Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


999 GamesRecente nieuwsartikelen
26-05-19: Voorkom een plotselinge dood
22-05-19: Middeleeuwse roll & build
22-05-19: Pandemic Rapid Response op tijd geleverd
20-05-19: L.A.M.A's met kaarten
20-05-19: Racen over de Mississippi
20-05-19: Nominaties Spiel des Jahres 2019
19-05-19: Zin in een uurtje kroegbeheer?
16-05-19: Azul nieuwe nummer één in Lage Landen.
13-05-19: Mystieke Japanse steentuinen in Narabi
11-05-19: Rollecate op Kickstarter
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
26-05-19: Voorkom een plotselinge dood
22-05-19: Middeleeuwse roll & build
22-05-19: Pandemic Rapid Response op tijd geleverd
20-05-19: L.A.M.A's met kaarten
20-05-19: Nominaties Spiel des Jahres 2019
19-05-19: Zin in een uurtje kroegbeheer?
19-05-19: Azul nieuwe nummer één in Lage Landen.
17-05-19: Spellengek Top-100 van de Lage Landen - aftellen is begonnen
11-05-19: Rollecate op Kickstarter
09-05-19: Nieuwe Kruidenheksen bij de Kwakzalvers
Volgende >>

<< eggertspiele op Spiel 2018 >>
Over ruim twee maanden begint de internationale spellenbeurs Spiel, waar Europese spelliefhebbers worden bedolven onder een stortvloed aan nieuwe titels. Ik probeer de komende maanden smakelijke krenten uit de enorme pap te vissen en deze via nieuwsberichten met previews aan mijn lezers te presenteren. Ik trap deze reeks af met de nieuwe releases van eggertspiele. Deze Duitse uitgever werkt aan een uitbreiding van Great Western Trail en heeft deze week op Gen Con het bordspel Coimbra uitgebracht. Mijn goede vriend Bob Schubert heeft Coimbra dit voorjaar al in zijn finale vorm gespeeld. Ik geef hem straks graag het woord.

Afbeelding Rails to the North is een uitbreiding van het door 999 Games naar Nederland gehaalde bordspel Great Western Trail. Deze uitbreiding bevat een speelbordextensie waarop een nieuwe spoorlijn wordt aangelegd. Nu gaat de aandacht uit naar het beleveren van de steden in het noordoosten, zoals Chicago, Detroit en New York. Hier is het lastiger om zaken te doen, waardoor het verstandig is om onderweg vertakkingen naar behulpzame stadjes aan te leggen. Verder beschik je over nieuwe gebouwtegels, een uitbreiding voor jouw tableau en nieuwe stationschefs. Deze uitbreiding is uiteraard ontworpen door Alexander Pfister. Met de overname door Plan B Games lijkt de aanvoerlijn van eggertspiele naar 999 Games verbroken. Ik verwacht vooralsnog geen Nederlandstalige editie.

Afbeelding De grote Spiel 2018 release is het bordspel Coimbra. Dit is volgens Wikipedia een historische stad van 150.000 inwoners in Portugal, met de oudste universiteit van Europa. Volgens Boardgamegeek is het de titel van het nieuwste expertspel van eggertspiele. Coimbra is ontworpen door Virginio Gigli en Flaminia Brasini, die sommigen misschien herkennen als de auteurs van Egizia, Leonardo en Grand Austria Hotel. In Coimbra kruipen de spelers in de huid van een aantal machtige families van de stad, die met alle middelen hun macht, rijkdom en aanzien willen verhogen. En passend in de tijd van de Renaissance doe je dat door rijkdom te verwerven, de militaire macht van de stad te versterken en niet te vergeten een grote witte voet bij de Rooms Katholieke Kerk te halen. Op de voorkant van de doos prijkt een historisch stadsgezicht van Coimbra, waarin heel passend de kleuren van het stadswapen zijn gebruikt. De achterkant toont het speelbord en het spelmateriaal. In de doos vind je de spelregels, een centraal speelbord, vier spelertableaus, actiekaarten in vier kleuren, dobbelstenen en speciale houders waarmee een speler kan aangeven dat een dobbelsteen bij hem hoort. Verder zijn er nog legplaatjes voor kloosters, reiskaarten, vier houten pelgrims en een groot aantal tegels voor het scoren van winstpunten. De overheersende kleuren zijn paars, oranje, groen en grijs. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de vormgeving. Dat zie je met name bij de actiekaarten, die elk een passende en steeds verschillende illustratie (meestal een persoon) tonen.

