Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



7 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Deep Sea Adventure
BerichtGeplaatst: do 05 apr 2018, 17:11 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 297
Woonplaats: Nieuwenhove
Wie wordt de beste schattenduiker?

Je bent je saaie kantoorjob kotsbeu? Je wilt niet langer een nine-to-five job? Je zit midden een midlife crisis en je hebt geen zin om een motor te kopen of erger nog een veel jongere vriend of vriendin te zoeken? Je wilt eindelijk iets avontuurlijks in je leven! Wel vooraleer je domme dingen doet, speel eerst Deep Sea Adventure. Daarna kan je nog altijd beslissen om je leven over een totaal andere boeg te gooien.



Stel je voor. Je bent een ontdekkingsreiziger en je wilt onderzeese schatten verzamelen die ergens op de oceaanbodem liggen te wachten op avonturiers zoals jij. Alleen heb je geen geld om zelf een expeditie op poten te zetten. Dus zit er niets anders op om met een stel andere geschifte gelukzoekers een duikboot te huren en samen op zoek te gaan naar rijkdom en roem. Niet alleen de duikboot wordt gedeeld, ook de zuurstoftank is gemeenschappelijk. Als je dus de boot verlaat op zoek naar schatten, moet je wel tijdig terugkeren, want wie zonder zuurstof valt, verliest alles.

Bij het begin van het spel nemen de spelers plaats in de duikboot en plaatsen de zuurstofmarker op 25. De schatten (32 fiches in totaal, 8 fiches per niveau) zijn in vier niveau’s verdeeld en worden in een rij aan de duikboot aangelegd. Eerst de fiches van niveau 1 (waarde 0-3), als laatste die van niveau 4 (waarde 12-15). De waardevolste schatten liggen dus het verst van de duikboot verwijderd.

De spelers verlaten om beurt de duikboot door met twee dobbelstenen te gooien. De dobbelstenen hebben als laagste waarde 1 en als hoogste waarde 3. Je gaat dus minstens twee stappen vooruit, maximaal zes.

Als een speler aan de beurt is, voert hij vier stappen uit. Eerst vermindert hij de zuurstof. Per reeds verzamelde schat (in het spel noemen ze dit ruïnefiches) vermindert de zuurstofmeter met één. Wie nog schatten zoekt, moet de zuurstofmeter goed in de gaten houden. Staat die op nul en je bent nog niet veilig terug in de duikboot dan is het bye bye zwaai zwaai!
Teruggekeerde schattenzoekers verbruiken geen zuurstof meer. Oef!

In stap twee beslis je of je verder daalt om schatten te zoeken of je terugkeert naar de duikboot. Vergeet dit niet. Wie eerst stap drie uitvoert, slaat stap twee over en wordt geacht verder te dalen. Een cruciale fout die beginnende spelers vaak maken. Eens je terugkeert, mag je niet meer dalen. Je kan op je terugweg wel nog altijd schatten verzamelen.

In stap drie gooi je de dobbelstenen en verzet je jouw ontdekkingsreiziger het aantal zetten dat je gegooid hebt. Opgepast als je al onderweg schatten hebt vergaard dan vertragen die je opmars of terugkeer. Per verzamelde fiche trek je één zet van jouw totaal af. Je gooit bijvoorbeeld drie en je hebt al twee schatten veroverd, dan mag je maar één zet verzetten. Je kunt dus op die manier ook gewoon blijven staan. Knap vervelend, vooral als de zuurstof bijna op is. Bij het tellen van je zetten sla je de plaatsen ingenomen door andere ontdekkingsreizigers over. Je springt dus over andere spelers en telt dit niet mee als zet.

De vierde stap is de belangrijkste. Nadat je jouw ontdekkingsreiziger hebt verplaatst, eindig je op een ruïnefiche. Je kiest uit drie opties.

Optie één: Je doet niets. Inderdaad je riskeert je leven door in the middle of nowhere uit een duikboot te stappen en als je dan een schat aantreft, laat je die gewoon liggen. Je vraagt je af waarom? Wel je bent misschien al overladen met andere schatten en iedere schat die je erbij neemt vertraagt je opmars en vergroot je zuurstofgebruik. Dus kan niets doen, wel eens de beste optie ooit zijn om levend terug in die verdomde duikboot te geraken.

