Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominaties999 GamesNieuws
19-09-20: Vakjury NSP nomineert beste spellen van 2020
16-09-20: Nominaties NSP 2020 zaterdag LIVE op Youtube
15-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Edwin84
15-09-20: Santo Domingo
14-09-20: Die Crew is de winnaar van de Deutscher Spielepreis 2020
12-09-20: Carcassonne: Jäger und Sammler in nieuw jasje
12-09-20: Een vulkaan en stromend lava op Tobago
12-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Bongo
11-09-20: Partyspel vol morele dilemma's
10-09-20: Nominaties Speelgoed van het jaar 2020 bekend
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
19-09-20: Vakjury NSP nomineert beste spellen van 2020
16-09-20: Nominaties NSP 2020 zaterdag LIVE op Youtube
14-09-20: Die Crew is de winnaar van de Deutscher Spielepreis 2020
13-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Bongo
12-09-20: Coöperatief horror avontuur van Identity Games
12-09-20: Partyspel vol morele dilemma's
12-09-20: Een vulkaan en stromend lava op Tobago
11-09-20: Nominaties Speelgoed van het jaar 2020 bekend
04-09-20: Spiel des Jahes 2020 genomineerde Nova Luna bij WGG
03-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Enrico
Volgende >>

<< Bordspelmania jubileum - interview Bongo >>
Bongo, is de BSM-forumnaam van Frank uit Meijel (NL). Nu pas realiseer ik me dat ik vergeten ben om Frank te vragen hoe hij bij deze naam gekomen is. Mij doet het denken aan een liedje van lang geleden: "Bongo Boetiek", van Wim de Craene, maandag a.s. al dertig jaar geleden van ons heengegaan. Maar dat geheel terzijde.

Frank speelt vooral bij EEMBC. Deze vreemde naam heeft hij me wel uitgelegd. Volgens het internet staat dit voor ‘EDN Embedded Microprocessor Benchmark Consortium’, maar dat klopt niet beweert Frank: “EEMBC is onze spellenclub. Dat staat voor de ‘Enige Echte Meijelse Bordspellen Club’. Die naam is een beetje als grap ontstaan na de eerste paar keer spelen. Met een man of vijf hadden we een paar potjes Hoogspanning / Funkenschlag, Cuba en Vorsten van Florence gespeeld en we waren verkocht! We besloten dat we (bijna elke) week wel een avondje wilden spelen. En zo werd EEMBC boven de doopvont gehouden.”
Neem het van mij aan, spelers die hoog oplopen met Hoogspanning en Thorgal (zie zijn avatar) mag je nooit in twijfel trekken, dat zijn serieuze mensen… Hetzelfde zou ten dele gezegd kunnen worden over Robo Rally, maar daarover ga ik zwijgen. Frank gebruikt de ondertitel #homoludens en heeft sinds zijn registratie meer dan zeven jaar geleden 897 berichten op zijn conto staan, een aanzienlijk deel daarvan op ons crowdfunding-forum.

Vanzelfsprekend is er op tien jaar veel veranderd in de spellenwereld. Wat herinner je je nog van de algemene bordspellenwereld van zoveel jaren geleden?
Deze was veel meer niche.... voor de weinig nerds. Kijk alleen al naar Spiel in Essen. Tien jaar geleden kon je nog zonder problemen overal parkeren, makkelijk hotels vinden. Nu is alles negen maanden voor dato al volgeboekt. Vele toppers in spellenland zijn in die periode (of net ervoor) ontstaan, en hebben de weg geopend naar meer mainstreamspellen vandaag.

Wat zijn de grootste verschillen met de spellenwereld vandaag?
Je ziet dat nu de commercie het meer overneemt. Spellen worden ‘gelikter’ uitgebracht, gimmicks, mini’s en andere onderdelen zijn nodig om tussen het immens grote aanbod eruit te springen. Ergens wel zonde... want veel van die zaken doen niets toevoegen aan het spel. “Less is more” geldt in veel gevallen.

Kan je je nog iets herinneren over de periode dat je je hebt aangemeld op het Bordspelmaniaforum?
Dat ik na aanmelding voor twee jaar lang misschien wel de meest fanatieke forumganger was in de aanbiedingen en 2de-hands verkopen om mijn collectie te vergroten.

