Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Spellenfest 2024999 GamesNieuws
21-02-24: 2 nieuwe kaartspellen bij White Goblin Games
20-02-24: Spiel Doch!
16-02-24: Zien we elkaar op Spellenfest Brugge: win gratis kaarten
14-02-24: Friet of patat?
02-02-24: Pokémon x Van Gogh
02-02-24: Forest Shuffle uitbreiding op komst!
01-02-24: Spielwarenmesse 2024
29-01-24: Saboteur: Jubileumeditie verschijnt bij 999 Games
29-01-24: Win tickets voor Spel-o-Polis in Sint-Niklaas (B)
26-01-24: White Goblin Games kondigt Faraway aan
Volgende >>
Recente reacties op nieuwsartikelen
16-02-24: Zien we elkaar op Spellenfest Brugge: win gratis kaarten
14-02-24: Friet of patat?
02-02-24: Pokémon x Van Gogh
02-02-24: Forest Shuffle uitbreiding op komst!
01-02-24: Spielwarenmesse 2024
29-01-24: Win tickets voor Spel-o-Polis in Sint-Niklaas (B)
26-01-24: White Goblin Games kondigt Faraway aan
24-01-24: Wondrous Creatures komt naar DSV
23-01-24: Goliath tekent overeenkomst met Funko
16-01-24: Spirit Island (en meer) verwacht bij 999 Games
Volgende >>

<< Spielwarenmesse 2024 >>
Kleine jongen gaat op reis in speelgoedland

Door arbeidsomstandigheden, waarmee de meesten onder ons geconfronteerd worden eens ze volwassen zijn geworden, ben ik er nooit in geslaagd de Spielwarenmesse te bezoeken. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, want het gaat om een vakbeurs waar het grote publiek niet genodigd is.
Door studieomstandigheden, waarmee de meeste 50-plussers onder ons niet geconfronteerd worden, kon ik dit jaar wel een keertje gaan. Ik had de voorbije periode examens (tentamens) en deze week volgde er een lesvrije week. Opeens werd deze krasse man weer een kleine jongen. Hier volgt het verslag van een man die zich een kleine jongen voelt in een groot speelgoedland.
Voor ik mijn verslag begin nog dit: de Spielwarenmesse is in niets te vergelijken met Spiel. Zoals gezegd is het een vakbeurs voor iedereen uit de speelgoedbranche. Gezelschapsspellen zijn daarin behoorlijk klein.
Enkele cijfers: een beursvloer van meer dan 165000m² (Spiel 62500m²), 2345 exposanten uit 68 landen (Spiel 935 uit 56 landen), 60000 bezoekers over 5 dagen (Spiel 193000 bezoekers over 4 dagen).
Je kan dus vlot besluiten: de beurs is immens groot en behoorlijk rustig.
 

Antwoord op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina: 1, 2  Volgende

Reacties
Geplaatst: do 01 feb 2024, 10:03 
Avatar gebruiker
Maandag was een reisdag. Ik had helemaal op het laatste besloten om te trein te nemen in plaats van de auto. Een goede keuze vond mijn vrouw. Ikzelf was ook behoorlijk tevreden over deze beslissing. Onderweg kon ik wat recensies afwerken, wat lezen en een beetje slapen. Jammer genoeg moest ik mijn reisroute wat aanpassen door een personeelstekort op mijn trein (lees staking), maar ik had bij het eind slechts een uur vertraging op een rit van 7u30. Dat viel mee.
Nog leuk: op de Duitse ICE-trein kwam een man rond met chocolaatjes. Daarop stond dat ik de lievelingsgast ben. Ik hoor dat wel vaker.Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 10:14 
Avatar gebruiker
Ik had me voorgenomen om op dinsdag de persdag te volgen. Je wordt elke 45 minuten op een andere plaats verwacht voor een perspraatje. Er zaten bij de deelnemende bedrijven enkele spellenproducenten, dus vond ik dit een goede keuze. Sla gerust die zaken over die niet over bordspellen gaan.
Het betekende: vroeg naar de beurs gaan, want de rondgang begint al met een leuke opening voor 9u.Nog voor je binnen gaat, krijg je al veel moois te zien. Zoals een wagen van Hot Wheels op ware grootte. Eigenlijk is dat gewoon een auto, maar toch, het lijkt alsof die in een doos van Hot Wheels, dus kunnen we er ons aan vergapen.Van de feestelijke opening kan ik helaas nauwelijks foto’s tonen. Een orkestje trok vrolijk rond in de ontvangsthal nabij hal 3 gevolgd door een hele reeks figuren uit de speelgoed en tekenfilmwereld.Het eerste bedrijf dat we bezochten was Hape, het moederbedrijf van o.a. Beleduc. Het praatje door de vertegenwoordiger van het bedrijf ging over Green Planet Explorers en Korko. Beide speelgoedlijnen zijn milieuvriendelijk en gericht op bewuster spelen.


