Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spel 2019999 GamesRecente nieuwsartikelen
16-11-19: Graaf je een weg naar beneden in BigDig
16-11-19: Azul: Christal Mosaic
14-11-19: Estland wint Europees kampioenschap Catan
08-11-19: Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2019
08-11-19: Bordspelmania op Spellenspektakel 2019
07-11-19: Spellenspektakel in Utrecht
06-11-19: Speelgoed van het jaar 2019 - bordspellen
30-10-19: SPIEL '19 eindigt opnieuw met recordcijfers
28-10-19: Damien Platteau voor de 2de keer Vlaams Rummikub Kampioen
25-10-19: 999 Games - planning nieuwe spellen
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
13-11-19: Bordspelmania op Spellenspektakel 2019
08-11-19: Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2019
06-11-19: Speelgoed van het jaar 2019 - bordspellen
25-10-19: 999 Games - planning nieuwe spellen
20-10-19: Peaky Blinders bordspel
16-10-19: Amigo - herfstnieuwigheden
11-10-19: Jumping Turtle Games is helemaal klaar voor Spiel
11-10-19: Ontsnappen uit de stad in Getaway Driver
11-10-19: Machi Koro in legacy stijl
11-10-19: Nominaties Gouden Ludo 2019 bekendgemaakt
Volgende >>

<< Nominaties Gouden Ludo 2019 bekendgemaakt >>
Vrijdag werden de nominaties voor de elfde editie van de Gouden Ludo bekend gemaakt. De Gouden Ludo is de spellenprijs van de Vlaamse spellenclubs in een organisatie van de Forum-Federatie. De Gouden Ludo wordt uitgereikt in twee categorieën: Familie en Expert.

Voor deze nominaties selecteerden de leden van de Forum-Federatie telkens drie titels uit de nieuwe Nederlandstalig spellen. Tot volgende maand kunnen de Vlaamse spellenclubs hun stem uitbrengen. Op vrijdag 22 november, aan de vooravond van Spel 2019 in Antwerpen, worden de winnaars bekend gemaakt.


Genomineerde spellen Gouden Ludo in de categorie 'Familie'

 • De Kwakzalvers van Kakelenburg
  voor 2 tot 4 spelers, ontworpen door Wolfgang Warsch
  en uitgegeven door 999 Games

  Dit familiespel waarbij elke speler een zo groot mogelijk (en steeds beter) brouwsel tracht te maken, is gebaseerd op het push-your-luck principe. Een waarzeggerijkaart aan het begin van elke ronde en een mechanisme waardoor achterop geraakte spelers een beetje geholpen worden, zorgen bovendien voor een leuke variatie. Na negen ronden is de winnaar gekend.

  Een familiespel dat verrast door zijn eenvoud en gekruid is met een heerlijke spanning, elke ronde opnieuw. • Rovers van de Noordzee
  voor 2 tot 4 spelers, ontworpen door Shem Phillips
  en uitgegeven door White Goblin Games

  De acties in dit familiespel zijn vrij eenvoudig. Ofwel ronsel je een goede bemanning en voldoende proviand in het dorp en/of breng je offers aan de hoofdman, ofwel ga je met uitgeruste Vikingen op plundertocht. Er zijn drie kleuren van vikingen (zwart, grijs en wit), die mee bepalen waar je één van de voorgaande acties op het speelbord kan uitvoeren.

  De rovers van de Noordzee is een mooi gegeven bordspel voor 2 tot 4 spelers waaraan elke familiespeler veel plezier zal beleven. De eigenschappen van de Vikingen uit het dorp, zoals vermeld op de dorpelingenkaarten, zijn niet al te moeilijk. Zolang je maar weet dat 1 OP de afkorting is van 1 overwinningspunt. • Welcome to...
  voor 1 tot 25 spelers, ontworpen door Benoit Turpin
  en uitgegeven door Jumping Turtle Games

  In dit kaartspel zijn de spelers Amerikaanse architecten uit de jaren ’50 die op een eigen scoreblad bouwgronden gaan voorzien van huizen, aangeduid met een huisnummer.

  Door het handig combineren van nummers en optionele acties, waaruit alle spelers tegelijk kiezen, bouwt elke aannemer zijn eigen drie straten vol. Tot uiteindelijk iemand kan worden gekroond als de meest prestigieuze architect van de stad.
Genomineerde spellen Gouden Ludo in de categorie 'Expert'

 • Gugong
  voor 1 tot 5 spelers, ontworpen door Andreas Steding
  en uitgegeven door Game Brewer

  Dit strategische bordspel speelt zich af in China tijdens de Ming-dynastie. Om het opgelegde corruptieverbod te omzeilen, is het de voornaamste taak van elke speler om geschenken te ruilen met ambtenaren, in de hoop een audiëntie bij de keizer te bemachtigen.

