Katoiz
De strijd wordt gewonnen in de geest!


Lang geleden werden de belangrijkste veldslagen in het Oosten beslecht in persoonlijke duels tussen de familiehoofden. Een strijd met hun geestelijke vermogens bepaalde de uitkomst. Wie een krijgsheer van het Oosten wil worden, moet in staat zijn het slagveld te benutten om zijn positie te versterken of die van zijn tegenstander te verzwakken. Vandaag begint je opleiding met ‘Katoiz’. Een denkspel voor jonge strategen.

Een spel dat met je opgroeit

Katoiz is een strategisch spel voor spelers die hun geestelijk vermogen op de proef stellen om zo hun medespelers het vuur aan de schenen te leggen.

Kenmerkend aan dit kinderspel is dat het meegroeit met de leeftijd van de spelers. Het spel bestaat uit drie verschillende speltypes die elk nog eens onderverdeeld zijn in verschillende niveaus. Zo kan Katoiz gespeeld worden door kinderen van 3 à 4 jaar, maar is het ook voor volwassenen erg boeiend.

Drie speltypes

Het spelbord wordt gevormd door stevige, gekleurde losse tegels met verschillende kleine en grote vormen.

• De Stapeltoren richt zich tot de allerkleinsten. De kleuters gaan op zoek naar gelijkenissen in grootte, kleur en vorm tussen hun eigen tegel en de tegels uit de voorraad. De gevonden tegels mogen ze bovenop hun stapeltje leggen.

• In Drie-stel worden 36 tegels open gelegd. Met behulp van een kleurendobbelsteen en een afbeeldingendobbelsteen probeer je zoveel mogelijk drie-stellen (= telkens 3 tegels met minstens 1 gemeenschappelijk kenmerk) te vormen. Naast het geluk met de dobbelstenen is hier wat logische denkwerk nodig om het spel naar je hand te zetten. Deze variant is een leuke mix van geluk en inzicht dat er stevig de vaart in houdt. De verschillende niveaus binnen dit type zijn bovendien leuke variaties op de basisvorm. Een aanrader om als volwassene samen met (jonge) kinderen te spelen.

• In Stapeltje Vier wordt een speelveld gebouwd met 36 tegels. Deze keer is het doel een hoge ‘thuisstapel’ bouwen. Dit kan door tegels via de dobbelstenen én volgens bepaalde loopregels te verplaatsen. Deze spelvorm vraagt vooral tactiek en ruimtelijk inzicht. Het derde type is zo de meest strategische variant. Een origineel tactisch denkspel dat zich vooral tot oudere kinderen en volwassenen richt. Wees vooral niet verbaasd als uw kinderen u hierbij de loef afsteken!

Dit artikel is geschreven door http://www.spelinzicht.eu

 


Dit artikel is geprint van Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/