De blokken van Korko zijn vervaardigd uit kurk, waardoor het spelmateriaal CO2-negatief is. Kurk haalt immers CO2 uit de omgeving. En het product kan gebruikt worden zonder de boom te vellen. Mooi materiaal; kinderen kunnen er perfect mee bouwen. Bovendien zijn de sets behoorlijk vriendelijk geprijsd voor een doorsnee gezin: van €15 tot €35 voor een set. En de kinderen mogen het in hun mondje steken, want het is perfect onschadelijk.Het steviger werk vinden we bij Bruder. Dit is een producent van allerhande werkvoertuigen in miniatuur. Hoewel ik als kind niet echt de passie had voor tractoren en vrachtwagens, vind ik dit nog altijd prachtig speelgoed.De bedrijfsleider mocht op de foto met wat kinderen die aan het spelen waren met de bulldozers. Het meisje leek me niet zo blij, maar dat maakte de trotse moeder niets uit.

Op naar Schmidt. Ik hou wel van deze uitgever omdat ze ons de voorbije jaren heel wat pareltjes hebben gebracht (Kwakzalvers, Skull King, Clever, Keer op Keer,…).
Dit soort spellen stond echter niet in de kijker bij het persmoment. Er was aandacht voor 110 jaar Mensch ärgere dich nicht. Nu erger ik mij niet zo snel, maar 110 jaar is niet zo’n rond getal dat vaak gevierd wordt en Mens erger je niet is voor ons ook niet het allerbeste spel. Maar goed, het is een best-seller voor het bedrijf. Dan kan er wel wat taart vanaf.
Die taart werd aangesneden door de bedrijfsleider, vergezeld van actrice Marie-Luise Marjan en acteur Manuel Santos Gelke. Ik at niet van de taart omdat ik alweer verder wilde. Ik kan dus niet melden of ze lekker was.Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 10:27 
Avatar gebruiker
Bij Kosmos kwam een onderwerp aan bod dat we al eerder hoorden: duurzaamheid. Kosmos ontwikkelde een nieuwe lijn speelgoed: het Eco House. Je kan een huisje opbouwen met zonnepanelen, groendak, milieuvriendelijke bouwmaterialen,… Het ziet er allemaal best leuk uit.In dezelfde lijn staat een nieuwe versie van Catan, nl. Catan Energien. Het eiland heeft energie nodig en de spelers moeten zo goed mogelijk die voorzieningen treffen. Dit wordt in Duitsland ongetwijfeld weer een hit. Of dit spel op de Nederlandstalige markt verschijnt, was nog niet duidelijk. De vraag is hierbij of we niet verzadigd zijn van Catan.Ander moois dat Kosmos tentoonstelde: The Crew Family, 3 Ring Circus, Bonsai,…
Ravensburger heeft dit jaar ook iets te vieren: het 50-jarig bestaan van de blauwe driehoek. Op zich kan een mens zich afvragen of dat een grote viering waard is. Maar in het geval van deze driehoek kan ik er mij wel iets bij voorstellen: consequent gebruik van de driehoek op alle producten, steeds in dezelfde hoek, grote herkenbaarheid en alle gezinnen in Duitsland hebben minstens één product met deze driehoek erop.
Reden genoeg voor taart, dus.We kregen eerst een korte toespraak waarbij alle medewerkers van de stand van Ravensburger present tekenden met blauwe bolhoek. Mooi.
Daarna knalden de feestslingers en kon de immense taart aangesneden worden. Ik heb het een stukje geproefd (om jullie toch een compleet verslag te kunnen brengen). De taart was best ok.

Bij de spellen die Ravensburger toonde, zitten vooral veel herwerkingen van vroegere succestitels of vervolgtitels.
 • Las Vegas komt in een nieuwe editie, zonder Alea logo.
 • Het vermakelijke Push krijgt een broertje met Naruto Shippuden thema.
 • Koehandel komt in een herwerkte versie als Koehandel Festival.
 • Van Gravitrax The Game (eigenlijk een solopuzzel die heel aardig coöperatief speelt en dus ook zo in de markt gezet wordt) worden al twee extra doosjes klaargemaakt.
 • Skull King zat lange tijd bij Schmidt. Nu brengt Ravensburger een nieuwe versie. Leuk dat het weer vlot beschikbaar zal zijn.
 • Er komt een nieuwe doos in de Horrified-reeks: World of Monsters.
 • Verder zag ik een nieuwe versie van Cover your Assets (dat ik voor het overige niet ken).
 • En natuurlijk is er ook plaats voor een nieuwe Labyrinth, deze keer als jubileum-editie voor de blauwe driehoek.

Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 10:34 
Avatar gebruiker
Van daar naar Playmobil. Ook hier was het feest: het merk van de lachende plastic mannetjes van 7,5cm groot bestaat 50 jaar. Tijd voor… taart.

De sfeer was goed, maar toch heeft het bedrijf wat zorgen. In heb boekjaar ’22-’23 heeft Playmobil voor het eerst in zijn geschiedenis verlies geleden bij een omzet van 614 miljoen euro. De digitalisering in de speelgoedsector heeft het bedrijf parten gespeeld. De nieuwe CEO Bahri Kurter heeft werk! De herstructurering van het bedrijf zal leiden tot het ontslag van enkele honderden medewerkers, maar na enkele maanden is er nog steeds geen sociaal plan. De sfeer is er dus waarschijnlijk niet geweldig.Op de beurs kregen we echter de positieve kant te zien: champagne voor de CEO omwille van de verjaardag, taart voor alle aanwezigen en enkele duidelijke strategische keuzes. Zo zal Playmobil meer brands proberen binnen te halen (de Duitse voetbalbond, Asterix), werken ze samen met de post bij de uitgifte van een Playmobil postzegel, junior Playmobil voor de allerkleinsten en de doelgroep vergroten door steeds meer volwassenen met Playmobil te laten spelen. Als je 50 jaar geleden fan was, dan ben je het nu nog. Hopen voor Playmobil dat het lukt; het is een merk dat naar mijn oordeel niet mag verdwijnen.
Ook hier was de taart best lekker.De persontmoeting bij Carrera was niets bijzonders, ware het niet dat er net een student langskwam met een kunstwerk over het thema Carrera. Mooi. (En raceautootjes kijken, blijft plezant).De volgende persontmoetingen miste ik. En bij Mattel had ik vooraf niet ingetekend. Daar mocht ik onder geen beding nog aansluiten.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 13:29 
Avatar gebruiker
Ik ben heel erg aan het genieten van dit smakelijke verslag.
Benieuwd of er naast de taarten ook nog iets hartigs te eten zal vallen.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 14:24 
Avatar gebruiker
Op dag 2 wilde ik jullie zeker berichten over de Toy Awards, een spellenprijs waar leeftijd of thema een rol speelt. Het maakt daarbij niet uit in welke speelgoedgenre de genomineerden zitten. Spellen kwamen niet aan bod.
Maar voor dat begon werden we nog even uitgenodigd op Life’s a Playground. Dit is een verzorgde stand waar speelgoed voor volwassenen voorgesteld wordt. Die volwassen, zoals wij, zijn kidults. Hoera, we hebben nog iets van het kind in ons.
En wat bleek: op deze stand waren er opvallend veel spellen: Trekking through History, Happy Campers, Puzzle & Crime (Brand, Brand & Rieneck; Ravensburger), Lorcana, Redwood,…
Verder waren er nog wat strips van Kuifje, boeken over Disney en Marvel en nog ander moois.Dan naar de Toy Awards. De jury is behoorlijk internationaal en beslist over alle categorieën, hetgeen ik bijzonder vind. Je zou meer verwachten dat er telkens gespecialiseerde mensen een prijs toekennen. Hier dus niet. De dertienkoppige jury gaat over alle categorieën.
Hier zijn de winaars:
 • Baby en peuter: Basic building block multicoloured (Haba)
 • Kleuter: Stix (Oppi)
 • Schoolkinderen: Adventure puzzle (Frankh-Kosmos)
 • Tiener en volwassenen: Tetris & Pac-man (Arcade in a tin)
 • Speciale prijs bijzonder speelgoed: [url]=https://www.oppitoys.com/en/products/stix-construction-gameLego Braille Bricks[/url]
 • Startup bedrijf: Artist(Hoppstar)
 • Duurzaamheid: Feber Recycle Eco House (Famosa by Giochi Preziosi)


Ik kan geen oordeel geven over de prijswinnaars (en de verliezers). Het materiaal ziet er allemaal geweldig uit en de winnaars waren allemaal best tevreden. Dat lijkt me heel wat!


Na de plichtplegingen (fotosessie, perspraatjes,…) schoof ik even mee aan om een hapje te eten. Ik at enkele fijne hapje (tomaat & mozarella, zalm) en natuurlijk taart. Hier waren er verschillende soorten. Ik proefje voor jullie twee soorten gebak. Heerlijk en oprecht eerlijk gebak. Zo hoort het!