Optie twee: Je doet waarvoor je die verdomde duikboot verlaten hebt, je neemt de schat (ruïnefiche) op. Het is niet toegelaten om te kijken hoe waardevol de schat is, je hebt daar ook geen tijd voor. Pas als je terug in de duikboot bent, kom je te weten wat je hebt opgepikt. Je vervangt de meegenomen fiche, door een blanco fiche. Handig voor de ontdekkingsreizigers die na je komen. Het kost hen een zet om er te passeren en ze kunnen er niets verdienen. Want laat er geen twijfel over zijn, de anderen die bij jou in de duikboot zitten zijn je vrienden niet.

Optie drie: Je bent gestopt op een blanco fiche, dus optie twee zit er niet in. Dan mag je, als je dat wilt, een van de door jouw meegenomen schatten hier terug achterlaten. Waarom zou je dat doen hoor ik u denken? Wel, de achtergelaten schat kan je leven redden. Je gaat sneller vooruit (lees je keert sneller terug naar duikboot) en je verbruikt minder zuurstof (altijd handig als je levend die verdomde duikboot wil bereiken).

Voila, iedere speler doorloopt die vier stappen totdat iedereen terug in de duikboot is of, veel leuker, totdat de zuurstof op is. In beide gevallen is de ronde ten einde.

Spelers die veilig terug zijn, maken de waarde van de meegebrachte schatten bekend door de verzamelde fiches om te draaien en voor zich neer te leggen. Op die manier zien alle spelers wie de meest succesvolle ontdekkingsreiziger is.

Wie zonder zuurstof viel en de duikboot niet bereikte, laat al zijn verzamelde schatten in stapels van drie fiches terug naar de oceaanbodem zakken. Daar liggen ze te wachten tot in een volgende ronde een moedige idioot ze terug oppikt. Een stapel van drie fiches telt maar voor één schat (voor de zuurstofmeter en voor het bepalen van het aantal zetten). Maar tellen wel als drie fiches eens ze veilig in de duikboot worden gebracht.

Vooraleer een volgende ronde start worden de blanco fiches uit de rij schatten gehaald en schuiven op die manier de waardevollere schatten dichter naar de duikboot.

In totaal worden er drie ronden gespeeld. Och ja, er sterft niemand in dit spel. Wie tijdens een ronde zonder zuurstof valt, verliest wel zijn schatten, maar wordt op een of andere manier miraculeus gereanimeerd, zodat hij toch nog aan de volgende ronde kan deelnemen.

Wie na de derde ronde de meeste punten (waardes opgeteld van alle verzamelde schatten) heeft, mag zich koning van de schattenzoekers noemen en wint het spel. Allé, als er al iemand in drie ronden erin geslaagd is om tijdig die duikboot te hebben bereikt.

Afbeelding

Deep Sea Adventure is mijn type van spel. Een onnozel klein doosje dat je overal mee kunt nemen. Eenvoudige spelregels, eenvoudige speluitleg. Je kan het met zes spelers spelen. Hoe meer spelers, hoe hilarischer het spel wordt. En vooral er zit een grote pestfactor in, fantastisch toch.

Stel je voor, avontuurlijk zoals je bent , neem je grote risico’s en je daalt zo diep mogelijk af.
De andere schijtluizen verzamelen snel een aantal schatten dichtbij de duikboot, zorgen dat de zuurstofmeter daalt en keren zo snel mogelijk terug. Je merkt dat je nooit meer tijdig bij de duikboot raakt en je ziet een van jouw medespelers zich het snot uit zijn neus sprinten om toch maar tijdig terug te zijn. Wel raap dan gerust een paar extra schatten op, wat kan jou het schelen, je bent er toch al aan voor de moeite. Maar die extra schatten zorgen dat de zuurstofmeter nog sneller daalt en dat ook jouw buurman hopeloos verzuipt. Wat moet je nog meer hebben in een spel.

De eerste keer dat we dit spel speelden en de finesses nog niet echt door hadden, slaagden we erin om met vier spelers na drie ronden geen enkele keer tijdig terug in die duikboot te zijn. Wie dan het spel won, vonden we in geen enkel forum terug. Toeme toch!

Och ja, als je je afvraagt waarom er twee dobbelstenen zijn met een maximale waarde van drie en niet één normale dobbelsteen met waardes 1 tot 6. Dat is heel eenvoudig, met 1 dobbelsteen kan je één gooien. En als je dan één schat al in je bezit hebt, raak je nergens. Met twee dobbelstenen gooi je minstens twee en met één schat kan je alvast één vakje verplaatsen. Geef toe, geniaal toch.

