Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024



999 Games



Nieuws
15-04-24: White Goblin Games blijft nieuwe titels aankondigen
15-04-24: Identity Games vertrouwt distributie toe aan 999 Games
14-04-24: Dringende Oproep IT-medewerkers met kennis PHP/ PHPBB
29-03-24: Spellen Top-100 van de Lage Landen 2024: aan het werk!
29-03-24: Wyrmspan van 999 Games ligt in de winkels
28-03-24: Twee nieuwe spellen bij Henmar Games
26-03-24: Frédéric Moyersoen komt met nieuw project: Bite the Bullet
25-03-24: Cascadero bij White Goblin Games
23-03-24: Crowdfunding voor 'Travelers: Tokyo'
21-03-24: Magiërs strijden in Drakenherders (en nog 2 meer)
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
14-04-24: Dringende Oproep IT-medewerkers met kennis PHP/ PHPBB
29-03-24: Spellen Top-100 van de Lage Landen 2024: aan het werk!
29-03-24: Wyrmspan van 999 Games ligt in de winkels
28-03-24: Twee nieuwe spellen bij Henmar Games
26-03-24: Frédéric Moyersoen komt met nieuw project: Bite the Bullet
25-03-24: Cascadero bij White Goblin Games
23-03-24: Crowdfunding voor 'Travelers: Tokyo'
15-03-24: Zuiderspel dit weekend
03-03-24: Winnaars spellenprijs L'As d'Or 2024
27-02-24: Het Onbewuste en meer bij Keep Exploring Games
Volgende >>

<< Bordspelmania jubileum - interview Maxitaxi777 >>
Voor het achtste interview in deze jubileumreeks, praten we met Max. Door het wegvallen van een ander interview en technische haperingen liep deze publicatie wat vertraging op. Maar uiteindelijk valt alles weer in de plooi.
Max woont in Woerdense Verlaat (NL) en vond zowat acht jaar geleden zijn weg naar Bordspelmania. Sindsdien postte hij als Maxitaxi777 al meer berichten dan zijn forumnaam laten vermoeden: maar liefst 3.581!

“Ik speel voornamelijk met vrienden uit de buurt en een enkele keer met familie.” vertelt Max. “Het leren kennen van moderne bordspellen -met uitzondering van Catan en Puerto Rico tien jaar terug- is volledig te danken aan Bordspelmania en talrijke medegebruikers van Bordspelmania!”

Vanzelfsprekend is er tijdens die periode van acht jaar veel veranderd in de spellenwereld. Wat herinner je je nog van de algemene bordspellenwereld van toen?
Ik ben ruim acht jaar actief op het forum. Toen ik hier lid werd, had ik zelf alleen Catan, Puerto Rico en Carcassonne in de kast en Thurn & Taxis ooit bij vrienden gespeeld. Wat ik me vooral herinner is dat er niet zo veel uitgevers waren en dat ook de keuze in spellen een stuk beperkter was. Mede daardoor was eigenlijk alles, los van de tot dan toe veel gespeelde spellen Monopoly en Risk, meteen zoveel leuker!

Wat zijn de grootste verschillen met de spellenwereld van nu?
Ongetwijfeld de hoeveelheid uitgevers, spellen en daarmee ook de rijkheid aan keuze. Kickstarter is trouwens ook echt iets wat de laatste jaren is opgekomen en nog niet bestond (of nog niet werd gebruikt voor bordspellen) rond de oprichting van BSM. Onontkoombaar komt er ook steeds meer 'troep' op de markt, dus jezelf informeren voordat je iets koopt, is alleen nog maar belangrijker geworden.

Kan je je nog iets herinneren over de periode dat je je hebt aangemeld op het Bordspelmaniaforum?
Op dat moment wist ik nog vrij weinig van de betere bordspellen. Van kinds af aan vroeg ik al wel voor mijn verjaardag spellen als Levensweg, Muizenval en De Betoverde Doolhof. Dus het spelen van spelletjes zat er altijd al in, maar rond de tienerjaren speelde ik eigenlijk nog vrij weinig. Behalve dan Catan, wat ik via een vriend had leren kennen. Ik weet nog dat ik destijds erg afging op uitgever, om te bepalen of ik andere spellen van die uitgever ook leuk zou vinden. Dat zegt natuurlijk niets, maar omdat ik Catan en Thurn & Taxis erg leuk vond, wilde ik ook oudere spellen van die uitgever proberen. Denk aan El Grande, Samurai, Kardinaal en Koning en Union Pacific, terwijl deze spellen (na het aankopen) niets voor mij bleken. Misschien zegt dit meer over mijn eerste stapjes in de hobby, haha.