Na dit mooi moment was er tijd voor een rondgang door de Startup, een zone op de beursvloer waar alleen jonge bedrijven een standje hebben. Hier ook weer de kernwoorden: duurzaamheid, dicht bij de mensen (kinderen en hun ouders), werken aan een betere wereld.

Waarvoor ik natuurlijk vooral gekomen was: bordspellen. Straks meer daarover.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 18:33 
Avatar gebruiker
Nederland en België op de beurs

De Spielwarenmesse ontvangt dit jaar uitgevers uit 68 landen. Nederland komt op de vijfde plaats volgens het aantal uitgevers dat op de beurs staat. 122 zijn het er. België komt daar heel ver achter met 37 standhouders.
Ook binnen de spellenwereld vonden we een pak uitgevers uit de Lage Landen.

Jolly Dutch (NL)

Het team van Jolly Dutch werkt hard aan de uitbreiding van hun afzetmarkt. Daarvoor is een stand op de Spielwarenmesse goed: nieuwe internationale partners zoeken. Wat nieuws van hun kamp:
 • Er komt een nieuwe versie van Chartered: The Golden Age. De kleine elementen die van Kramer waren, zijn er uit gehaald en een pak elementen uit een geplande uitbreiding zijn in de nieuwe doos opgenomen. Het eerste kadert in de radicale keuze om 100% te werken met Nederlandse en Belgische spelauteurs.
 • Het nieuwe kaartspel in de Jolly Club-lijn is klaar, maar het wordt pas begin maart bezorgd aan de leden. Ik mag er hier dus nog niets over verklappen, behalve dat ik het best aangenaam vond. Keuzes maken, een gokje wagen en een beetje tellen welke kaarten al uit het spel zijn.
 • Bij de laatste wedstrijd om kaartspelontwerpen binnen te halen, kwamen 27 inzendingen binnen. Daarvan waren er 3 of 4 zo goed als afgewerkt als spelconcept. 6 of 7 ideeën moesten nog bijgewerkt worden om een rijp spelconcept te worden. De andere inzendingen zijn niet bruikbaar.
  Dit lijkt mij een heel mooi aantal.Sit Down (BE)
Na een succesvolle kickstartercampagne is Redwood klaar. Het spel komt in de loop van februari in de reguliere handel. Iets om naar uit te zien voor de liefhebbers van natuurfoto’s.999 Games (NL)
De gekende en populaire uitgever bracht de voorbije jaren enkele gesmaakte eigen titels uit. Opdracht voor het team om die internationaal op de markt te krijgen. Bert gaf de uitleg.
Met Pick-a-Pen is de Duitse markt alvast helemaal ingenomen. Amigo verzorgt die editie en verkocht er in de eerste maand al de helft van de bestelde oplage. Dat belooft.
Voor Queensland zijn de internationale partners minder happig. Het feit dat het spel in hoge mate lijkt op Carcassonne is vaak een struikelblok. Maar ook hier zullen er ongetwijfeld een aantal partnerschappen ontstaan.
Er zit nog een nieuwe titel in de pijplijn. Het enige wat ik wil vertellen is dat het spel van Colovini is. En het spelprincipe ziet er wel fijn uit. Waarschijnlijk meer over deze titel in het najaar.
Een mens zou denken: hier is iets te vieren. Dus, taart! Maar neen. De drukke agenda van de 999’ers zal er wel voor iets tussengezeten hebben. Weet je, Bert, we eten een stukje als er meer dan 100000 exemplaren van Pick-a-Pen verkocht zijn.
MNKY Entertainment (NL)

Het gaat hard bij deze Zuid-Hollandse uitgever. Na twee jaar is de catalogus al behoorlijk uitgebreid geworden. Wednesday is zo goed als klaar. Aan The Secret Relics of Wizards wordt de laatste hand gelegd, zodat het spel zeker ook in 2024 in jouw speciaalzaak beschikbaar zal zijn.
De stand op de Spielwarenmessen laat zien waar dit jonge bedrijf voor staat: ambitieus en degelijk.Megableu (BE)
Hier vond ik geen moment waarop de mensen vrij waren. De agenda zat blijkbaar goed gevuld.Koninklijke Jumbo en Goliath (NL)
Deze twee Nederlandse bedrijven pakten groot uit op de beurs. En bij grote stands kom je er vaak alleen in als je vooraf een afspraak gemaakt hebt. Nu vind ik niet dat ik zo belangrijk ben dat ik even een afspraak tussendoor wil versieren. Zeker als ik er dan nog bij moet vertellen dat het is om hun taart te proeven voor jullie.


HOT Games (NL)
Zowat iedereen die een beetje vertrouwd is met het kleine spellenwereldje zal intussen HOT Games wel kennen. Stefan Telgenkamp leidde het team en had woensdag een heel drukke dag. Op donderdag was er tijd voor een praatje.
HOT neemt hier een stand om de winkeliers die ze nog niet bereikten te leren kennen en om wat internationale contacten op te doen. Dit is natuurlijk met een zeer brede catalogus aan producten, waarbij de bordspellen maar een klein deeltje vormen. Toch wat nieuws:
 • Door de drukte met De Wandelende Torens bleef er de voorbije maanden nauwelijks tijd voor promo. Maar volgende week komt er een nieuw spel aan; wie de catalogus al raadpleegde in 2023 weet waar het over gaat. Ik laat de promo over aan HOT, maar het belooft goed te worden.
 • In het najaar staat er nog een grote titel gepland. Daarover kan ik kwijt dat het een spel is van Peter Prinz. Die man heeft nog niet veel fout gedaan in zijn leven. Dat geeft de mens hoop.Tucker’s Fun Factory (Boosterbox) (NL)
Machteld nam uitgebreid de tijd om mij alle nieuwtjes aan te prijzen. Een goede strategie want de potentiële klant denkt: ‘Hier staat volk: hier moet iets te ontdekken zijn.’ Een beetje zoals wij doorgaans een restaurantje kiezen.
Binnen ons segment wordt de laatste hand gelegd aan Locus, een flip & write van eigen bodem. Stan van Rooijen ontwikkelde dit spelletje dat wel iets heeft van Clever, maar dan met kaarten die gedraaid worden. Tijdens een speelbeurt kiest elke speler een kaart. De figuur wordt op het eigen scoreblad ingevuld. Je probeert hierbij om zo optimaal mogelijk het raster te vullen zodat je punten of bonussen verdient. Bij het einde van het spel worden alle punten geteld die je behaalde met rijen, kolommen of zones te vullen.
Dit najaar bij jouw spellenboer voor zo’n €17.Een beetje buiten het segment waar wij mee bezig zijn: kwartetten met een extraatje. Tucker’s plant een hele reeks kwartetspellen die gebaseerd zijn op de boeken Geboren in… Mijn eerste 18 jaar. Er wordt gestart met de spellen voor mensen van 30, 40, 50, 55, 60 en 70 jaar, telkens in een Nederlandse en een Vlaamse editie. Het kwartet wordt gevuld met weetjes en feiten uit jouw 18 eerste levensjaren. Onmogelijk dat je die allemaal kent, maar je leert bij.

Verder pakt Tucker’s Fun ook uit met een reeks kleine puzzeltjes van kunstwerken of steden. In elk van de puzzels zitten 10 stukje die het profiel tonen van een bezienswaardigheid of een bijzonderheid van de stad of het kunstwerk. Mooi voor wie houdt van speciale puzzels.FlexiQ (BE)

Een jonge uitgever uit België brengt sinds 2022 spellen uit met als missie: mensen sterker maken door het aanpassingsvermogen te verbeteren. Intussen zitten er al enkele interessante titels in het portfolio.
Peter werkt met één van zijn zonen in het jonge bedrijf. De andere zoon neemt een weekje vrij op het werk om mee te komen naar de beurs om een handje toe te steken.
Dit jaar verschijnt Raptor Race, een tactisch renspel waarbij je probeert jouw drie dino’s (die de anderen niet kennen) vooraan te laten eindigen.
Wellicht ook nog dit jaar brengt FlexiQ ons een spel waar we een heksenbrouwsel maken. Met slijm en paddenogen en zo. Allemaal heerlijke ingrediënten. Voor deze titel moet er nog heel wat gebeuren. Later meer daarover. Daarnaast wordt nog gewerkt aan Armada, een spel waarbij elke speler een vloot beheert. De vloten vallen elkaar aan of proberen zo goed mogelijk te ontkomen. Het is nog onduidelijk of dit spel voor 2024 of 2025 is.Identity Games (NL) en Intrafin (BE)
Ook hier vond ik geen vrij moment voor de medewerkers. Een praatje zat er dus niet in. Ik vergat zelfs een foto te maken van de stand van Intrafin.Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 18:38 
Avatar gebruiker
Piet, hartelijk dank voor de leuke en informatieve berichtgeving. Ik geniet ervan.


Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 20:50 
Avatar gebruiker
Erwin schreef:
Piet, hartelijk dank voor de leuke en informatieve berichtgeving. Ik geniet ervan.