  Door verstandig en taktisch geschenkkaarten in te zetten en de timing van je acties te bepalen, komt een intrigerend en grandioos bordspel tot leven, voor 1 tot 4 spelers. • Teotihuacan: Stad der Goden
  voor 2 tot 4 spelers, ontworpen door Daniele Tascini
  en uitgegeven door Jumping Turtle Games

  In dit strategische bordspel beschikt elke speler over arbeiders, die alsmaar ouder worden en uiteindelijk de weg der doden zullen bewandelen. Afhankelijk van het aantal eigen aanwezige arbeiders, zal een speler op een van de bereikbare locaties een betere actie kunnen uitvoeren. Arbeiders van andere spelers drijven dan weer de prijs op. De locaties zijn gevarieerd: er worden grondstoffen verkregen, er wordt aan de piramide gebouwd, er worden kostbare maskers verzameld, trappen van de piramides worden beklommen om voordelen te ontvangen en dies meer.

  Teotihuacan is een gebalanceerd en mooi vorm gegeven bordspel voor 1 tot 4 spelers dat erg vlot speelt. De vele keuzes worden bepaald door zowel de locaties op het speelbord als de arbeiders (en acties) van jezelf en van andere spelers. • Wingspan
  voor 1 tot 5 spelers, ontworpen door Elizabeth Hargrave
  en uitgegeven door 999 Games

  In wingspan is elke speler een vogelliefhebber die de beste leefomstandigheden creëert voor vogels in diens opvangcentrum, door vogelkaarten te trekken of uit te spelen, voedsel te verzamelen of eieren te leggen. 150 unieke (Amerikaanse) vogelkaarten vermelden telkens hun puntenwaarde, hoeveel eieren de betrokken vogel in diens nest kan uitbroeden, welk soort nest deze heeft en wat de spanwijdte is van zijn vleugels. Om vogelkaarten te kunnen uitspelen, dient rekening te worden gehouden met de vereiste biotoop van de betrokken vogel en het voedsel dat deze wenst, eventueel aangevuld met eieren die bij de betrokken locatie zijn aangeduid.

  Het spel, waarbij iedere speler beschikt over een eigen speelbord, is geschikt voor 1 tot 5 spelers. De verschillende vogeleigenschappen zorgen voor een grote herspeelbaarheid en het vogelhuisje waaruit de voedseldobbelstenen rollen, is een streling voor het oog.
Website:

Lees intussen het oordeel van onze recensenten:
 

Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Reacties
Geplaatst: vr 11 okt 2019, 08:41 
Avatar gebruiker
Grappig om te zien hoe anders mensen tegen iets aan kijken. Bij Rovers van de Noordzee zegt men hier "De acties in dit familiespel zijn vrij eenvoudig etc." en bij de Nederlands spellenprijs is het een expert titel.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
Geplaatst: vr 11 okt 2019, 09:31 
Ik moet eerlijk zeggen dat het me ook wel wat verrastte om Raiders bij familie-spel te zien staan. Maar langs de andere kant, het is lang geleden dat ik hem heb gespeeld dus misschien is het wel terecht. Ik ga deze op Spel nog eens herspelen.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: vr 11 okt 2019, 10:05 
Ik vind het idd vreemd om Wingspan en Rovers van de Noordzee in 2 verschillende categorieën te zien. Heb beide al enkele keren gespeeld, en vind beiden eerder gelijkaardig qua moeilijkheidsgraad (niet qua mechanics)
Algemeen vind ik de onderverdeling familie expert een beetje te binair. Een familiespel zou ik eerder in de TTR & Catan moeilijkheidsgraad zetten (laat ons zeggen tussen de 1,5 en 2,25 op BGG). Een expert spel zie ik dan eerder vanaf 3,0 BGG moeilijkheidsgraad. Alles wat ertussen zit kantelt momenteel de ene keer naar expert, de andere keer naar familie. Is er een reden waarom er maar 2 categorieën zijn, en geen extra 'midden' categorie?

PS: ik ben geen 100% voorstander van de BGG moeilijkheidsgraad, maar indicatief is het wel, zeker voor veelgespeelde spellen


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: vr 11 okt 2019, 10:09 
Avatar gebruiker
Persoonlijk vind ik WingSpan ook makkelijker dan Rovers.

In de basis heeft WingSpan maar 4 mogelijke acties.

Kaart spelen of 1 van de 3 gebieden activeren.


Rovers heeft meerdere actievelden die ook nog eens op meerdere manieren kunnen worden gebruikt en afhankelijk zijn van de kleur werker die je plaatst.


Offline Profiel E-mail     
 
Geplaatst: vr 11 okt 2019, 11:57 
ik zou wingspan ook eerder als familiespel zien en rovers als expert spel


Offline Profiel     
 
Geplaatst: vr 11 okt 2019, 17:19 
aicirtap schreef:
ik zou wingspan ook eerder als familiespel zien en rovers als expert spel

+1 zo worden deze ook op BGG geclassificeerd.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
 

Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO