Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024



999 Games



Nieuws
23-04-24: Win tickets voor Zomerspel
15-04-24: White Goblin Games blijft nieuwe titels aankondigen
15-04-24: Identity Games vertrouwt distributie toe aan 999 Games
14-04-24: Dringende Oproep IT-medewerkers met kennis PHP/ PHPBB
29-03-24: Spellen Top-100 van de Lage Landen 2024: aan het werk!
29-03-24: Wyrmspan van 999 Games ligt in de winkels
28-03-24: Twee nieuwe spellen bij Henmar Games
26-03-24: Frédéric Moyersoen komt met nieuw project: Bite the Bullet
25-03-24: Cascadero bij White Goblin Games
23-03-24: Crowdfunding voor 'Travelers: Tokyo'
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
14-04-24: Dringende Oproep IT-medewerkers met kennis PHP/ PHPBB
29-03-24: Spellen Top-100 van de Lage Landen 2024: aan het werk!
29-03-24: Wyrmspan van 999 Games ligt in de winkels
28-03-24: Twee nieuwe spellen bij Henmar Games
26-03-24: Frédéric Moyersoen komt met nieuw project: Bite the Bullet
25-03-24: Cascadero bij White Goblin Games
23-03-24: Crowdfunding voor 'Travelers: Tokyo'
15-03-24: Zuiderspel dit weekend
03-03-24: Winnaars spellenprijs L'As d'Or 2024
27-02-24: Het Onbewuste en meer bij Keep Exploring Games
Volgende >>

<< Bordspelmania jubileum - interview Rubik >>
Het is me een waar genoegen om vandaag Ronald Hoekstra (Uithoorn - NL) te mogen interviewen. Ronald is één van de pioniers in de Nederlandse spellenwereld. Jaren geleden, toen ik zelf pas de wereld van bord- en kaartspellen herontdekt had, was zijn Spelmagazijn.com -toen nog met extensie .nl- een van de bakens in het spellenland van de Lage Landen. De site bevat heel wat recensies van -vooral oudere- spellen. Immers, door drukke bezigheden zijn de activiteiten op Spelmagazijn de laatste jaren wat teruggeschroefd. Maar voor actuele informatie over spellenprijzen en -beurzen moet je er zeker zijn. De jaarlijkse Spiel preview (editie 2020 staat sinds enkele dagen in opbouw) is een must voor wie zelf niet door de meer dan duizend nieuwigheden van Spiel, de grootste spellenbeurs op deze planeet, wil lezen. Ieder jaar stellen Ronald en spellenvrienden Enrico en Saskia samen deze vooruitblik op. Daarin bieden ze telkens een overzicht en gemotiveerde selectie van spellen met persoonlijke spelvoorkeuren en toppers.

Al verschillende jaren is Roland jurylid van The International Gamers Award en De Nederlandse Spellenprijs. Op Bordspelmania is hij actief als Rubik. Vijftien jaar geleden was Ronald bij de eerste honderd leden die zich op de voorloper van Bordspelmania registreerden.



Veel mensen maakten langs Spelmagazijn kennis met zovele nieuwe gezelschapsspellen, maar hoe raakte jij zelf verzeild in de spellenwereld?
Vroeger speelde ik veel kaartspellen bij mijn opa en oma. We konden daar niet komen of mijn opa wilde wat spelen. Daarna kreeg ik mijn eigen verzameling met spellen als Kapers op de Kust, Colditz en Jumbo Jet. Op school werd vooral Hartenjagen gespeeld. Daarna kwam ik in aanraking met Diplomacy, 1830 en Axis & Allies. En vanaf Tikal, El Grande en Catan kwam alles natuurlijk in een stroomversnelling.

Wat herinner je je nog van de bordspellenwereld van vijftien jaar geleden?
Halverwege de jaren 70 is voor mij de bordspellenhobby al begonnen. De afgelopen vijftien jaar is dus maar een klein stukje van mijn bordspellengeschiedenis, maar wel een heel actief gedeelte. De kwaliteit van de spellen, zowel speltechnisch als qua uiterlijk schoot vanaf dat moment omhoog. De spellen werden steeds mooier en complexer en de dobbelsteen leek bijna uit het spelbeeld te zijn verdwenen.