Dank u wel. Dat motiveert mij om nog wat extra te schrijven.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 20:56 
Avatar gebruiker
Een greep uit wat komen gaat

Heel wat uitgevers tonen hun producten die de komende maanden aangeboden worden op deze beurs. Je kan er echter nauwelijks iets spelen.

Asmodee

Op een behoorlijk grote stand kan je rondstruinen tussen heel veel spelmateriaal. Een aantal spellen kregen mijn aandacht:
Ticket to Ride: Paris (Days of Wonder) is een nieuw spel in de Cities-reeks van TTR. In deze versie kan je extra punten scoren als je er in slaagt om de Franse tricolore (blauw-wit-rood) met jouw treintjes te bezetten. Mij overtuigt het niet meteen.
Patchwork: 10 jaar jubileum (Lookout) is de basisversie, aangevuld met een automa en een extra naaimachine. En veel bling, bling. Voor mijn part konden ze ook taart voorzien hebben.
Harmonies (Libellud) laat ons een eigen natuurlijke omgeving ontwikkelen. Je zorgt eerst voor de verschillende landschapssoorten om er daarna de dieren naartoe te brengen die er het beste passen. En dan probeer je zo goed mogelijk te combineren om punten te verzamelen.
Door een groeiende bevolking moet je in Tree Society (Next Move) volop nieuwe buurten ontwikkelen. Daarbij moet je proberen goede combo’s te maken in de plannen die je bouwt om meer geld te verdienen en weer meer te kunnen bouwen.
Monkey Palace werd al eerder aangekondigd. Asmodee pakt hier (terecht) uit met hun samenwerking met Lego. Op de beurs kregen we alleen een grote jungle in Lego te zien. Geen verder grafisch werk of inhoudelijke info.
Over Inori (Space Cowboys) kreeg ik niets te horen. De man die er meer van wist was druk bezig met andere bezoekers. Eén ding is zeker: het komt er aan.
Bij de spellen die geheel nieuw zijn, zag ik ook nog MLEM dat al eerder aangekondigd werd.Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 21:38 
Avatar gebruiker
Hans-im-Glück

In april verschijnt Botanicus in een Duitse editie. Enige tijd later volgt er een Engelstalige editie. De opdracht om een eigen botanische tuin aan te leggen in een braakliggend stuk grond bij het einde van de 19e eeuw levert een midzwaar spel op. Het wordt nog even afwachten of er een Nederlandstalige editie volgt. Maar de taal kan geen barrière vormen: het spelmateriaal is taalonafhankelijk.Hutter Trade

Bij deze stand kon niemand mij te woord staan om wat uitleg te geven bij Rajas of the Ganges: cards and Karma (Huch). Misschien omdat Huch 20 jaar bestaat en iedereen in de coulissen taart zat te eten.
Helaas zat er in het doosje geen materiaal waardoor ik mij moet beperken tot de infotekst op de doos: ‘Het succesvolle Rajas spelprincipe als geraffineerd kaartspel! Strijd om de dubbelzijdige kaarten, die aan de ene kant gebouwen, goederen, schepen of paleisacties laten zien en aan de andere kant dobbelsteenwaarden als betaalmiddelen. Houd altijd de acties en plannen van anderen in de gaten en beslis verstandig, want je zetten worden geteld: de eerste speler die al zijn 6 puntenkaarten heeft omgedraaid, wint het spel.’ Voila, je weet nu evenveel als ik. Heel weinig, dus. Behalve dat het in een meertalige editie komt, waaronder het Nederlands.
De doos van Campus Galli was helemaal prototype-werk. Hier kon ik niets achterhalen over het spel. Behalve dat het gaat over de Karolingische kloosterstad Meßkirch. Wel mooi!
Tangram City werd vorig jaar uitgegeven door Korea Board Games. Dit jaar komt er een meertalige (DU, EN, FR) editie bij Huch.Verder lag er bij Hutter een zeer verscheiden gamma aan spellen: van mooie kinderspellen ( van Granna) tot schreeuwlelijke partyspellen (What do you meme).

