Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


999 GamesRecente nieuwsartikelen
23-01-20: Boardgamegeek viert zijn twintigste verjaardag
23-01-20: De bijtjes van Next Move Games
22-01-20: Al dobbelend over de Ganges
20-01-20: Flick-and-Write in de Sonora woestijn
20-01-20: Het voorjaar van 999 Games
20-01-20: White Goblin - jubileumjaar en Imperials Settlers maand
17-01-20: Wingspan uitbreiding Oceanië
16-01-20: Een terugblik op een decennium
11-01-20: Gamer Brewer: annulering en focus op verdere plannen
09-01-20: Op vlindertrek met Elisabeth Hargrave
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
23-01-20: Boardgamegeek viert zijn twintigste verjaardag
23-01-20: De bijtjes van Next Move Games
21-01-20: Het voorjaar van 999 Games
17-01-20: Wingspan uitbreiding Oceanië
16-01-20: Een terugblik op een decennium
09-01-20: Op vlindertrek met Elisabeth Hargrave
09-01-20: Op jacht naar de eieren in Poule Poule
08-01-20: Met Catan op reis door het heelal
07-01-20: Throne of Allegoria: The Queen's Edition
31-12-19: Op de drempel
Volgende >>

<< Arabische cultuurontwikkelingen in Hadara >>
Sinds kort ligt Hadara, een uitdagend bordspel uitgegeven door 999 Games, in de spellenwinkels.

In dit ontwikkelingsspel bouw je in drie tijdperken je dorp uit tot een hoogstaande beschaving. Dat doe je door in te zetten op inkomen, militaire macht, cultuur en voedselvoorziening. In elk tijdperk kies je verschillende invloedrijke personen, die jou aan geld, punten of vooruitgang kunnen helpen.Het basis spelmechanisme in Hadara is het aantrekken van personen (tijdperkkaarten) naar jouw dorp. Deze kaarten gebruik je om een efficiënte motor op te bouwen via je vier vaardigheidssporen: inkomen (geel), militair (rood), cultuur (blauw) en voedsel (groen). Het spel bevat een modulair speelbord en individuele spelersborden, waarop de ontwikkeling van de verschillende vaardigheidssporen wordt bijgehouden.
Speciale startkaarten zorgen ervoor dat iedere speler met andere waarden start op de verschillende vaardigheidssporen.

Hadara wordt gespeeld over drie tijdperken die zijn onderverdeeld in twee verschillende fases (A en B).

Ieder tijdperk start in Fase A met het tegelijkertijd trekken van twee tijdperkkaarten van één stapel. Iedere speler kiest van een andere kleur. Dit wordt vijf keer herhaald, zodat iedere speler van elk van de vijf kleurenkaarten heeft getrokken: naast de basisopties (zie hierboven) zijn er ook paarse bonuskaarten.
Van de getrokken twee tijdperkkaarten kiest men er telkens één om te kopen of te verkopen. De andere kaart wordt open teruggelegd op het speelbord. Iedere gekochte kaart vermeldt op welk spoor of sporen men welk aantal stappen vooruit mag. Spelers passen dit direct na aanschaf met de scorestenen aan op de respectieve sporen.

Hierna worden de eerste drie vaardigheidssporen afgehandeld. Van het inkomensspoor neemt men het aantal munten dat de markeersteen aangeeft. Voldoet de speler op het militaire spoor aan de voorwaarden, dan mag hij een kolonie nemen. Koloniën leveren je geld op als je deze plundert of, als je er een verbond mee sluit, nieuwe ontwikkelingen op je vaardigheidssporen. Daarna mogen spelers borstbeelden oprichten, mits de huidige waarde op het cultuurspoor aan de voorwaarden voldoet.

Dan start Fase B. Te beginnen met de startspeler, worden wederom kaarten getrokken. De spelers moeten nu beurtelings kiezen van welke kleur zij een kaart nemen, net zolang totdat alle openliggende kaarten van het centrale speelbord zijn verdwenen. De getrokken kaart kan ook nu worden gekocht of verkocht. Vervolgens volgt voor de tweede keer in het huidige tijdperk het afhandelen van de eerste drie vaardigheidssporen.
Tenslotte consulteer je het vierde spoor om te bepalen of je je bevolking van voldoende voedsel kan voorzien. Is de waarde op het voedselspoor hoger of gelijk aan het aantal kaarten bij je spelerstableau, dan heeft het volk voldoende te eten. Ligt de waarde lager, dan moeten net zoveel kaarten worden verwijderd, tot deze de waarde van het voedselspoor bereiken. Dat heeft een impact op de andere sporen: bij het inleveren van iedere kaart, moeten de aangegeven waarden opnieuw verminderd worden.

Op het eind van Fase B mogen de spelers zilveren of gouden zegels kopen. Hiermee kan je je puntenscore verder verhogen. Hoe later in het spel je deze zegels koopt, des te duurder ze zullen zijn. Goed geldbeheer is dus van groot belang.


Vervolgens worden de twee volgende tijdperken gespeeld. Deze verlopen identiek met het eerste. Het spel eindigt na Fase B in Tijdperk 3. De punten worden behaald op zes onderdelen: koloniën, borstbeelden, zilveren zegels, gouden zegels, tijdperkkaarten en het resterende geld. De speler met de hoogste score wint het spel.

Hadara werd ontwikkeld door Benjamin Schwer, en is een heel toegankelijk en kleurrijk familiespel. Het grafisch ontwerp is van Dominik Mayer. Hoewel het thematisch niet sterk is, doet dit op geen enkele manier af aan het speelplezier. In onze speelgroep was iedereen enthousiast over het spel. Het spel speelt goed met alle spelersaantallen.

  • Spelers: 2 tot 5 personen
  • Leeftijd: vanaf 10 jaar
  • Speelduur: 45 minuten extra ten opzichte van het basisspel

Website uitgever: www.999games.nl
 

Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Reacties
Geplaatst: ma 06 mei 2019, 16:30 
Avatar gebruiker
Gisteren de 999 versie gespeeld.

Het heeft echt een 7 wonders feel. Kaarten kiezen tijdens 3 tijdperken. Ze bouwen of afleggen voor geld. Civilisatie thema.

Maar het speelt wel echt heel anders dan 7 wonders. Aangezien 7 wonders ons zeer goed beviel doet deze het ook goed.

De doos zag er alleen beetje suf uit. De karakters op de voorkant zijn erg generiek en de titel spreekt niet zo aan, maar laat dat je niet weerhouden het is een erg leuk spel.


Offline Profiel E-mail     
 
 

Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO