Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



3 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Crown of Emara
BerichtGeplaatst: wo 23 sep 2020, 09:23 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 297
Woonplaats: Nieuwenhove
Maak jezelf populair en word koning!

Wat is dat toch de dag van vandaag. Je kan geen spellendoos openen of men zoekt prinsen, prinsessen, farao’s, keizers, minnaars of minnaressen (die laatste twee heb ik zelf verzonnen, tenzij iemand van u voor de vuist weg een spel kan opsommen waar men effectief naar die dingen op zoek gaat), of zoals in de Crown of Emara troonopvolgers of -volgsters (we gaan niet seksistisch doen, hoewel het een koning is die blijkbaar moet opgevolgd worden, Theodorius heet die mens).
Waar is de goeie ouwe tijd dat die mannen zelf aan de slag gingen en zo’n troonopvolger of -opvolgster zelf in elkaar flansten? Blijkbaar zijn ze daar te lui voor geworden, weet ik veel. Goed dan gaan we inderdaad zelf maar aan de slag. Crown of Emara, hier komen we!


Afbeelding
Blijkbaar wordt de persoon die zich het beste om de burgers van Emara bekommert de nieuwe koning of koningin. Burgers bekoren doe je door burgerpunten te verdienen. Dit wordt bijgehouden door een scorespoor, waar de burger van iedere speler op het veld 0 start. Om burgers echter tevreden te houden, moet je hen ook een dak boven het hoofd bieden en moet je dus ook bouwpunten verdienen. Bouwpunten worden op het scorespoor bijgehouden door een huis in de spelerskleur. De startplaats van ieder huis is het veld 35.

De eindwinnaar is de persoon met de meeste burgerpunten op voorwaarde dat hij minstens evenveel bouwpunten heeft. Het is dus belangrijk dat je met beide figuren (burger en huis) vooruit gaat op het scorespoor, want als jouw burger jouw huis voorbijloopt zijn de punten van jouw huis jouw eindpunten. Ingewikkeld uitgelegd nietwaar. Maar zo ben ik. Een voorbeeld verduidelijkt de zaak. Op het einde van het spel staat jouw burger op veld 50 en jouw huis op veld 45. Jouw eindscore is 45 punten. Een ander voorbeeld, jouw burger staat op 40 en jouw huis op 45. Nu is jouw eindscore 40 punten. Duidelijk nu?

Crown of Emara duurt zes ronden. Iedere ronde start met de openbaring van een gebeurteniskaart. Sommige gebeurtenissen zijn heel leuk, zoals het ontvangen van extra grondstoffen of beloningen. Die beloningen krijg je op het einde van de ronde als je vrijwillig iets betaalt of aflegt in ruil voor burger- of bouwpunten. Sommige gebeurtenissen veranderen de spelregels in de lopende ronde, meestal in het voordeel van de spelers. Soms ook (een vroege winter bijvoorbeeld) in het nadeel van de spelers.

Na het onthullen van de gebeurteniskaart komt iedere speler driemaal in dezelfde ronde aan de beurt. In een spelersbeurt kiest de speler een van de drie actiekaarten uit zijn hand en legt die op een van de drie vrije velden van zijn spelersbord. De speler kan daarna in een volgorde naar keuze de bijhorende kaartactie, een verplaatsingsactie en eventuele bonusacties uitvoeren.

Bij het begin van het spel krijgt iedere speler negen actiekaarten die schudt hij en hij neemt er drie in zijn hand. Aan het eind van een ronde neemt hij drie nieuwe actiekaarten. Als hij geen actiekaarten meer voor zich heeft liggen, dan schudt hij alle negen gebruikte actiekaarten en neemt er weer drie op de hand. Aangezien er zes ronden zijn, wordt iedere actiekaart in het spel dus tweemaal gebruikt.
Vijf actiekaarten leveren goederen (hout, steen, leken, graan of zegelringen) op. Daarnaast kan je grondstoffen (1 of 3) ruilen voor munten (1 of 2). Met een andere actiekaart verplaats je één van jouw raadslieden met de klok mee of met nog een andere kaart mag je de bonusactie Ambachtsman aannemen of adviseur werven uitvoeren. De laatste mogelijke actiekaart voert de actie uit bij een stadslocatie (kasteel, kathedraal, bouwplaats of markt) naar keuze.

