzersterkte spelelementen waardoor het blijft bekoren. Het allerleukste element is misschien wel een (voor jou nutteloos) eigendom kopen om dit later aan woekerprijzen te verkopen.

Geluksdobbelsteen

Deze uitgave van Monopoly introduceert ‘de geluksdobbelsteen’, waardoor het spel sneller gaat. De rode dobbelsteen heeft 1, 2 of 3 stippen, een bus en tweemaal het vlakje met Mr. Monopoly. Na de eerste ronde wordt hij steeds samen met de andere stenen gedobbeld. Je kan er extra vakjes mee vooruit (1, 2 of 3), maar je wordt er ook door bevoordeeld of benadeeld.

Met het busje gaat de speler het aantal ogen van één of beide dobbelstenen vooruit. Met Mr. Monopoly, ga je na je beurt naar het eerstvolgende vrije vakje om dat te kopen of te veilen. Op die manier worden de eigendommen sneller verdeeld. Als alle vakjes verdeeld zijn, is Mr. Monopoly nadelig. Spelers moeten dan na hun beurt doorschuiven naar het eerstvolgende eigendom dat door een andere speler in bezit is en de huur betalen. Zo moet je soms tweemaal huur betalen in één beurt.

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

 


Dit artikel is geprint van Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/