Hoe ben je op Bordspelmania terecht gekomen?
Het was en is de site voor Nederlandstaligen om te discussiëren over spellen. Persoonlijk vind ik dat er vroeger meer inhoudelijk over de spellen werd gediscussieerd. Die discussie is nu toch wat meer verplaatst naar Facebook.

Waarom is Bordspelmania als Nederlandstalig forum voor jou belangrijk?
Het is het belangrijkste netwerk voor Nederlandstalige bordspelers. Facebook neemt nu veel over, maar is in mijn ogen extra en veel te random. Ik hou van de structuur van een vast forum.

Is Bordspelmania vooral een plaats voor spelers of ook voor anderen uit onze spellenwereld?
Voor iedereen. Je ziet dat er veel gevraagd kan worden en dat er veel feedback gegeven wordt. Daarmee kan eenieder zijn voordeel doen.

Hoe zag jouw persoonlijke spellenomgeving er in tien jaar geleden uit? En hoe zit dat vandaag?
Wij spelen dus meestal met een groep Meijelse (en één uit Beringe... Romeo, die het leuk kaartspel Konumo Batalo heeft gemaakt). We zijn tien jaar geleden begonnen met vijf man met een spelletje Hoogspanning, en zijn met onze club spellenvrienden nu gegroeid naar een groep van een man of vijftien. Gemiddeld wordt er twee à drie keer per week gespeeld bij iemand thuis, vaker op dinsdag, woensdag en vrijdag. Daarnaast hebben we een ‘afdeling Eindhoven’ welke het leuk vind om een paar keer per jaar bij ons aan te sluiten. En we hebben ondertussen ook een hechte band opgebouwd met onze Belgische vrienden van de Spelhamels, waar we nu een tweetal keer per jaar een soort van uitwisseling mee hebben. Minimaal één keer gaan wij naar Belgie en komen zij naar Meijel. Enkele keren per jaar organiseren we speciale activiteiten, zoals een spellenmarathon (twee à drie keer per jaar) van 13:00 uur tot ergens midden in de nacht, het vaste oudjaarsdag-spelen in een lokale kroeg, en de al genoemde uitwisselingen met de Spelhamels.

Als je jouw activiteiten op spellengebied van tien jaar geleden vergelijkt met die van nu, wat zijn dan de grootste verschillen en gelijkenissen in jouw spellenbeleving?
Tien jaar geleden was het nog eerder een zoektocht van... wat vind ik leuk en wat niet? En nog belangrijker... als we met 3, 4 of 5 man spelen: wie speelt er mee en wat leg ik daarom op tafel? Voor heel veel spellen geldt: heel leuk, mits je met de juiste mensen aan tafel kan zitten.
Persoonlijk ben ik eigenlijk al in mijn studententijd in aanraking gekomen met moderne bordspellen. Ik woonde in die tijd in een huis waar gemiddeld twee keer per week RISK (en soms een potje Heroquest) gespeeld werd. Soms tot ver in de nacht, of zelfs ochtend! Hierna werd het even wat rustiger, totdat mijn vrouw en ik op bezoek gingen bij een studievriend en hij ons Kolonisten van Catan introduceerde. In datzelfde jaar waren we op een groepsreis in Zuid-Amerika en daar had een ander stel Machiavelli mee... en het vuur was weer aangewakkerd. Veel spellen van 999 Games werden gekocht (999 Games... die hadden toen alle goede spellen dachten we) en de spellenkast begon een beetje gevuld te worden. Op dat moment deed ik nog elke week rikken (kaartspel) met een paar vrienden, maar dat deden we alleen in de maanden met een "R" erin. Om de zomerperiode ook door te komen, zijn we i.p.v. het potje rikken een keer begonnen met een potje Hoogspanning en was de liefde geboren! Datzelfde jaar zijn we met zijn tweeën op een zaterdag(middag) naar een spellenbeurs in Essen gegaan. Om eens te kijken wat er nog meer te vinden was op Spellengebied... En ja... toen waren we definitief verkocht!! Meer mensen raakten enthousiast door onze verhalen, speelden een keer een potje mee en zijn nu ook verk(n)ocht aan deze geweldige hobby. Sinds 2010 hebben we geen Spiel meer overgeslagen en wordt telkens het hotel op voorhand geboekt voor een man of zes voor het jaar erop.