Piatnik

Piatnik bestaat 200 jaar. Zij vieren dat op geheel eigen wijze met… chololaatjes. Het spel lijkt mij een beetje op zeeslag met pralines. Lekker, dat zeker.
Ik vergat een foto te maken van Alpino, wat ook helemaal nieuw is. Je krijgt nog wat plaatjes van spellen van vorig jaar: Tea Time Crime, Hidden Stones en Raccoon Tycoon.
Schmidt

Terug naar Schmidt om de nieuwigheden te bekijken.
999 Games kondigde al aan dat ze De Kwakzalvers van Kakelenburg: het duel zullen uitgeven. In het Duits is die er al. Twee spelers brouwen allerhande drankjes in een fles om zo snel mogelijk zes patiënten te behandelen. Op het eerste zicht, lijkt het spel wat meer diepgang te hebben dan het originele. Het wordt alvast uitzien naar een speelsessie.
Der Herr der Ringe: Die Ringträger is een coöperatief spel waarbij je probeert de ring in de vulkaan te gooien om die te vernietigen. Ik ben helemaal geen LotR-discipel, waardoor mijn spanningsboog niet groter is dan 3 seconden. Net genoeg om op te pikken wat ik net schreef. (Voor de duidelijkheid: ik ben wel vriendelijk blijven knikken terwijl de jongeman zijn uitleg gaf; hij heeft het bovendien ook kort gehouden.)Cranio Creations

Toen ik voorbij de stand van Cranio voorbij kwam, zag ik nieuwe spellen maar geen mensen die me wat uitleg konden geven. Op de trein zat er net een gezelschap de nieuwe Bower en My Shelfie the dicegame te spelen. Maar gezien mijn eerder beschaamde natuur, heb ik hen niet durven aanspreken om aan jullie verslag te kunnen brengen. Het spijt me, ik zal het de volgende keer beter doen.
Hier wat foto’s. Dat is ook leuk.Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: do 01 feb 2024, 21:40 
Avatar gebruiker
Mooi verslag! Spijtig te zien dat er gaandeweg steeds minder en minder taart op je pad kwam.. Wel krijg ik bij het zien van de foto's spontaan weer zin om over de beursvloer van Essen Spiel te struinen.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: vr 02 feb 2024, 12:03 
Heel leuk om dit te lezen. Hele andere beurs om te bezoeken maar leuk om eens te zien hoe het hier gaat.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek    
 
Geplaatst: vr 02 feb 2024, 19:05 
Avatar gebruiker
iello

Bij iello wordt er altijd nogal wat op de markt gebracht, spelideeën genoeg. Maar ze zijn, terecht, ook niet vies van goedlopende projecten verder uit te werken. In 2024 komt King of Tokyo Origins op ons af. Het gaat om een iets kleinere en goedkopere op zichzelf staande herwerking van het gekende spel. De bedoeling is om nieuwe KoT-spelers aan te trekken met een makkelijke instap. Het materiaal kan gecombineerd worden met andere KoT-versies.
Clash of Magic Schools is een 2-spelerspel waar je als directeur van een tovenaarsschool nogal wat te doen hebt. Er is immers een wedstrijd om te bepalen welke school de beste is. Jouw concurrent zal niet nalaten om zelf met de mooiste prestaties te pronken.
Dit spel is een herwerkte versie van het gesmaakte Babel. Er wordt op Boardgamegeek gesproken over een Nederlandstalige editie bij WGG, maar voorlopig vinden we daarover geen extra informatie.
In de Guilty-reeks moeten de spelers (het aantal maakt niet veel uit) proberen een misdaad op te lossen. Je wordt overspoeld met informatie waardoor het allemaal op desinformatie begint te lijken. De spellen hebben een volwassen thema, waardoor de adviesleeftijd 16+ is.

Korea Boardgames

Het valt op dat veel spellen van Korea Board Games met veel plezier opgepikt worden door Europese uitgevers. Zo komt Huch met Tangram City en verdeelt moederbedrijf Hutter Coffe Rush.
Korea Boardgames werkt nu aan een nieuwe uitgave van La Citta. Het spel werd in 2000 goed onthaald en het kreeg toen ook een Nederlandse editie met het 999-logo.
Amigo

Bij Amigo bekeek ik op de eerste dag even snel hun nieuw materiaal. Er was op dat moment niemand beschikbaar, zodat ik mij beperk tot een foto van Wolkenschiff, een kinderspel voor 6+. Je leest binnenkort zeker meer over de nieuwe releases van Amigo op onze site.
Europrice

Nooit gehoord van deze Portugese producent? Ik ook niet. Bij mijn rondgang op de beurs werd ik aangesproken door Joao Dias, een vriendelijke man die mij vroeg waarin ik interesse had. Ik vertelde meteen dat zijn business niet de mijne zou zijn: kinderboeken, educatief materiaal, puzzels,… Toch had hij me iets te tonen: Pictodus en Robothink.
Pictodus is een spel dat wat gelijkt op Pictureka. 9 bordjes met veel figuren worden opengelegd. Er wordt een kaartje van de stapel getrokken en dan moet iedereen zo snel mogelijk die figuur vinden. Wie eerst komt, krijgt de kaart.
De kaartjes zijn in drie moeilijkheidsniveaus: gewoon het figuurtje (1 punt), het figuurtje in zwart/wit (3 punten) of de schaduw van het figuurtje (5 punten).
Interessant klonk het zeker bij Robothink: het gaat om een spel waarbij je coöperatief gaat programmeren. Helaas was het prototype nog bij de Toy Award waar het ingestuurd werd omwille van de innovatie. Maar ik raakte wel geboeid omdat het eens wat anders is.
Cosmodrone

