Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


999 GamesNieuws
12-08-20: Tapestry: Plans & Ploys op komst
11-08-20: Arkwright: The Card Game by Gamebrewer
08-08-20: Kenners-categorie wordt 3de pijler Nederlandse Spellenprijs
07-08-20: Clever tot de derde macht
07-08-20: Die Quacksalber werden auch Alchemisten
07-08-20: Ticket to Ride reist naar Amsterdam
07-08-20: Dominion verzamelt dieren
07-08-20: Drie nieuwe spellen bij Identity Games
04-08-20: Marco Polo trekt verder
01-08-20: Nederlandse Spellenprijs prikkelt
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
11-08-20: Arkwright: The Card Game by Gamebrewer
08-08-20: Kenners-categorie wordt 3de pijler Nederlandse Spellenprijs
07-08-20: Clever tot de derde macht
07-08-20: Ticket to Ride reist naar Amsterdam
07-08-20: Dominion verzamelt dieren
04-08-20: Marco Polo trekt verder
01-08-20: Nederlandse Spellenprijs prikkelt
31-07-20: Take 5! 25 jaar - jubileumkaart
31-07-20: Amigo - vooruitblik najaar
31-07-20: Hot Games verdeelt nu ook Huch!
Volgende >>

<< 'Die Crew' en 'Pictures' winnen Spiel des Jahres 2020 >>
Vanochtend werden vanuit het nhow Conference Center in Berlijn de nieuwe winnaars van het Kennerspiel des Jahres en Spiel des Jahres bekendgemaakt.

Voorzitter Harald Schrapers verwelkomde de aanwezigen in de zaal en langs de live video. Door corona verliep de organisatie dit jaar totaal anders. De organisatie koos er uitdrukkelijk voor om de uitreiking niet uit te stellen omwille van het belang voor de spelcultuur. Dit jaar geen 200 aanwezigen in de zaal. Diverse auteurs waren niet persoonlijk aanwezig, maar volgden de uitreiking per video. Harald Schrapers wees er op dat nog meer in deze coronatijden een goed spel aantoont dat samen rond tafel kunnen zitten erg belangrijk is. De fysische aanwezigheid van medespelers kan niet op een optimale manier vervangen worden door video en online spelen.

Opnieuw een grote hoeveelheid aan nieuwe spellen: de tien juryleden hebben maar liefst 330 spellen gespeeld en beoordeeld. Vijftien daarvan werden als zeer bijzonder gekwalificeerd. Daarvan werden er in iedere prijscategorie drie spellen genomineerd. De voorzitter was lovend over het grote en diverse spellenaanbod, waarbij auteurs van uit diverse invalshoeken, vanuit diverse interesses en voor diverse doelgroepen spellen ontwikkelen.

Vervolgens volgde een eerbetoon aan Klaus Teuber en die Siedler von Catan, die 25 jaar geleden de trofee Spiel des Jahres wonnen. Catan is vandaag een wereldwijd bekende spelklassieker en zette in 1995 de stijl van de ‘German-style games’ duidelijk op de kaart.

Daarna nam jurylid Manuel Fritsch de micro over voor de presentatie van de genomineerde spellen en de bekendmaking van de winnaars in iedere categorie. Handenschudden om de winnende spelontwerpers en uitgevers te feliciteren was er dit jaar niet bij.

Spiel des Jahres 2020: Pictures

Pictures van Daniela en Christian Stöhr, uitgegeven door PD-Verlag werd door de jury bekroond met de titel Spiel des Jahres 2020. Deze titel mag beschouwd worden als de prijs voor het beste familiespel.


Pictures is een snel spelend en creatief familiespel met eenvoudige spelregels en puntentelling. De spelers ‘tekenen’ een afbeelding na met een van de vijf beschikbare materialen. De andere spelers zullen aan de hand van dit motief proberen om uit de zestien beschikbare foto’s de juiste afbeelding te kiezen. Naargelang de opdracht en het materiaal is dit niet altijd even eenvoudig te verwezenlijken, maar creatieve ideeën en abstractievermogen helpen zeker. Als iedere speler tevreden is over zijn creatie volgt het raden en het verwerven van punten. Vervolgens worden de spelmaterialen doorgeschoven, zodat iedere speler met elk van de materialen kan werken. Pictures heeft op dit moment nog geen Nederlandse uitgave.

Oordeel van de jury:
De materialensets in Pictures lijken totaal willekeurig samen gegooid, maar zijn echt wel knap gekozen. Iedere set vergt van de speler een andere aanpak, waardoor de prikkeling tot experimenteren enorm is. De resultaten zijn dikwijls verbazend, terwijl de raadrondes wel een kunsttentoonstelling lijken. Met geweldige aha-momenten en amusante verdedigingspogingen van een misbegrepen kunstenaar. Grote creativiteit met eenvoudige materialen.

  Auteurs: Daniela und Christian Stöhr
  Aantal spelers: 3 tot 5
  Leeftijd: vanaf 8 jaar
  Uitgever: PD-Verlage

Werden ook genomineerd in deze categorie:
 • My City van Reiner Knizia – Kosmos
 • Nova Luna van Uwe Rosenberg en Corné van Moorsel – Edition Spielwiese en Pegasus SpieleKennerspiel des Jahres 2020: Die Crew

Die Crew van Thomas Sing, uitgegeven door Kosmos, werd door de juryleden verkozen tot Kennersspiel des Jahres 2020.


Die Crew is een coöperatief slagenspel. Het ruimte thema is een kapstok, waarbinnen spelers vijftig, steeds moeilijker wordende missies proberen te voltooien. Bij het begin van een missie krijgt iedere speler een opdracht: welk teamlid moet welke opdrachtkaart winnen? Het team wint alleen als ieder crewlid succesvol is bij het vervullen van zijn opdrachten. Bij het uitvoeren van de missie is communicatie essentieel. Helaas worden de onderlinge communicatiemogelijkheden sterk beperkt. Informatie over de eigen hand mag slechts fragmentarisch gedeeld worden. Enkel met teamwerk, visie en ideeën kunnen de crewleden hun uiteindelijke doel bereiken. De Crew wordt bij ons uitgegeven door 999 Games.

Oordeel van de jury:
Die Crew is een coöperatief slagenspel en alleen daardoor al bijzonder. Maar de charme van het spel zit niet alleen daarin. Geen enkel voorgaand spel slaagde er in om de bijzondere charme van slagenspelen zo op punt te stellen. Terloops wordt de interesse voor de fijnheden van dit genre aangescherpt en tegelijkertijd worden de spelers op originele wijze uitgedaagd. Die Crew is missionaris en mentor tegelijk. Een waarachtig grote trip!

  Auteur: Thomas Sing
  Aantal spelers: 3 tot 5
  Leeftijd: vanaf 10 jaar
  Uitgever: Kosmos

Werden ook genomineerd in deze categorie:
 • Der Kartograph van Jordy Adan – Pegasus Spiele
 • The King’s Dilemma van Hjalmar Hach, Lorenzo Silva en Carlo Burelli – Horrible Guild en Heidelbär Games.


Voor meer informatie over de genomineerde spellen: Nominaties Spiel des Jahres 2020


website: Spiel des Jahres
 

Antwoord op onderwerp  [ 0 berichten ] 

Reacties
 

Antwoord op onderwerp  [ 0 berichten ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®