Het aantal velden dat je een van jouw raadslieden mag verplaatsen tijdens de verplaatsingsactie is afhankelijk van het veld op het spelersbord waar je jouw actiekaart hebt gelegd (1, 2 of 3). Let wel, je moet wel alle stappen gebruiken. Als je jouw raadslid verplaatst hebt, voer je de actie op de locatie uit waar het raadslid naartoe is gegaan.
Iedere speler heeft twee raadslieden in het spel. Een van die twee staat op het landspeelbord. Het landspelbord telt vier locaties: weverij, akkers, steengroeve en bos. Hier kan je vooral grondstoffen verwerven (laken, graan, steen of hout). Als je in de loop van het spel ook ambachtslieden hebt ingezet op de verschillende landlocaties mag je extra grondstoffen nemen of graan betalen om brood te nemen.
Jouw tweede raadslid staat op het stadspelbord. Ook het stadspelbord telt vier locaties. In de kathedraal kan je grondstoffen doneren om boeken en gunstfiches te verwerven. Boeken kan je in het kasteel omzetten in bouwpunten of op de markt ruilen voor burgerpunten. Gunstfiches zijn aan een stadslocatie gelinkt. Staat jouw raadslid op de locatie die op de gunstfiche is afgebeeld of je voert door een kaartactie de actie van die locatie uit, dan kan je de gunstfiche inruilen voor de afgebeelde beloning. Die beloningen kunnen burgerpunten, bouwpunten, boeken, zegelringen of gouden munten zijn.

In het kasteel, een andere stadslocatie, mag je de koning een geschenk geven. Geschenken zijn grondstoffen; Als beloning krijg je een zegelring. Je mag ook 1 boek ruilen voor 5 bouwpunten.

Op de markt, de derde stadslocatie, kan je 1 grondstof verkopen voor 1 gouden munt. Gouden munten kunnen gebruikt worden als jokers voor iedere soort grondstof en heb je ook nodig als je jouw adellijke rang wil verhogen. Je mag ook boeken (1 tot 5) ruilen voor burgerpunten (3 tot 21).

De laatste stadslocatie is de bouwplaats. Hier betaal je 1 steen voor 5 bouwpunten en burgerpunten (afhankelijk van de scorefiche maximum 5 minimaal 1 met twee tot drie spelers). Je kan ook brood betalen (1 tot 3). Voor ieder brood ontvang je de punten aangeduid op de scorefiche (6 tot 4 voor 2 tot 3 spelers). Tot slot mag je ook hout (1 of 3) betalen om bouwpunten (5 of 10) te verwerven.

Naast kaartacties en verplaatsingsacties mag een speler ook nog drie mogelijke bonusacties in zijn beurt uitvoeren.
Een eerste bonusactie is zijn adellijke rang verhogen. Hij begint als baron en eindigt als hertog. Blijkbaar is prins een mindere rang dan hertog. Iedere edelkaart kan maar eenmaal verworven worden en je moet de volgorde aflopen. Dus je moet vijfmaal deze actie kiezen vooraleer je hertog wordt. Je betaalt met ringen en munten. Hoe hoger de rang, hoe duurder. Iedere kaart levert burgerpunten op.

Een tweede bonusactie is een ambachtsman aannemen. Ambachtslieden verhogen de inkomsten op een landlocatie. De kostprijs van een ambachtsman is afhankelijk van de hut op de landlocatie waar je de ambachtsman installeert. Voorwaarde is wel dat je raadslid zich op die locatie bevindt. Als je een ambachtsman aanneemt, ontvang je ook burgerpunten.

Een laatste bonusactie is een adviseur aanwerven op een stadslocatie. Je kan dit enkel doen als jouw raadslid zich op die locatie bevindt. Adviseurskaarten kosten grondstoffen en leveren burgerpunten en extra bonussen (meteen of tijdens het hele spel) op.