Cosmodrone was even weg op Spiel. Als Russisch bedrijf was het waarschijnlijk niet eenvoudig om vorig jaar op Spiel te komen. Nieuwsgiering als ik was, ben ik even gaan kijken op hun speldozen: die vermelden nu een maatschappelijke zetel in Duitsland. Dus zijn ze terug in Europa.
Er werden enkele uitbreidingen getoond, waaronder een nieuwe uitbreiding voor Aquatica, nl. Coral Reefs. De uitbreiding brengt nieuwe creaturen in het spel, nieuwe figuren en zorgt voor een extra twist die het spel helemaal kan omgooien.


GateOnGames

Deze uitgever sprong op Spiel in het oog met de prachtige cover van Alpaca. De ontwapenende blik van de alpaca die voor de lens spring, nodigde gewoon uit om het spel te spelen.
In 2024 gaan ze verder met dit leuk grafisch werk. Birdie laat ons sets vogels verzamelen, terwijl Squeaky gaat over de eekhoorns in Central Park. Die voeden zich met allerhande lekkers dat de mensen daar achterlaten.
Birdie is er al in maart; Squeaky is voorzien voor Spiel.Sympathieke mensen

Uitgever zoals biwo spiele of Drei Hasen in der Abendsonne die een plaatsje vinden op de Spielwarenmesse. Voor hen komt het er op aan om zakelijke contacten uit andere landen te kunnen verwerven. Een beurs als deze is dan ook geslaagd wanneer er partner uit een ander taalgebied een deal sluit. Vaak niet eenvoudig want de concurrentie is groot.

Nog een sympathiek mens: Frédéric Moyersoen

In een tussengang liep ik Frédéric Moyersoen tegen het lijf. We stonden een tijd te praten over nieuwe projecten en hoe hij deze beurs bezoekt.
Moyersoen is natuurlijk gekend van Saboteur, waarvan intussen meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht. Toch neemt hij zijn portfolio mee bij elke uitgever die hij aanspreekt zodat het duidelijk is dat hij al wat kilometers op de teller heeft.
Op dit moment legt Moyersoen de hand aan een nieuw project waarover hij in maart meer info stuurt. Het gaat om een vernieuwend project dat hij in eigen beheer zal uitbrengen. Benieuwd? Volg zeker onze nieuwspagina.


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geplaatst: vr 02 feb 2024, 19:20 
Avatar gebruiker
En verder…

… is de Spielwarenmesse groot, massaal en veel.
 • Overal waar je komt is er wel een selfiebox met een leuk decor van Barbie, Playmobil, de Spielwarenmesse,… Mijn talent voor selfies wordt (terecht) in twijfel getrokken, dus waagde ik mij niet aan al die knalfoto’s. Bovendien weet ik al hoe ik er uit zie, dus heb ik niet zoveel selfies nodig.
 • Om de haverklap loop je wel eens wat gekende figuren tegen het lijf. Naast Asterix en Obelix liep ik ook deze figuren tegen het lijf. Maar stel je figuren van één of andere succesfilm voor en die lopen wel ergens rond op de beurs.


 • Hal 7 is helemaal gereserveerd voor miniatuurtreintjes, autootjes en andere miniaturen. Op de foto’s zie je een klokvaste trein van Märklin en een immense kermis met allemaal attracties van 15cm hoog.


 • Hal 9 is tot de nok gevuld met artikels voor feestjes en ballonnen, ballonnen, ballonnen,… Je houdt het niet voor mogelijk, maar een hal die bijna zo groot is als het Spellenspektakel (nu, ja) volledig gevuld met ballonnenverkopers.


 • Je begrijpt dat de afdeling met spellen al bij al klein is binnen deze immense beurs.
 • Er waren nog heel wat jarigen op de beurs die geen taart aangeboden hebben. Toch niet aan mij. Barbie (65), de autootjes van Majorette (60), de babypoppen Corolle (45), Disney (100),...


Offline Profiel E-mail  BoardGameGeek   Facebook  
 
 

Antwoord op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina: 1, 2  Volgende

[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®