Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  
Zomerspel 2024



De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Humboldt's Great Voyage
BerichtGeplaatst: zo 03 nov 2019, 13:14 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 299
Woonplaats: Nieuwenhove
Ontdekkingstocht in het onbekende

Alexander von Humboldt was een Duitser, geboren in 1769. Duitsland bestond toen nog niet, dus officieel was von Humboldt een Pruis. Als zijn ouders in 1796 sterven, erft onze brave Alexander een fortuin. En wat doe je dan in die tijd als je geld hebt en je verveelt je? Yep, je verkent de wereld, eigenlijk je ontdekt de wereld. Toendertijd was er namelijk nog veel wereld te ontdekken. Vooral in de beide Amerika’s, Noord en Zuid, lagen nog veel gebieden waar een Europeaan nog niet op bezoek geweest was. Dus besloot onze Alexander om dat dan maar eens te gaan doen. Samen met zijn vriend Aimé Bonpland, een gekende botanicus, ontdekte hij tal van nieuwe plant- en diersoorten waarvan hij specimen naar Europa terugstuurde. Zij onderzochten ook de zeestroming langs de kust van de Stille Oceaan, die later naar von Humboldt werd vernoemd. Kortom een bijzonder interessant man die Von Humboldt. Interessant genoeg om er een bordspel over te maken. Hier gaan we.


Afbeelding

Het spelbord telt 15 steden waar bij het begin van het spel, afhankelijk van het aantal spelers, drie of vier kennisschijven liggen. Die kennisschijven hebben een kleur: blauw, groen, bruin, rood, geel of zwart. De kleuren van de kennisschijven komen overeen met de kleuren van de steden en met de kleuren van vrachtkaartjes en relaties. Er is dus een verband tussen de verschillende spelonderdelen dat los staat van de kleur van de pion die een speler gekozen heeft. Die pion wordt enkel gebruikt om de punten op het scorespoor bij te houden.

Iedere speler ontvangt zijn eigen verschepingsbord waarop hij zijn relatiefiches kan stockeren alsook twee vrachtkaartjes. Daarnaast krijgt een speler vier scheepskaarten met verschillende waardes (4, 6, 9 of 12). Bedoeling is zoveel mogelijk schepen met de correcte vracht naar Europa te sturen. Ieder correct geladen schip levert punten op (4, 6, 9 of 12). Op het einde van het spel krijg je ook nog punten voor het aantal relaties dat je tijdens het spel hebt verzameld en voor de vracht op niet volladen schepen. Wie de meeste overwinningspunten behaalt, wint het spel. Simpel toch!

Als je aan de beurt bent, trek je een kennisschijf uit de zak. Deze schijf geeft de kleur aan van de steden waaruit je jouw reis mag laten starten. Ben je niet gelukkig met die kleur, dan plaats je die schijf op de tweede positie van het reisjournaal en trek je een nieuwe. Dit wordt dan sowieso jouw startplaats. Ben je wel gelukkig met de eerste poging, dan neem je toch een tweede schijf uit de zak. De beide schijven van het reisjournaal zullen namelijk op de stad terecht komen van waaruit je vertrokken bent. Anders wordt die na jouw reis leeg achtergelaten.

Daarna neem je alle kennisschijven, mancalagewijs, van jouw startstad in de hand en ga je vanuit die stad jouw reis gaan plannen. Je zorgt ervoor dat de kennisschijven met de juiste kleur van de steden die je wil aandoen, daar terecht komen. Klopt de kleur van de kennissschijf met de kleur van de stad dan mag je namelijk een vrachtkaartje in die kleur nemen en op een van jouw scheepskaarten leggen. Klopt de kleur niet, dan passeer je gewoon in die stad zonder iets te doen, tenzij je een relatiefiche van de correcte kleur in jouw bezit hebt.

Die relatiefiche bekom je tijdens de reis van de medespelers. Als een speler namelijk zijn reis gepland heeft, mag iedere medespeler een kennisschijf (op voorwaarde dat er minstens vier van die dingen in de stad liggen) uit een van de te bezoeken steden nemen. Die kennisschijf wordt onderaan de juiste scheepskaart gelegd. Is het schip correct volgeladen en er ligt onderaan een kennisschijf, dan mag de speler een relatiefiche in die kleur nemen. Relatiefiches leveren punten op aan het einde van het spel of gebruik je tijdens jouw reis om een kennisschijf een andere kleur te geven als je steden bezoekt om zodoende alsnog een vrachtkaartje te mogen nemen.

Op het einde van een beurt van de actieve speler wordt er gecontroleerd of hij volle scheepskaarten heeft. Volle schepen vertrekken onmiddellijk en de speler int de punten en mogelijks de relatiefiches. De spelers trekken om beurt twee kennisschijven uit de zak. Als de zak leeg is, is het spel ten einde. Punten worden nog geteld voor het aantal verschillende relatiefiches die een speler heeft alsook voor vracht op niet volladen schepen. Wie zoals gezegd de meeste punten heeft wint Humboldt’s Great Voyage.

Afbeelding

Humboldt’s Great Voyage is een vlot en toegankelijk spel. Het spel zet snel op, legt snel uit en het is snel voorbij. Je bent als speler natuurlijk afhankelijk van welke kennisschijf je uit de zak haalt. Je hebt wel twee pogingen om de schijf er uit te vissen, die je wilt hebben. Daarna kies je de stad uit van waaruit je wilt vertrekken. Ook hier speelt het geluk een rol. Hoe meer schijven er liggen met de juiste kleur van de te bezoeken steden, hoe meer vrachtkaartjes je mag nemen.

Ook bij het nemen van de vrachtkaartjes heb je geluk nodig. Sommige schepen vragen namelijk niet alleen een vrachtkaartje van een specifieke kleur maar ook nog eens met een correct symbool er op. Als een kaartje met dat symbool niet openligt, moet je gedekt er een nemen en hopen dat het kaartje jouw symbool heeft. Er zit dus de nodige portie geluk in het spel.

Het mancalaspelsysteem dat hier gebruikt wordt om de reis te plannen, is natuurlijk niet vernieuwend en wordt in nog bordspellen als spelmechanisme gebruikt (bijvoorbeeld Five Tribes).

Strategisch ingestelde veelspelers merken ook op dat je niet vooruit kunt plannen. Je wacht je beurt af en dan pas kan je beslissen wat jouw zet zal inhouden. En wachten tot het jouw beurt is, kan vervelend zijn. Je mag natuurlijk in de beurt van een andere speler een kennisschijfje nemen om jouw relaties op punt te houden, maar dat neemt amper tijd in beslag. Lange termijnplanning zit dus niet in dit spel. Maar dat is natuurlijk volledig in de geest van de reizen van Von Humboldt. Hij wist ook niet wat hij allemaal zou ontdekken in de plaatsen die hij aandeed. Dus thematisch zit dat wel ok.

Goed, geluk speelt een rol, je kan niet vooruit plannen en je wacht je beurt dus af. Dat wachten valt nogal mee want meestal ben je op 45 minuten klaar met dit ding.
Ondanks alle bemerkingen speel ik dit graag. Vooral beginnende spelers zullen dit leuk vinden. Geen langdradige uitleg, genoeg keuzes te maken in jouw beurt en relatief snel klaar. Wat moet een mens nog meer hebben.




Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Humboldt's Great Voyage  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Tags

+10, 2019, Dennis Lohausen, HUCH!, Humboldt's Great Voyage, Nestore Mangone, R & R Games, Remo Conzadori, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®