Wat zijn voor jou de grootste verschillen in die periode op persoonlijk of professioneel vlak?
Persoonlijk niet zoveel, kids zijn ouder :wink: en professioneel is het drukker. Daardoor heb ik keuzes gemaakt, zodat ik wel tijd kan blijven vrij houden om regelmatig een spel te spelen.

Zijn de maatschappij, het land en de wereld veranderd in die periode?
Het ‘ouderwets spelen’ wordt vandaag echt wel als meerwaarde gezien. Mensen zijn bewuster dat ze meer sociaal met elkaar bezig moeten zijn. En de bordspellenwereld profiteert hiervan.

Wat waren tien jaar geleden jouw vijf favoriete bordspellen? Welke vijf spellen zijn dat vandaag?
Puerto Rico, Hoogspanning, Maharadja, Kolonisten van Catan -met Steden en Ridders- en natuurlijk op één: El Grande!. Mijn interesse is nu wel verschoven naar de meer oorlogsspellen. Tegenwoordig staan bij mij Cyclades, Pulsar2861, Inis, BloodRage en een CryHavoc in de top.

Hou je van speluitbreidingen?
Heel vaak niet... ik vind dat speluitbreidingen weinig nieuws toevoegen. Dikwijls maakt de uitbreiding het spel juist slechter: het spel duurt langer, of maakt het meer random. Maar als de uitbreiding echt iets toevoegt aan het basisspel: zeker wel!

Welke speluitbreidingen waren toen je favorieten? Welke zijn dat nu?
Tien jaar geleden was dat Steden en Ridders als favoriete uitbreiding bij Kolonisten van Catan. Nu kan ik geen Lords of Waterdeep meer spelen zonder uitbreiding. Bij Fresco eenzelfde verhaal.

Bezit je een uitgebreide spellencollectie? Of vind je het net belangrijk om de aantallen onder controle te houden?
Wat is uitgebreid? Ik verkoop ook redelijk wat... voor mij is het belangrijk dat een spel iets unieks heeft, waardoor het in mijn kast mag blijven staan. De collectie zit op ongeveer 230 spellen.

Hoeveel spellen had je tien jaar geleden en hoeveel heb je er nu?
Toen had ik er een stuk of 10 (denk aan KvC en Carcasonne) en nu heb ik er dus een stuk of 230, dit is exclusief uitbreidingen (stuk of 80).

Is de aard en samenstelling van je spellencollectie sterk gewijzigd over deze periode?
De collectie is met name groter geworden, maar ja... ik probeer mijn collectie ook heel “gemeleerd” te houden.

Aan welke forumlid dat niet meer actief is heb je de dierbaarste herinneringen en waarom?
Ik mis de reviews van ‘de Tafel Plakt’!!! Die waren altijd geweldig om te lezen! Een schrijftalent is er aan verloren gegaan.

Welk nog actief forumlid vind je bijzonder, hetzij voor de input op Bordspelmania, hetzij omwille van haar/zijn inspanningen voor de spellengemeenschap?
In deze wil ik hier niemand voor het hoofd stoten, maar personen die actief zijn en altijd ook positieve en inhoudelijke goede feedback geven kan ik zeer waarderen! Wim (The Iced One) en Dirk van de Spelhamels zijn hier goede voorbeelden van.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om vandaag actief te zijn op Bordspelmania?
Kijken wat er gaande is, en wat mensen te melden hebben over een spel. Ik vind het persoonlijk jammer dat er steeds minder discussies over spellen te lezen zijn.

Wat vind je van de Bordspelmania-spellendatabase met Nederlandstalige spellen?
Wat ontbreekt zijn de niet-Nederlandstalige spellen :wink: . Hierover heb ik x jaren terug een discussie over aangezwengeld, en blijf bij mijn mening dat de hoofdprioriteit van BSM is om te informeren over (populaire) spellen, in welke taal dan ook. Dat de database dan nooit compleet is... so be it. Juist omdat die spellen ontbreken, zie je meer en meer activiteit op Facebook over hoe bevalt dit of dat nieuw spel. BSM loopt mijn inziens hier qua info voorziening achter de feiten aan. Voordat er de Nederlandse versie is uitgebracht is 90% wat over het spel te zeggen is al op FB gedaan.

Geef jij spellenwaarderingen op Bordspelmania?
Jazeker! Omdat het anderen kan helpen om een juiste spellenkeuze te maken. In die zin kan ik ook wel kritisch zijn. Net die reviews lees ik als ik twijfel over een mogelijke aankoop. Een kritische review leert je vaak meer over een spel dan alleen een “halleluja-review”.

Wat is de beste tip die je door het lezen van ons spellenforum hebt gekregen?
Try before you buy! (en dat geldt echt voor veel spellen :wink: ).

Als je één ding aan ons forum zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Zet je open voor de populaire spellen, ook je database, ongeacht de taal.... en zwengel wat discussies aan. Voorbeeld: Tapestry. Topper van vorig jaar, en in onze spellengroep helemaal afgebrand... zou niks zijn (ik heb hem niet gespeeld). Kijk je in het forum... heel saaie discussie over NL-uitgave, en 999 Games of niet. Sorry, dat boeit helemaal niemand (ja die paar mensen). Het gros van de leden zou eerder een discussie over het spel zelf willen volgen. Op FB zie je ook vaak spelregelvragen... of strategiediscussies... daarin schiet BSM nu tekort.

Wat mogen we nooit veranderen aan Bordspelmania?
De positieve mensen!! Met alle leden samen hebben we toch een mooi clubje opgericht…

Bedankt Frank om jezelf als speler en als Bordspelmaniagebruiker toe te lichten! We hopen dat we in de toekomst op je kunnen rekenen om zinvolle discussies over spellen wat aan te zwengelen.


 

Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Reacties
Geplaatst: za 12 sep 2020, 14:33 
Avatar gebruiker
Nog iemand die 'De Tafel Plakt' mist.

We kunnen misschien een zelfhulpgroep opstarten? Of beter nog, een petitie om 'De Tafel Plakt' weer online te krijgen? :-)


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geplaatst: zo 13 sep 2020, 06:48 
Avatar gebruiker
Kire schreef:
Nog iemand die 'De Tafel Plakt' mist.

We kunnen misschien een zelfhulpgroep opstarten? Of beter nog, een petitie om 'De Tafel Plakt' weer online te krijgen? :-)


Ik ben een liefhebber van zijn stijl en inhoud. Na een lange pauze is afgelopen voorjaar een nieuw bericht verschenen. Leuk!

Een petitie om De Tafel Plakt online te ‘krijgen’ lijkt me dus niet nodig.

Idem voor het - met de beste bedoelingen - opvoeren van de druk. Hij gaat immers over zijn eigen tijd en productie.


Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geplaatst: ma 14 sep 2020, 09:56 
Avatar gebruiker
Bongo komt van mijn achternaam.... deze werd in mijn middelbare schooltijd verbasterd naar Bongo. We hadden een vriendengroep waar op een gegeven moment vele mensen zich afvroegen hoe die of die nu eigenlijk echt heette..... :D :D


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: ma 14 sep 2020, 10:34 
Avatar gebruiker
Citaat:
Welk nog actief forumlid vind je bijzonder, hetzij voor de input op Bordspelmania, hetzij omwille van haar/zijn inspanningen voor de spellengemeenschap?
In deze wil ik hier niemand voor het hoofd stoten, maar personen die actief zijn en altijd ook positieve en inhoudelijke goede feedback geven kan ik zeer waarderen! Wim (The Iced One) en Dirk van de Spelhamels zijn hier goede voorbeelden van.

Bedankt Frank, ik zou jou ook graag hoor! :D
Ik ben het wel niet eens met de veranderingen die je aan bsm zou willen doen :wink:
Voor internationale spellen is er al BGG, ik vind het net wel een meerwaarde dat hier enkel NL-uitgaves te vinden zijn. Mij maakt de taal op zich niet uit, maar het is wel fijn en gemakkelijk om op deze manier het wel en wee van onze kleine bordspellandjes op te volgen.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: di 15 sep 2020, 07:27 
Bart schreef:

[b]Hoe zag jouw persoonlijke spellenomgeving er in tien jaar geleden uit? En hoe zit dat vandaag?