Wat zijn de grootste verschillen met de spellenwereld van vandaag?
De hoeveelheid spellen die de laatste jaren uitkomt, is gigantisch gestegen en ze komen ook uit steeds meer verschillende landen. Door internet verspreidt de informatie zich steeds sneller en steeds meer wordt er ingezet op beeld in plaats van geschreven teksten. Waar je eerst echt op zoek moest naar tweedehands spellen, kun je nu overal en nergens terecht.

Kan je je nog iets herinneren over de periode dat je je hebt aangemeld op het Bordspelmaniaforum?
Ik ben via de voorloper bij het Bordspelmaniaforum terecht gekomen. De bordspellenwereld leek toen nog veel kleiner en er was een kleine groep enthousiastelingen die op het forum schreef. Voor het Spellenspektakelforum was er volgens mij nog een ander forum. Van daaruit hebben we ook contact gelegd om de Nederlandse Spellenprijs op te starten.

Waarom heb je je toen geregistreerd op Bordspelmania?
Voor mijn website Spelmagazijn is een forum altijd een goede bron van informatie. Tevens kun je er vragen stellen en met elkaar van mening wisselen. Er waren toen nog niet zoveel verschillende websites over bordspellen.

Waarom is Bordspelmania als Nederlandstalig forum voor jou belangrijk?
Een Nederlandstalig forum voelt “dichterbij” dan een Engelstalig forum.

Is Bordspelmania vooral een plaats voor spelers of ook voor anderen uit onze spellenwereld?
Het forum lijkt mij ook belangrijk voor andere groepen dan alleen spelers, al was het maar om informatie en aankondigingen te verspreiden.

Hoe zag jouw persoonlijke spellenomgeving er vijftien jaar geleden uit? En hoe zit dat vandaag?
In die tijd speelde ik veel thuis met diverse vriendengroepen. Regelmatig organiseerde ik “spektakels” waarin verschillende spellen rond een bepaald thema aan elkaar gekoppeld werden. Door Nederland heen organiseerden we al de eerste spellendagen. Nu zijn er veel meer van dat soort spellendagen en veel meer spellenclubs. Met vaste groepjes spelen we ’s avonds door de week en afhankelijk van het groepje zijn het familie en coöperatieve spellen of lekker complexe spellen.
Eenmaal in de week heb ik een vaste spelafspraak. Dan spelen we vaak lekker pittige spellen. Eenmaal in de twee weken speel ik met een vast groepje vooral coöperatieve spellen: Pandemic Legacy, Charterstone, TIME Stories, Sherlock en escape room-spellen. Daarnaast zijn er nog jarenlange spellenvrienden waarmee spontaan afspraken worden gemaakt. Elk jaar in ieder geval een keer Diplomacy. Tot slot zijn er de spellendagen. Bij Spellenpret ben ik er vrijwel altijd. Soms ga ik naar Amsterdice en heel af en toe nog naar Speldag Utrecht. En nu in de coronatijd spelen we vaak online via BoardGameArena.

Als je jouw activiteiten op spellengebied van toen vergelijkt met die van nu, zijn er dan verschillen?
Er komen steeds weer meer nieuwe spellen uit en die wil je graag uitproberen. Daardoor blijven wat oudere spellen vaker in de kast. Daarnaast zijn er steeds meer spellen via Kickstarter, die er zeer interessant uitzien, maar dat niet altijd zijn.

Wat zijn voor jou de grootste verschillen in die periode op persoonlijk of professioneel vlak?
Vijftien jaar geleden woonde ik nog alleen en had naast een aparte spellenkamer ook een grote spellenzolder. Genoeg ruimte om te spelen. Als je dan eenmaal getrouwd bent en twee kinderen in huis hebt, is daar de ruimte niet meer voor. Een groot deel van de spellenverzameling staat nog steeds in een opslag. Vijftien jaar geleden had ik ook veel meer tijd om aan Spelmagazijn te besteden dan de afgelopen jaren. Dat is duidelijk merkbaar aan de inhoud van de website.