Afbeelding

Vier wegen c.q. sporen leiden naar de winst (punten) in Coimbra, in de vorm van actiekaarten die elk een specifieke kleur hebben. Allereerst heb je geld (oranje) en wachters (grijs) nodig, de ‘valuta’ waarmee je de actiekaarten betaalt. Dan is er de godsdienst (paars), waarmee je zowel punten scoort als blijvende voordelen kunt krijgen en ten slotte je roem en aanzien (groen), die rechtstreeks winstpunten scoren. De actiekaarten hebben een eenmalig effect, een blijvend voordeel of een bonus aan het einde; ook combinaties komen voor. De actiekaarten trek je niet zomaar van een stapel. De manier hoe je aan de actiekaarten komt, is een belangrijk element van het spel.

Een nieuwe spelronde start steeds met het (terug)plaatsen van de vier koninklijke gunstkaarten en het trekken van twaalf actiekaarten die in vier verschillende rijen worden gelegd. Vervolgens werpt de startspeler de dertien dobbelstenen (drie van elke kleur plus een witte joker). Beginnend met de startspeler kiezen de spelers om de beurt een dobbelsteen, die zij van een kroontje met hun spelerkleur voorzien en vervolgens in één van de rijen leggen. Het aantal ogen op de dobbelsteen bepaalt daarbij niet alleen de volgorde waarin de kaarten worden gekozen, maar ook de kosten die je ervoor betaalt. Wie het eerst kiest, wie het meest betaalt, iets dat elke keer voor de nodige hoofdbrekens zorgt. En om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, zijn de kleuren van de dobbelstenen ook nog belangrijk voor jouw inkomen, dat je elke ronde opnieuw ontvangt.

Afbeelding

Als alle dobbelstenen zijn gelegd, wordt elke rij afzonderlijk afgewerkt. De eerste rij zijn de vier koninklijke gunstkaarten die jou (gelukkig) niets kosten en jou een speciaal voordeel geven, zoals extra inkomen of een korting op één van de expedities (zie hieronder). De volgende drie rijen  bestaan volledig uit actiekaarten. Een gekozen actiekaart wordt meteen betaald en uitgevoerd. Heb je de pech dat je te weinig wachters of geld over hebt, krijg je een (voor elke rij verschillende) bonus als troostprijs. Hier kun je overigens ook vrijwillig voor kiezen, als de overgebleven kaart(en) geen nut voor je hebben.

Jouw actuele bezit aan geld en wachters houd je bij op jouw eigen tableau. Jouw inkomen aan geld/wachters/punten dat je elke ronde ontvangt, wordt centraal bijgehouden op de desbetreffende kolommen van het centrale speelbord. Een paarse kolom geeft het aantal bewegingspunten weer dat je gebruikt om langs de kloosters te reizen. Vergelijkbaar met het spel Orléans is er een apart kaartje met de belangrijkste kloosters van Portugal, die je elk één keer kunt bezoeken en die jou allemaal leuke bonussen opleveren. Zijn de vier rijen afgewerkt, dan kunnen de spelers een expeditie ondernemen naar één van de zes bestemmingen onderaan het bord. Deze kosten stuk voor stuk een flink bedrag aan geld/wachters en zijn uitsluitend een eindbonus bij de finale berekening van de winstpunten. In het totaal zijn er zestien van deze kaarten, zodat de constellatie elk spel anders zal zijn. Is de expeditiefase afgerond, levert iedereen zijn dobbelstenen weer in en begint een nieuwe ronde. Na vier rondes is het spel afgelopen en telt iedereen zijn punten en bonussen om de winnaar te bepalen. Er zijn voor talloze zaken nog extra punten te verdienen (meeste geld, meeste expedities…), met soms een verrassende winnaar tot gevolg.

Afbeelding

Coimbra is bedoeld voor vier spelers. Speel je met minder spelers, komen er kleine tegeltjes bij met kleuren en ogen van de dobbelstenen die een virtuele speler moeten simuleren. Dat heeft niet mijn voorkeur, dus dat heb ik ook niet geprobeerd. Zeker de eerste keer is het moeilijk om het overzicht te bewaren waar je overal punten voor krijgt en voor welke zaken je aan het einde van het spel extra scoort. Je wilt alles, maar je keuzes worden beperkt  door de dobbelstenen en niet te vergeten die lastige medespelers die steeds die ene leuke kaart voor je neus wegsnippen. Op één paard wedden is te riskant maar te veel paarden betekent vaak versnippering. Door de wisselende doelen en de verschillende wegen om die te bereiken, zal Coimbra zich elke keer anders ontwikkelen en heeft daardoor een hoge herspeelwaarde. Heb je de drempel van het eerste spel overwonnen, is Coimbra een echte aanrader voor de ‘veelspelers’ onder ons.

Meer informatie:


Origineel bericht op: http://bordspeler.nl/2018/08/03/eggerts ... piel-2018/
 

Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

Reacties
Geplaatst: vr 03 aug 2018, 18:11 
Fantastisch dat de Essen vibe alweer op gang trekt :lol:

Coimbra is momenteel mijn nr 1 voor Essen wishlist en de uitbreiding van GWT is sowieso een must!