Hoe ben je acht jaar geleden op Bordspelmania terecht gekomen?
Niet 100% zeker, maar waarschijnlijk door te googelen op 'bordspelforum' omdat ik een vraag had of meer spellen wilde leren kennen.

Waarom is Bordspelmania als Nederlandstalig forum voor jou belangrijk?
Het is toch altijd leuk om met taalgenoten te praten, ook met betrekking tot de afstand als je spelvrienden zoekt of een spel wil kopen of verkopen.

Is Bordspelmania vooral een plaats voor spelers of ook voor anderen uit onze spellenwereld?
Voornamelijk voor spelers denk ik: om vragen te stellen, spellen te kopen en te verkopen, maar ook om te speculeren over toekomstige releases. Het laatste is waar het forum voor uitgevers interessant kan zijn; alvast interesse aanwakkeren voor aankomende releases of Kickstartercampagnes. Wat betreft beurzen en events, ik denk dat dat toch voornamelijk gaat via nieuwsbrieven, mails, social media en de bijdrage van BSM daarin beperkt is, maar alle beetjes helpen om ook mensen hier eraan te herinneren!

Hoe zag jouw persoonlijke spellenomgeving tien jaar geleden uit? En hoe zit dat vandaag?
Die was vrijwel non-existent, op tweewekelijks Catan spelen na met een vriend en zijn ouders. Met deze mensen speel ik nog steeds, maar nu is Ticket to Ride daar de vervanger van Catan geworden. Daarnaast is het aantal spelvrienden uitgebreid, te danken aan dit forum. Ik speel met iemand wekelijks Android Netrunner en met iemand anders ook op wekelijkse basis allerlei nieuwe spellen. Door corona is dit alles helaas wel flink in het slop geraakt... maar ik hoop het zo snel mogelijk weer op te pakken. We hebben geprobeerd te spelen langs een videoverbinding, wat wel grappig is voor een paar keer, maar uiteindelijk toch te veel gedoe. Android Netrunner kan gelukkig op Jinteki.net, dus dat speel ik nog bijna wekelijks. Echter blijft het vasthouden en schudden van de kaarten een stuk leuker, juist even weg van al het digitale.

Als je jouw activiteiten op spellengebied van toen vergelijkt met die van nu, wat zijn dan de grootste verschillen en gelijkenissen in jouw spellenbeleving?
Het zal zo'n acht jaar geleden zijn dat ik voor de eerste keer met een vriend een beurs bezocht, namelijk Ducosim. Samen met mijn lidmaatschap op BSM, trok mij dat echt de spellenwereld in. De beleving daar was echt van de ene verwondering naar de andere verbazing: 'Wat ligt hier op tafel? Even proberen. O en daar dan, ook proberen!'. Ik kende geen van al die spellen die op de beurs op de tafels lagen en te koop waren. Nu is dat wel anders en ben ik fervent SPIEL- en Spellenspektakelbezoeker en ligt er zelden een spel waar ik niet van gehoord of al over gelezen heb. Beide manieren van beurzen bezoeken hebben wat, destijds was het echt een ontdekking met op elke tafel een verrassing. Op dit moment is zo'n bezoek veel gerichter, wat gelukkig betekent dat ik minder miskopen doe, omdat ik beter kan inschatten welke spellen ook op langere termijn in mijn kast blijven.

Wat zijn voor jou de grootste verschillen in die periode op persoonlijk of professioneel vlak?
Op dat moment ging ik net studeren in Rotterdam. Over die tijd weet ik nog dat ik heel veel spellen heb opgehaald met mijn studenten OV-kaart (openbaar vervoer). Ook al was dat gratis reizen, qua reistijd natuurlijk totaal onrendabel in vergelijking met een kleine som aan verzendkosten. Maar ik had zin om het land per trein door te reizen en combineerde het dikwijls met het ophalen van wat spellen hier en daar. Ik heb op die manier met heel wat BSM-ers gehandeld door de jaren, vooral aankopen gedaan overigens.