Zijn de maatschappij, het land en de wereld veranderd in die vijftien jaar?
Uiteraard is er veel veranderd. Door internet en mobiele telefoons gaat de informatie zo snel en ook de meningen worden door iedereen zo maar de wereld ingeslingerd. Doordat deze geschreven zijn, kunnen ze anders geïnterpreteerd worden, waardoor misverstanden ontstaan. Elk voordeel heeft zo zijn nadeel.

Wat waren vijftien jaar geleden jouw vijf favoriete bordspellen? En welke vijf spellen staan vandaag in jouw toplijst?
Toen waren dat Diplomacy, Puerto Rico, Eufraat & Tigris, De vorsten van Florenz en Tikal.
Vandaag blijft Diplomacy aan de top, ondertussen vergezeld door Pandemic, Concordia, Puerto Rico en Rovers van de Noordzee.

Hou je van speluitbreidingen?
Een lastige vraag. Nieuwe elementen voor een favoriet spel klinken altijd erg leuk. Maar als je het spel dan met nieuwe spelers speelt, wil je ze nog niet meteen meenemen. En daarna speel je het spel niet vaak genoeg meer om van de uitbreidingen te genieten. Vaak komt het er niet van en dat vind ik wel jammer. Toch blijf ik ze aanschaffen voor mijn favoriete spellen.

Welke speluitbreiding was destijds je favoriet? En vandaag?
Toen ging ik de uitbreidingen van Memoir ‘44. Nu kies ik voor alles van Pandemic.
Dat laatste is duidelijk, want sinds kort bundel je alle beschikbare informatie over het coöperatieve Pandemic, uitbreidingen en varianten op Pandemicmania. Leuke naam trouwens voor een site...

Je speelt al zeer lang, Ronald. Heb je een uitgebreide spellencollectie?
Ik ben de tel kwijt geraakt. Ik schat dat ik meer dan tweeduizend spellen heb, waarvan een groot deel in de opslag. Dat is erg jammer, want daar liggen ze stil.

Hoeveel spellen had je vijftien jaar geleden?
Geen idee.

Is de aard en samenstelling van je spellencollectie sterk gewijzigd over deze periode?
De wijzigingen toen en nu vallen wel mee. Toen werd het steeds complexer, maar nu kan ik me ook prima vermaken met wat eenvoudiger spellen en dan af en toe een lekker complex spel. Coöperatieve spellen vallen in een bepaalde spelgroep goed op zijn plaats en we proberen daarin van alles uit.

Geef jij spelwaarderingen op Bordspelmania?
Af en toe geef ik wel waarderingen, maar vaak schiet het er bij in. Het is ook lastig verschillende soorten spellen met elkaar te vergelijken. Tevens veranderen de waardes van eerder gewaardeerde spellen door nieuwe betere spellen. Ik ga echter mijn oude waarderingen niet aanpassen. De waarderingen geef je dus eigenlijk niet voor jezelf, maar voor anderen.

Wat is de beste tip die je door het lezen van ons spellenforum hebt gekregen?
Geen tip, maar wel de leuke reacties op mijn Match Game quiz (2013). Het is dat het nogal wat tijd vergt, maar anders had ik hem nog wel eens gestart.

Wat mogen we nooit veranderen aan Bordspelmania?
De toegankelijkheid voor beginnende spelers.

Bedankt dat je tijd voor ons wilde vrijmaken, Ronald. Ik kijk zeker uit naar jullie verdere tips voor Spiel -Spiel Digital dit jaar- en het verslag over de beurs zelf. Misschien lukt het ooit wel eens om samen Diplomacy te spelen. Alvast tot dan vind ik je erg sympathiek. En moest je er de tijd voor hebben, dan is een nieuwe quiz van jouw hand welkom.




 

Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Reacties
Geplaatst: do 01 okt 2020, 17:52 
Avatar gebruiker
De Match Game was een leuk initiatief en viel erg in de smaak als ik het zo terug lees. Denk dat we daar best eens een vervolg aan kunnen geven.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
 

Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®