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: vr 03 aug 2018, 19:39 
Avatar gebruiker
AlliantieAJ schreef:
Fantastisch dat de Essen vibe alweer op gang trekt :lol:

Coimbra is momenteel mijn nr 1 voor Essen wishlist en de uitbreiding van GWT is sowieso een must!


Leuk dat je zo enthousiast reageert. Dat stimuleert. :-)

Ik heb Coimbra ook hoog op de lijst staan, maar verwacht dat ik 'm al voor de beurs op de kop ga tikken.


Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geplaatst: vr 03 aug 2018, 20:31 
Erwin schreef:
AlliantieAJ schreef:
Fantastisch dat de Essen vibe alweer op gang trekt :lol:

Coimbra is momenteel mijn nr 1 voor Essen wishlist en de uitbreiding van GWT is sowieso een must!


Leuk dat je zo enthousiast reageert. Dat stimuleert. :-)

Ik heb Coimbra ook hoog op de lijst staan, maar verwacht dat ik 'm al voor de beurs op de kop ga tikken.


Essen is toch speciaal :D maar het is niet enkel met Spiel dat ik de nieuwsoverzichten apprecieer :thumbup: ...

Bij Coimbra is de enige twijfel vooral de dobbelstenen die een virtuele speler moeten simuleren, dat is toch afwachten maar het lijkt helemaal top.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: za 04 aug 2018, 00:45 
Ik wilde Coimbra al halen, maar nu helemaal 8). Moet me echt inhouden geen Duitse versie te kopen. :D


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: za 04 aug 2018, 12:03 
Avatar gebruiker
Iemand al gehoord of 999 ook de uitbreiding van GWT gaat uitbrengen?


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: za 04 aug 2018, 13:27 
Avatar gebruiker
Xildur schreef:
Iemand al gehoord of 999 ook de uitbreiding van GWT gaat uitbrengen?


De kans hierop lijkt klein (zie hierboven), maar zeg nooit nooit.


Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geplaatst: zo 05 aug 2018, 09:31 
Avatar gebruiker
Erwin schreef:
Xildur schreef:
Iemand al gehoord of 999 ook de uitbreiding van GWT gaat uitbrengen?


De kans hierop lijkt klein (zie hierboven), maar zeg nooit nooit.


Ik had te snel gelezen :oops: Bedankt voor de info. Even afwachten dus.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: vr 17 aug 2018, 09:57 
Avatar gebruiker
Ik had Coimbra zelf niet op mijn interesselijstje staan, maar was door bovenstaande levendige beschrijving toch genoeg geprikkeld om de regels te lezen!

Daaruit moet ik wel concluderen dat mijn instinctieve reactie uiteindelijk toch de goede leek. Ik kreeg vooral een “been there, done that” gevoel erbij. Wil niet zeggen dat het niet toch een leuk spel kan blijken te zijn, maar niet een waar ik actief achteraan ga.


Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: vr 17 aug 2018, 13:59 
Klopt. Er is in spelenland zelden iets compleet nieuws onder de zon. Ik zou Coimbra in dat opzicht dan ook beschrijven als een 'interessante mix van bekende spelelementen'. Mij beviel hier met name de manier van bieden en het personaliseren van de dobbelstenen.
Probeer hem gewoon uit! Kopen kan altijd nog :lol:


Offline Profiel E-mail     
 
Geplaatst: za 29 dec 2018, 14:12 
AlliantieAJ schreef:
Erwin schreef:
AlliantieAJ schreef:
Fantastisch dat de Essen vibe alweer op gang trekt :lol:

Coimbra is momenteel mijn nr 1 voor Essen wishlist en de uitbreiding van GWT is sowieso een must!


Leuk dat je zo enthousiast reageert. Dat stimuleert. :-)

Ik heb Coimbra ook hoog op de lijst staan, maar verwacht dat ik 'm al voor de beurs op de kop ga tikken.


Essen is toch speciaal :D maar het is niet enkel met Spiel dat ik de nieuwsoverzichten apprecieer :thumbup: ...

Bij Coimbra is de enige twijfel vooral de dobbelstenen die een virtuele speler moeten simuleren, dat is toch afwachten maar het lijkt helemaal top.


Om even terug te komen op dit draadje; de 'vaste' dobbelstenen die worden bijgeplaatst bij minder spelers werkt heel goed. Het speelt erg goed met 2. Omdat je weet wat de vaste dobbelstenen doen kan je behoorlijk goed inschatten en tactisch spelen. Met meer spelers is het meer random (proberen in te schatten wat de andere speler gaat doen) worden en ga je allicht sneller duurdere dobbelstenen inzetten om zekerheid te hebben om een bepaalde kaart te kopen.

Heerlijk spel!


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
 

Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO