Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Nederlandse Spellenprijs 2020 - nominaties999 GamesNieuws
19-09-20: Vakjury NSP nomineert beste spellen van 2020
16-09-20: Nominaties NSP 2020 zaterdag LIVE op Youtube
15-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Edwin84
15-09-20: Santo Domingo
14-09-20: Die Crew is de winnaar van de Deutscher Spielepreis 2020
12-09-20: Carcassonne: Jäger und Sammler in nieuw jasje
12-09-20: Een vulkaan en stromend lava op Tobago
12-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Bongo
11-09-20: Partyspel vol morele dilemma's
10-09-20: Nominaties Speelgoed van het jaar 2020 bekend
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
19-09-20: Vakjury NSP nomineert beste spellen van 2020
16-09-20: Nominaties NSP 2020 zaterdag LIVE op Youtube
14-09-20: Die Crew is de winnaar van de Deutscher Spielepreis 2020
13-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Bongo
12-09-20: Coöperatief horror avontuur van Identity Games
12-09-20: Partyspel vol morele dilemma's
12-09-20: Een vulkaan en stromend lava op Tobago
11-09-20: Nominaties Speelgoed van het jaar 2020 bekend
04-09-20: Spiel des Jahes 2020 genomineerde Nova Luna bij WGG
03-09-20: Bordspelmania jubileum - interview Enrico
Volgende >>

<< Bordspelmania jubileum - interview Edwin84 >>
In deze reeks interviews n.a.v. ons Bordspelmania jubileum wilde ook Edwin uit Etten-Leur (NL) met veel plezier wat meer vertellen over zijn spelervaringen en over Bordspelmania tijdens de voorbije jaren. Hier op het forum kennen we hem als Edwin84. Zoals velen bezocht hij Bordspelmania eerst als bezoeker. Maar Edwin besloot al zeer snel dat het interessant was om zich ook aan te melden. Sinds hij zich in 2014 registreerde, plaatste Edwin al 1825 berichten, een groot deel ervan onder de forumrubriek ‘Speladvies’.

Hoe raakte je verstrikt in die mooie, gevarieerde Bordspellenwereld, Edwin?
In mijn studententijd stelde een vriend van mij twee spellen voor om een keer te spelen: Agricola en Machiavelli. Toen is de interesse begonnen. Vroeger speelden we in ons gezin wel andere spellen, maar nog niet de moderne gezelschapsspellen.

Om een gezelschapsspel te spelen heb je gezelschap nodig. Met welke mensen speel je meestal samen?
Ik speel het meeste met mijn vrouw en in de lokale spellengroep. Daarnaast spelen we met enige regelmaat met een bevriend stel van mijn vrouw en een bevriend stel van mij. De helft van dit laatste koppel is trouwens de vriend die mij introduceerde bij de moderne spellen. Tot slot spelen we af en toe met familieleden, maar dan vooral de lichtere familiespellen.

Wat herinner je je nog van de bordspellenwereld van vijftien jaar geleden?
De spellenwereld was destijds echt in opkomst. Youtubekanalen zoals Nox en de Dicetower werden een bron om nieuwe spellen te leren kennen. Nadat eerder spellen zoals Catan en Carcasonne een nieuwe groep liefhebbers aantrok, kwamen jaarlijks vele nieuwe titels uit die ikzelf “moderne bordspellen” noem.

Wat zijn de grootste verschillen met de spellenwereld van nu?
Tegenwoordig is er een overvloed aan spellen. Dus moet je selectiever zijn. De spellenwereld is een stuk volwassener. Een spel dat in 2005 of 2016 genomineerd kon worden voor een spellenprijs zou nu middelmatig zijn. Ook is de productiekwaliteit een stuk beter als het om handleidingen en spelmaterialen gaat, uitzonderingen daar gelaten. En ook Kickstarter heeft zijn stempel gedrukt op de hobby.

Kan je je nog iets herinneren over de periode dat je je hebt aangemeld op het Bordspelmaniaforum?
Ik heb me in 2014 aangemeld. Dit was de tijd dat ik niet meer af en toe een nieuw spel kocht, maar regelmatig de collectie wilde aanvullen. Aanvankelijk zocht ik vooral in de lokale winkel advies om wat bij te kopen, nadien veranderde dit en ging ik eerder online reviews opzoeken. Toen kreeg ik ook meer interesse in het bespreken van spellen online en het uitwisselen van meningen. Ik was altijd al actief op fora over videogames.

Hoe ben je ooit op Bordspelmania terecht gekomen?
Ik kende jullie van naam via de promotie op het Spellenspektakel. Toen ik meer met de hobby actief bezig was koos ik dit forum uit om eerst een paar dagen te lezen en me daarna aan te melden.

Waarom is Bordspelmania als Nederlandstalig forum voor jou belangrijk?
Het is één van de weinige actieve forums waar je spellen kan bespreken. Natuurlijk is er BGG maar dat is mij te groot en overweldigend. Posts raken daar ondergesneeuwd als je een dag niet leest. Ook vind ik het forum van belang voor de vele ‘lurkers’. Ik vermoed dat veel mensen hier hun spelleninformatie vandaan halen, ook al zijn ze geen actief lid.

Is Bordspelmania vooral een plaats voor spelers of ook voor anderen uit onze spellenwereld?
Veel spelers zijn actief in een spellenclub. Deze zijn dus met elkaar verbonden. Voor uitgevers is het wel een belangrijk medium. Vooral de mensen die minder actief zijn en het forum lezen komen zo meer over nieuwe titels te weten. Ook is het forum, denk ik, een belangrijke bron voor uitgevers en evenementorganisatoren om aan vrijwilligers te komen die op de beurzen staan.

Hoe zag jouw persoonlijke spellenomgeving er in die periode uit? En hoe zit dat vandaag?
Ik ben zelf pas lid sinds 2014, maar als ik denk aan de periode 2005 tot en met 2010 is er veel veranderd. Destijds haalde ik één of twee nieuwe expertspellen per jaar. Met vaste vrienden speelden we dan gemiddeld één keer per maand één of twee bordspellen op een dag. Inmiddels ben ik getrouwd en speel ik regelmatig spellen met mijn vrouw. Daarnaast ben ik lid van een plaatselijke spellenclub waar ik twee tot drie keer per maand kom om spellen te spelen. Ik speel veel actiever en koop daardoor meer titels per jaar. Vroeger kocht ik alleen nieuwe titels. Inmiddels verkoop ik ook regelmatig titels die niet vaak genoeg gespeeld worden.

Als je jouw activiteiten op spellengebied van vijftien jaar geleden vergelijkt met die van nu, wat zijn dan de grootste verschillen en gelijkenissen in jouw spellenbeleving?
Nu ben ik veel actiever. Omdat ik vaker speel, raak ik een spel sneller beu. Ook spelen we meerdere spellen achter elkaar. Dit komt omdat we vroeger alleen expertspellen van anderhalf tot twee uur speelden, eventueel aangevuld met een filler. Tegenwoordig speel ik veel meer genres en ook spellen van een half uur tot een uur. Er komen ook zoveel spellen en kickstarters uit dat je wel selectiever wordt. Al geef ik nu veel makkelijker geld uit. Toen ik vroeger maar eens per maand met vrienden speelde was iedere aankoop wel doordacht, omdat dit spel normaal de komende maanden op tafel zou komen. In mijn beleving was toen 45 euro voor een spel veel duurder dan nu.

Wat zijn voor jou de grootste verschillen in die periode op persoonlijk of professioneel vlak?
Toen was ik nog student. Dit verklaart ook waarom iedere uitgave meer werd afgewogen omdat ik gewoon veel minder te besteden had. Later heb ik mijn vrouw leren kennen en had ik ook iemand om thuis mee te spelen op een doordeweekse avond.

Zijn de maatschappij, het land en de wereld veranderd in die periode?
De maatschappij is op veel fronten veranderd. Ik kijk voor dit onderwerp alleen naar zaken die de hobby beïnvloeden. Social media en online media zoals YouTube maken informatie wijd beschikbaar. Vroeger was het een stuk lastiger een goede uitleg of review van een spel te vinden dan nu. Doordat discussies en gesprekken over hobby’s zich meer naar Twitter, Instagram en Facebook verplaatsen, merk je wel dat het stiller wordt op het forum. Een ander groot verschil is dat spellen meer mainstream worden. Vijftien jaar geleden hadden spellen een stoffiger imago. Het was meer voor nerds en kinderen. Tegenwoordig heeft een groter deel van de bevolking spellen ontdekt. Titels zoals Ticket to Ride, Carcasonne, Machiavelli, en zelfs een Machi Koro zijn algemeen in de speelgoedwinkel verkrijgbaar en introduceren een grotere groep mensen met de “moderne bordspellen”.

Wat waren tien jaar geleden jouw vijf favoriete bordspellen? Welke vijf spellen zijn dat vandaag?
Destijds had ik nog niet zoveel spellen en mijn vrienden ook niet. Mijn top-5 zou zijn geweest: Colloseum DOW, Cuba, Agricola, Machiavelli en zeker ook Poker en andere kaartspellen met een stock kaarten. Vandaag de dag wisselt mijn top-5 veel vaker door de “cult of the new”. Maar voor nu: Concordia, Teotihuacan, Marco Polo I én II op een gedeelde derde plaats, Dale of Merchants en La Granja.

Hou je van speluitbreidingen?
Ja, tot op zekere hoogte. Bij sommige spellen erger ik me eraan dat een uitbreiding al snel uitkomt samen met het basisspel. Zeker als deze uitbreiding alleen bij de KS-versie zit en in de winkel niet te koop is. Met name voor spellen waarbij -nadat je de review leest - de uitbreiding essentieel lijkt te zijn. Maar ik hou wel van uitbreidingen die een succesvol spel een half jaar of een jaar later weer nieuw leven inblazen met nieuwe regels en toevoegingen. Ook bij deckbuilders zijn uitbreidingen altijd welkom voor variatie.