.. En we hebben ondertussen ook een hechte band opgebouwd met onze Belgische vrienden van de Spelhamels, waar we nu een tweetal keer per jaar een soort van uitwisseling mee hebben. Minimaal één keer gaan wij naar Belgie en komen zij naar Meijel. Enkele keren per jaar organiseren we speciale activiteiten, zoals een spellenmarathon (twee à drie keer per jaar) van 13:00 uur tot ergens midden in de nacht, het vaste oudjaarsdag-spelen in een lokale kroeg, en de al genoemde uitwisselingen met de Spelhamels.

Vooral die laatstgenoemde interlands zijn telkens weer een voltreffer, hopelijk kunnen we dat snel weer terug opstarten, damn Corona :evil:

Bart schreef:
Wat waren tien jaar geleden jouw vijf favoriete bordspellen? Welke vijf spellen zijn dat vandaag?
Puerto Rico, Hoogspanning, Maharadja, Kolonisten van Catan -met Steden en Ridders- en natuurlijk op één: El Grande!. Mijn interesse is nu wel verschoven naar de meer oorlogsspellen. Tegenwoordig staan bij mij Cyclades, Pulsar2861, Inis, BloodRage en een CryHavoc in de top.

Geen The great heartland hauling company hier ?? :lol: :lol:

Bart schreef:
Aan welke forumlid dat niet meer actief is heb je de dierbaarste herinneringen en waarom?
Ik mis de reviews van ‘de Tafel Plakt’!!! Die waren altijd geweldig om te lezen! Een schrijftalent is er aan verloren gegaan.

Helemaal mee eens
Bart schreef:
Welk nog actief forumlid vind je bijzonder, hetzij voor de input op Bordspelmania, hetzij omwille van haar/zijn inspanningen voor de spellengemeenschap?
In deze wil ik hier niemand voor het hoofd stoten, maar personen die actief zijn en altijd ook positieve en inhoudelijke goede feedback geven kan ik zeer waarderen! Wim (The Iced One) en Dirk van de Spelhamels zijn hier goede voorbeelden van.

Merci !! ik voel me vereerd :wink:
Bart schreef:
Wat vind je van de Bordspelmania-spellendatabase met Nederlandstalige spellen?
Wat ontbreekt zijn de niet-Nederlandstalige spellen :wink: . Hierover heb ik x jaren terug een discussie over aangezwengeld, en blijf bij mijn mening dat de hoofdprioriteit van BSM is om te informeren over (populaire) spellen, in welke taal dan ook. Dat de database dan nooit compleet is... so be it. Juist omdat die spellen ontbreken, zie je meer en meer activiteit op Facebook over hoe bevalt dit of dat nieuw spel. BSM loopt mijn inziens hier qua info voorziening achter de feiten aan. Voordat er de Nederlandse versie is uitgebracht is 90% wat over het spel te zeggen is al op FB gedaan.

Ik vind het dan weer prima dat je hier de Nederlandstalige spellen kan terug vinden, anders gaat het richting BGG uit en zo volledig als daar is bijna onmogelijk te volbrengen met enkel vrijwillgers.
Bart schreef:
Als je één ding aan ons forum zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Zet je open voor de populaire spellen, ook je database, ongeacht de taal.... en zwengel wat discussies aan. Voorbeeld: Tapestry. Topper van vorig jaar, en in onze spellengroep helemaal afgebrand... zou niks zijn (ik heb hem niet gespeeld). Kijk je in het forum... heel saaie discussie over NL-uitgave, en 999 Games of niet. Sorry, dat boeit helemaal niemand (ja die paar mensen). Het gros van de leden zou eerder een discussie over het spel zelf willen volgen. Op FB zie je ook vaak spelregelvragen... of strategiediscussies... daarin schiet BSM nu tekort.

Hier geef ik je wel gelijk in, veel discussies verleggen zich inderdaad naar FB terwijl die hier veel gemakkelijker terug te vinden zouden zijn. Dus tijd voor meer discussie hier !