Zijn de maatschappij, het land en de wereld veranderd tijdens de voorbije tien jaar?
Zeker, elke uiting wordt tegenwoordig op een goudschaaltje gewogen, wat de ruimte voor satire en ironie helaas hard aantast. Vroeger kon men wat meer hebben; nu is er elke dag een andere reden om zich onjuist behandeld te voelen. Dan zeurt men net zo lang tot bedrijven of overheid aanpassingen doorvoeren. In de bordspellenwereld begon dit toen Days of Wonder slavenkaartjes uit het spel Five Tribes haalde. Het was niet zo ver gekomen als men in het begin niet zou zijn gezwicht voor een minderheid, maar nu is het een glijdende schaal. Over dit onderwerp kan ik trouwens een boek schrijven, dus ik beperk me tot bovenstaande beknopte beschouwing, gerelateerd aan de bordspellenwereld ;). Ongetwijfeld is er meer veranderd in de maatschappij, de wereld en het land, maar dit is mijns inziens het grootste en vervelendste verschil.

Wat waren acht jaar geleden jouw vijf favoriete bordspellen? Welke vijf spellen zijn dat vandaag?
Acht jaar terug was Catan mijn favoriet, daarna Thurn & Taxis, Puerto Rico en Carcassonne. Ik denk dat het daarnaast Rummikub was, wat ik soms speelde.

Bezit je zelf een uitgebreide spellencollectie?
Voorheen was mijn collectie inderdaad zeer uitgebreid, maar op dit moment lukt het me op de aantallen onder controle te houden.

Hoeveel spellen had je dan in je beginperiode en hoeveel heb je er nu?
Ik schat dat ik ruim acht jaar geleden drie spellen in bezit had; Catan, Puerto Rico en Carcassonne. Op dit moment heb ik zestig spellen met ook nog eens honderdtwintig uitbreidingen en promo's.

Hou je van speluitbreidingen?
Jazeker, als ik een spel leuk vind, koop ik altijd ook de uitbreidingen. Er zijn gevallen waarbij ik een uitbreiding zo slecht vind, dat ik hem weer verkoop. Zo gauw komen in me op: Heaven & Ale: Kegs & More en Terra Mystica: Handel & Scheepvaart. Dit gebeurt gelukkig maar zelden, dus over het algemeen 'ja!' tegen uitbreidingen.

Welke speluitbreidingen waren toen je favorieten? Welke uitbreidingen zijn dat nu?
Dat waren ongetwijfeld de uitbreidingen voor Catan! Hier kon ik niet genoeg van krijgen. Alleszins, als je het bijna elke week speelt, dan is het fijn dat je met Zeevaarders, Steden & Ridders en ook Das Buch alle kanten op kan.
Mijn favoriete uitbreidingen vandaag zijn deze van 7 Wonders Duel en Great Western Trail. Deze bieden beide een erg sterke toevoeging aan het basisspel. Overigens vind ik de meeste uitbreidingen voor Ticket to Ride ook erg goed en die zijn gewoon nodig voor de variatie als je het basisspel al talloze keren hebt gedaan. Tot slot Android Netrunner; bij dat spel kun je lastig bijblijven als je geen uitbreidingen –zowel data packs als deluxe expansions- koopt. Voor sommige mensen ongetwijfeld een nadeel, maar als grote fan wil ik niet anders dan meer en meer kaarten! Eeuwig zonde dat de support voor dit spel trouwens officieel is gestopt, maar gelukkig heeft een fanorganisatie het stokje overgenomen.

Is de aard en samenstelling van je spellencollectie sterk gewijzigd over deze periode?
Absoluut. Het begon met een handjevol spellen, breidde uit naar meer dan duizend spellen en nog eens duizend vijfhonderd uitbreidingen en promo's, maar is nu gestabiliseerd naar bovengenoemde aantallen. De spellen worden nu ook allemaal echt gespeeld!

Als je onze webstek van acht jaar geleden vergelijkt met de huidige site zijn er dan verschillen?
Volgens mij is er ten opzichte van acht jaar geleden niet zoveel veranderd. Ik kan het natuurlijk mis hebben, want geleidelijke veranderingen merk ik wellicht niet op of herinner ik me niet meer. De site lijkt nu wel stabieler: naar mijn idee waren er jaren dat de boel er met regelmaat uitklapte en nu ervaar ik dat gelukkig nauwelijks meer.

Aan welke forumlid dat niet meer actief is heb je de dierbaarste herinneringen en waarom?
Ditterio, vanwege het opzetten van "De Grote BSM-Quiz". Volgens mij is dit forumlid niet helemaal inactief, maar wel een stuk minder actief dan vroeger in elk geval.

Welk nog actief forumlid vind je bijzonder?
Dat moet Erwin zijn, hij die weet wat er speelt! Voor de verslaggeving over beurzen en het al jarenlang onderhouden van zijn eigen site bordspeler.nl. Al moet ik wel zeggen dat ik het makkelijker vond toen de link tussen BSM en zijn site nog bestond, maar het is niet anders. Er zijn gewoon een hoop bronnen om spellennieuws op te doen nu!

Wat is voor jou de belangrijkste reden om vandaag actief te zijn op Bordspelmania?
Grotendeels overeenkomend met het antwoord op een eerdere vraag. Het is toch altijd leuk om met taalgenoten te praten, ook met betrekking tot de afstand als je spelvrienden zoekt of een spel wil kopen of verkopen. Dat is echt iets waarin BSM zich onderscheidt van andere spellengerelateerde fora.

Wat vind je van de Bordspelmania-spellendatabase?
Het enige wat me hieraan interesseert, is de Nederlandse top-25, puur om voor de lol zo nu en dan te bekijken. Als spellendatabase, blijft BoardGameGeek toch het completere internationale alternatief, niet alleen omdat ALLE spellen daar in staan, maar ook de extra's die het biedt zoals foto's, links, (user-)files etc.

Geef jij spellenwaarderingen op Bordspelmania?
Vooral in de beginjaren toen ik BoardGameGeek nog wat minder gebruikte. Nu ‘rate’ ik alleen nog op laatstgenoemde. Op BGG schrijf ik trouwens geen stukjes over de spellen, dat doe ik soms wel op BSM als er zo'n rally voor is. Niet dat ik nou per se iets hoef te winnen daarmee, maar het werkt als een ‘reminder’ om eens iets te schrijven.

Wat is de beste tip die op Bordspelmania hebt gekregen?
Ik denk dat dit was in de tijd dat ik alles verzamelde van Catan, Dominion en Carcassonne en mijn eigen opbergbox wilde samenstellen. Er waren aardig wat gebruikers met tips die een soortgelijk project hadden. Daar kwamen zoveel foto's tevoorschijn, dat ik ook tot een goede oplossing kwam voor mijn eigen collecties!

Als je één ding aan ons forum zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Zonder enige twijfel: de toevoeging van nightmode (of dark mode, hoe het volgens mij ook weleens wordt genoemd). Zoveel websites hebben dat tegenwoordig en ik weet dat er plugins zijn die het nabootsen (kleur omdraaien), maar dat werkt toch niet zo lekker met plaatjes en bepaalde kleur tekst. Vooral in de avond en nacht, tegenover al die heerlijk rustige (donkere) websites, steekt BSM nogal fel en helder af.

Wat mogen we nooit veranderen aan Bordspelmania?
De rest, zou ik dan zeggen, haha. Nee dat is natuurlijk overdreven, maar ik vind verreweg de meeste functies en opties van BSM prettig!


Geen grote BSM-quiz meer, Max, dat klopt. Maar regelmatig duiken er toch andere quizzen op onder Forumspellen en Quizzen. En misschien raakt er wel iemand geïnspireerd om -eventueel samen met jou- opnieuw een grote quiz op te stellen?







 

Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Reacties
Geplaatst: di 22 sep 2020, 05:19 
Avatar gebruiker
Die Grote BSM-Quiz was inderdaad erg leuk Max. Ik ben er samen met Pleunie ook een tijd mee bezig geweest om er één op te zetten.


Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 

Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®