Welke speluitbreidingen waren toen je favorieten? Welke uitbreidingen zijn dat nu?
Tien-vijftien jaar geleden speelde ik niet met uitbreidingen. Ik vond het zonde van het geld, omdat je vaak voor tien euro meer een nieuw spel kon kopen. Vanaf een jaar of acht geleden ben ik uitbreidingen gaan kopen. Als ik deckbuilding niet meetel zijn mijn favorieten “de uitbreiding” van Kingsburg. En Scoundrels of Skullport van Lords of Waterdeep.

Bezit je zelf een uitgebreide spellencollectie?
We hebben in de kamer een inloopkast. Deze kast bepaalt de grens van onze collectie. Spellen die niet meer gespeeld worden gaan eruit om plaats te maken voor nieuwe spellen.

Hoeveel spellen had je in je beginperiode en hoeveel heb je er nu?
Tot tien jaar geleden had ik een spel of tien. Ik was toen net begonnen. Inmiddels heb ik er ongeveer honderd, inclusief volwaardige uitbreidingen. Voor spellen waarbij in het basisspel al ruimte was voor meerdere kleine uitbreidingen, tel ik de uitbreidingen niet mee. Spellen die ik in bezit heb gehad en ondertussen weer verkocht heb, tel ik uiteraard ook niet mee.

Is de aard en samenstelling van je spellencollectie sterk gewijzigd over deze periode?
Jazeker. Eerst waren het voornamelijk spellen die een trap boven familiespellen stonden met een speelduur van anderhalf tot twee uur. Voornamelijk dan ‘workerplacement’- en ‘euro-spellen’. Inmiddels hebben we ook meer spellen die een stuk zwaarder zijn, maar zeker niet langer dan twee uur duren. Daarnaast kiezen we ook voor meer lichtere spellen om met familie te spelen en een breder spectrum in genres: deckbuilding, tableau building, party, coöperatief, roll & write etc. Alleen typische dungeon crawlers en spellen met zombie- of ruimtethema’s speel ik niet..

Als je onze webstek van enkele jaren geleden vergelijkt met de huidige site zijn er dan verschillen?
Ik ben zelf lid sinds 2014. Over die periode heb ik niet veel grote wijzigingen gemerkt. Alleen dat het wat rustiger is en dat spellen verkopen op de markt lastiger geworden is, omdat iedereen zijn kast uitpuilt.

Welk nog actief forumlid vind je bijzonder?
Roubusga heeft altijd goede input, waarbij hij altijd respectvol is naar andere leden.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om vandaag actief te zijn op Bordspelmania?
Omdat ik graag lees en meepraat over de bordspellenhobby.

Wat vind je van de Bordspelmania-spellendatabase?
Ik kijk hier eerlijk gezegd zelf weinig naar. Wat ik wel heel graag lees is de jaarlijkse spellen top-100 (de jaarlijkse Spellengek top-100 van de Lage Landen, waaraan we hier op Bordspelmania de nodige aandacht schenken...)

Geef jij spellenwaarderingen op Bordspelmania?
Toen er om verzocht werd, heb ik een aantal waarderingen gegeven. Ik bezoek het forum vooral via Tapatalk, maar helaas zijn dan niet alle functionaliteiten beschikbaar.

Wat is de beste tip die op Bordspelmania hebt gekregen?
Een tip die voor mij al te laat kwam toen ik was geregistreerd: koop als nieuwe enthousiasteling niet alle spellen uit de budgetbakken, want je koopt een hoop rommel. Kijk op het forum bij de Markt. De leden van het forum gaan zuinig met hun spullen om. De spellen die je echt graag wilt kun je hier al snel tweedehands in nieuwstaat kopen, vaak nog gesleeved.

Als je één ding aan ons forum zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Iedereen mag van mij een mening hebben en deze met argumenten fel verdedigen, zolang het niet persoonlijk is. Soms lees ik berichten die meer een aanval zijn op de persoon of uitgever.

Wat mogen we nooit veranderen aan Bordspelmania?
Het goede beheer, de leuke nieuwtjes en het forum actief houden.

Bedankt Edwin om je wat uitvoeriger voor te stellen aan de BSM-community. Je bent niet de eerste, en waarschijnlijk ook niet de laatste, die het respect voor anderen aanhaalt. Helaas is dit niet altijd zo. Gelukkig gaan de meeste forumleden wel respectvol met elkaar om. En uiteraard komen we mekaar op het forum opnieuw tegen wanneer je weer eens mee discussieert of je mening geeft over een of ander spel.
                                Wordt vervolgd...


 

Antwoord op onderwerp  [ 0 berichten ] 

Reacties
 

Antwoord op onderwerp  [ 0 berichten ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®