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: di 15 sep 2020, 08:29 
Avatar gebruiker
Bart schreef:
Als je één ding aan ons forum zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Zet je open voor de populaire spellen, ook je database, ongeacht de taal.... en zwengel wat discussies aan. Voorbeeld: Tapestry. Topper van vorig jaar, en in onze spellengroep helemaal afgebrand... zou niks zijn (ik heb hem niet gespeeld). Kijk je in het forum... heel saaie discussie over NL-uitgave, en 999 Games of niet. Sorry, dat boeit helemaal niemand (ja die paar mensen). Het gros van de leden zou eerder een discussie over het spel zelf willen volgen. Op FB zie je ook vaak spelregelvragen... of strategiediscussies... daarin schiet BSM nu tekort.

dirk schreef:
Hier geef ik je wel gelijk in, veel discussies verleggen zich inderdaad naar FB terwijl die hier veel gemakkelijker terug te vinden zouden zijn. Dus tijd voor meer discussie hier !


Wat denken jullie weerhoudt de BSM-leden er van om de discussie op FB en niet hier te houden?
Zelf vind ik de beperking van de spellendatabase ook niet goed waardoor ik ze helemaal niet gebruik. Het openstellen van de database voor niet-Nederlandstalige spellen gaat volgens mij echter weinig invloed hebben op het al dan niet voeren van de discussies hier? Kan een aparte rubriek op het forum helpen waar telkens een nieuw spel uitkomt, er een apart topic over dit spel opgestart wordt zodat je per spel een draadje hebt? Of zijn er andere dingen die hier kunnen helpen?


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geplaatst: di 15 sep 2020, 09:20 
Avatar gebruiker
Kire schreef:
Wat denken jullie weerhoudt de BSM-leden er van om de discussie op FB en niet hier te houden?
Zelf vind ik de beperking van de spellendatabase ook niet goed waardoor ik ze helemaal niet gebruik. Het openstellen van de database voor niet-Nederlandstalige spellen gaat volgens mij echter weinig invloed hebben op het al dan niet voeren van de discussies hier? Kan een aparte rubriek op het forum helpen waar telkens een nieuw spel uitkomt, er een apart topic over dit spel opgestart wordt zodat je per spel een draadje hebt? Of zijn er andere dingen die hier kunnen helpen?


Of een aparte rubriek met Spelervaringen ?
In deze kan dan per spel iedereen zijn ervaring kwijt over een bepaald spel. Soort van mini-review.

Heel vaak bij een nieuw spel (kickstarter) is er een draadje over de kickstarter/groepspledge, en dan volgt er soms nog discussie van word deze uitgebracht bij een Ned uitgever.... maar de spelervaringen worden veel minder gedeeld.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: di 15 sep 2020, 10:27 
Avatar gebruiker
Bongo schreef:
Kire schreef:
Wat denken jullie weerhoudt de BSM-leden er van om de discussie op FB en niet hier te houden?
Zelf vind ik de beperking van de spellendatabase ook niet goed waardoor ik ze helemaal niet gebruik. Het openstellen van de database voor niet-Nederlandstalige spellen gaat volgens mij echter weinig invloed hebben op het al dan niet voeren van de discussies hier? Kan een aparte rubriek op het forum helpen waar telkens een nieuw spel uitkomt, er een apart topic over dit spel opgestart wordt zodat je per spel een draadje hebt? Of zijn er andere dingen die hier kunnen helpen?


Of een aparte rubriek met Spelervaringen ?
In deze kan dan per spel iedereen zijn ervaring kwijt over een bepaald spel. Soort van mini-review.

Heel vaak bij een nieuw spel (kickstarter) is er een draadje over de kickstarter/groepspledge, en dan volgt er soms nog discussie van word deze uitgebracht bij een Ned uitgever.... maar de spelervaringen worden veel minder gedeeld.


Beetje lam om weer de analogie met BGG te trekken, maar toch doe ik het: ik vind daar de reviews en de session reports erg leuk om te lezen. Op BGG zijn er dus drie mogelijkheden per spel: de comments bij een spel (statisch, en leidend tot een cijfer, vgl met de BSM waarderingen: nuttig en houden zo!), de reviews (open voor discussie) en de Session reports (idem). Zou per spel op BSM ook een mogelijkheid zijn?
Verder eens dat Engelstalige spellen een plekje verdienen in de database. Blijft immers door de Nederlandstalige waarderingen en discussies genoeg typisch voor de Lage Landen. Makkelijk gezegd natuurlijk, want een hoop werk.


Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 

Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®