Daarmee krijg je meteen een gouden tip. Wees niet te gulzig, een schat per ronde aan boord brengen is realistischer dan met vier schatten terugkeren. Denk hieraan als je dit dingetje voor de eerste keer speelt.

Deep Sea Adventure kan ik aanbevelen. Veel leute (om eens een goed Vlaams woord te mogen gebruiken) in een klein doosje. Trouwens dat kleine doosjes bevat maar liefst spelregels in zes talen (waaronder Nederlands). Schitterend, zoals het spel zelf!




Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Deep Sea Adventure
BerichtGeplaatst: zo 24 jun 2018, 20:27 
Avatar gebruiker

Berichten: 2091
Woonplaats: Eindhoven
Leuke recensie van een super leuk spelletje.
Vandaag voor het eerst gespeeld en ik ben zes keer verdronken, uit pure hebberigheid.
Gelachen hebben we.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Deep Sea Adventure
BerichtGeplaatst: ma 25 jun 2018, 11:42 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 297
Woonplaats: Nieuwenhove
Het wordt pas echt hilarisch als je met zijn allen er maar niet in slaagt om ook maar 1 schat binnen te rijven.


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Deep Sea Adventure
BerichtGeplaatst: ma 25 jun 2018, 12:38 
Avatar gebruiker

Berichten: 2091
Woonplaats: Eindhoven
xanthie schreef:
Het wordt pas echt hilarisch als je met zijn allen er maar niet in slaagt om ook maar 1 schat binnen te rijven.


Zo verliep ons eerste potje dus. We besloten het onmiddellijk nog een keer te spelen en nu slaagden twee van de vier er in iets binnen te harken. Zelf bleek ik niks geleerd te hebben van de eerste exercitie. Op de bodem van de zee stapelden de schatten zich maar op...
:o


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Deep Sea Adventure
BerichtGeplaatst: ma 25 jun 2018, 15:41 
3. El Grande Decennial Edition (2006)

Berichten: 682
Woonplaats: Meijel
Met het gezin eens een potje gehad (terwijl we het al vaker hadden gespeeld dus gewaarschuwd waren) dat alleen mijn zoon van 6 1 schat boven wist te krijgen. Hij pakte in de eerste ronde alleen een I schat en ging meteen naar boven toe. De rest verdronk telkens (o de hebzucht...). Dus dacht hij de winnaar te zijn. Bleek zijn schat een waarde te hebben van nul. :lol: :lol: Hij had zelf de grootste lol :thumbup:


Omhoog
Offline Profiel     
 
 Berichttitel: Re: Deep Sea Adventure
BerichtGeplaatst: ma 25 jun 2018, 15:54 
Standaard moderator
Avatar gebruiker

Berichten: 4131
Woonplaats: Geldrop/NL
EEMBC schreef:
Met het gezin eens een potje gehad (terwijl we het al vaker hadden gespeeld dus gewaarschuwd waren) dat alleen mijn zoon van 6 1 schat boven wist te krijgen. Hij pakte in de eerste ronde alleen een I schat en ging meteen naar boven toe. De rest verdronk telkens (o de hebzucht...). Dus dacht hij de winnaar te zijn. Bleek zijn schat een waarde te hebben van nul. :lol: :lol: Hij had zelf de grootste lol :thumbup:


Dat klinkt als een briljant potje van een briljant spelletje. :thumbup: :lol:

_________________
All is fair in love, war and Carcassonne
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter  Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Deep Sea Adventure
BerichtGeplaatst: wo 12 feb 2020, 14:43 
Geheim Genootschap
Avatar gebruiker

Berichten: 1198
Woonplaats: Woerden
Dit spel vind zelfs m'n pa leuk. Iedere non-gamer wordt onmiddellijk naar binnen gezogen. Blijvertje.

_________________
Hou eigenlijk helemaal niet van bordspellen, maar wel van kaartspellen.


Omhoog
Offline Profiel     
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
7 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Deep Sea Adventure  

Gebruikers die deze topic waarderen

Bart, BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

2014;+8, Deep sea adventure, Goro Sasaki, Jun Sasaki, Oink Games, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®