Als alle spelers driemaal aan de beurt geweest zijn, eindigt de ronde. De startspeler wijzigt, iedere speler neemt drie nieuwe actiekaarten op de hand en een volgende ronde start. Na zes ronden zijn we klaar. Iedere overgebleven zegelring kan je nu omzetten in twee punten (burger- of bouwpunten). Ook is elke niet gebruikte gunstfiche, muntstuk, boek, brood of twee willekeurige grondstoffen nog een punt waard.

Wie wint, heb ik boven al proberen uit te leggen.

Afbeelding

Crown of Emara lijkt behoorlijk ingewikkeld als je de hoeveelheid spelmateriaal en het spelregelboekje in handen krijgt. Maar dit valt heel goed mee. Spelregels zijn logisch en eens je aan het spelen bent, heb je ze nauwelijks nodig omdat de symbolen op de diverse spelonderdelen vrij duidelijk zijn. Een belangrijk deel van de spelregels is trouwens de uitleg van de verschillende kaarten. Maar ook hier heb je snel door hoe die dingen werken.

In wezen is een spelersbeurt eenvoudig. Je kiest een van drie mogelijke actiekaarten, je legt die neer en je voert acties uit. Maar man, wat een veelvoud aan mogelijkheden zijn er door een eenvoudig kaartje te kiezen. Het duurt een paar potjes voor je alle mogelijkheden van Emara in de vingers hebt, maar zelfs bij een eerste spelbeurt geniet je van begin tot einde. De vele keuzes houden je constant bezig en zorgen dat je vanaf het begin in het spel meegezogen wordt op zoek naar een goed economisch mechanisme om vlot punten te scoren.

Hoewel een speler heel wat kan in één beurt, hoeft een spelersbeurt niet te lang te duren. Trouwens je bent volop bezig om jouw eigen beurt voor te bereiden, dus je zit je niet te vervelen. Een andere speler kan jouw plannen wel dwarsbomen door een kaart voor jouw neus weg te kapen of de prijs van bepaalde zaken te verhogen. Maar als je goed oplet wie wat aan het verzamelen is, kan je dat incalculeren. En mochten jouw plannen toch in het water vallen, er zijn andere mogelijkheden genoeg om punten te scoren. Het storen en pesten van medespelers is geen wezenlijk onderdeel van dit spel en doe je meestal onbewust. Iedere speler is dus meestal met zijn eigen ding bezig. Voor sommige spelers kan dit een minpunt zijn.

De herspeelbaarheid is bijzonder groot. En dat is een van de belangrijkste voordelen van dit ding. Meteen wil je nog eens om andere mogelijkheden, keuzes uit te proberen. In het begin wil je vooral burgerpunten verzamelen om jouw burger zo snel mogelijk bij jouw huis te brengen op het scorespoor. Maar je moet ook in iedere ronde bouwpunten proberen te scoren. Die zijn moeilijker te behalen en een goeie planning is dan ook noodzakelijk. Kortom, zoals gezegd, je verveelt je nooit tijdens Crown of Emara.

Ik vraag me af waarom 999 games de Engelse benaming van het spel behouden heeft en niet gekozen heeft voor De Kroon van Emara? Misschien volgden ze hier de Duitse originele uitgave die ook voor een Engelse titel koos in plaats van een Duitse. De Franse uitgave heet alvast La Couronne d’Emara. Dit is natuurlijk een volkomen triviale vraag van mijnentwege en doet niets af aan de kwaliteit van het spel. Maar ik vroeg het me gewoon af.

Goed slotconclusie. Crown of Emara staat terecht op de nominatielijst van Expertspel van het Jaar. Ik heb alvast dit jaar geen drie betere expertspellen gespeeld. De vraag die enkel gesteld kan worden, is waarom dit spel een expertspel is en bijvoorbeeld geen kennerspel. Aan de spelregels ligt het alvast niet. Die zijn duidelijk en zitten logisch in elkaar.
Het is het spelmechanisme zelf dat ervoor zorgt dat ervaren spelers, experts dus, eerder de knepen om te winnen zullen doorhebben. Daarnaast moet je als speler zorgen voor een goede balans om op het scorespoor met beide figuren gelijkmatig vooruit te gaan. De jury van de spellenprijs spreekt van een hersenkraker. Het is inderdaad een uitdagend spel en vergt wat denkwerk. Goed, in welke categorie het ook moge genomineerd zijn. