Bordspelmania
https://www.bordspelmania.eu/

Kinderen en spellen
https://www.bordspelmania.eu/kinderspellen/topic6946-15.html
Pagina 2 van 2

Auteur:  Erwin [ do 05 jul 2012, 18:30 ]
Berichttitel:  Re: Kinderen en spellen

Flash schreef:
Zijn de spellen van Haba eigenlijk vrij makkelijk verkrijgbaar?


Goede speciaalzaken met een kinderassortiment hebben deze spellen in huis.

Auteur:  rober [ do 05 jul 2012, 19:47 ]
Berichttitel:  Kinderen en spellen

En soms ook in andere winkels.
Toevallig is er in Helmond een kantoorboekhandel die zowat de hele collectie heeft staan.

Auteur:  BaSL [ do 05 jul 2012, 19:47 ]
Berichttitel:  Re: Kinderen en spellen

Zie het steeds vaker in winkels; ook in zaken die specialiseren in houten/stoffen/educatief speelgoed (oftewel speelgoedzaken die geen Bart Smit en co. zijn).

Auteur:  MeesteR [ vr 06 jul 2012, 15:14 ]
Berichttitel:  Re: Kinderen en spellen

Het mooie van spelletjes spelen met kinderen is dat het ook heel veel bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen!

De spellen van HABA blinken daar zo in uit, omdat:

- de thema's van de HABA spellen de kinderen aanspreken
- de spellen ook altijd een educatieve en/of creatieve kant hebben. Denk aan de ontwikkeling van het geheugen, motoriek of het leggen van oorzaak-gevolg-relaties. Daarnaast stimuleren veel spellen ook de fantasie bij kinderen wat vooral voor jongere kinderen heel belangrijk is.
- de materialen stevig en kindvriendelijk zijn

Daarnaast leren de kinderen om te gaan met tegenslagen. Als basisschoolleerkracht ben ik er persoonlijk niet voor om kinderen te laten winnen. Zo leren ze eigenlijk nooit die tegenslagen te verwerken. Ik zou er voor kiezen om dan bepaalde keuzes uit te leggen, en ze te helpen bij hun eigen beurt met goed advies. Bij jongere kinderen is het tactische element nihil, (behalve bij geheugenspelletjes) dus dan kun je als volwassene altijd meespelen.

Hebben (vooral jongere) kinderen toch moeite met verliezen, dan zijn de cooperatieve spellen echt een uitkomst. Ander positief aspect is dat het spel tot tegenstander gemaakt wordt, en jij of een ander kind niet als boeman wordt gezien bij een verlieservaring. Dan is in ieder geval het verlies nog samen te delen, en kun je daar als volwassene weer positief mee omgaan met een gezonde volgende-keer-beter-mentaliteit.

De spellen van Zonnespel zijn op dit vlak erg goed. Ook HABA heeft een aantal cooperatieve spellen, met als meest bekende spel de Boomgaard.

Dan zijn er nog een heleboel spellen die specialistisch kunnen worden gebruikt, zoals rekenspelletjes of taalspelletjes. Ook voor meer/hoogbegaafde kinderen zijn er spellen te vinden die meer uitdaging bieden. (bv. de Fex-serie van HABA)

Tot slot nog een linkje naar webwinkel De Spelmeester, die al deze spellen ook via het internet aanbiedt.

Auteur:  Elsje07 [ ma 09 jul 2012, 09:48 ]
Berichttitel:  Re: Kinderen en spellen

Wij hebben gisteren voor het eerst 'Mens erger je niet' gespeeld met ons achterneefje van 3,5 jaar. Hij is normaal een vrij ongeduldig kind, maar de woorden 'een spelletje voor grotere kinderen' deden wonderen! :-) Hij is het niet gewoon van veel spellen te spelen thuis, maar het ging echt goed.

We hebben het spel iets vereenvoudigt, we speelden maar met 2 pionnen elk, die correct op hun plaats moesten staan, maar anders zou het te lang gaan duren voor hem. Verder hebben we wel alles volgens de regel gespeeld.

Ook hij probeerde wel eens vals te spelen, hij moest vb. een 1 dobbelen om uit te zijn, maar gooide iets anders en probeerde dan de dobbelsteen om te draaien. We zeiden direct dat valsspelen niet mocht, en na 2x heeft hij het niet meer geprobeerd.

Over het winnen en verliezen hebben we het anders aangepakt, hij is het spel verloren, maar dat heeft hij niet eens gemerkt. Toen één van ons gewonnen was hebben we gezegd dat wij nu 'klaar' zijn met het spel, en dat de andere twee nog moesten spelen.. Daarna was de andere van ons klaar, en moest hij alleen blijven dobbelen tot hij ook 'uit' was.. En dan was hij heel gelukkig van 'joepie we hebben het alledrie uitgespeeld' en kwam de beloning van een dikke High Five! ;-)

Auteur:  thexkid [ ma 09 jul 2012, 13:11 ]
Berichttitel:  Re: Kinderen en spellen

Goed om te lezen hoe mensen omgaan met het dus misschien wel onvermijdelijke vals spelen en het niet willen verliezen van de kinderen. Hier en daar ook goede bruikbare tips gelezen; de cooperatieve spellen van haba en zonnespel spreken me erg aan en ik zag dat ravensburger junior colorino er in een nijntje uitvoering is (lijkt me een schot in de roos aangezien ze gek is op de nijntje poster op haar kamer en de nijntje boekjes die we voorlezen). Ik kan niet wachten tot Luna kan beginnen, en dan maar hopen dat ze het ook leuk gaat vinden! :-)

Pagina 2 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/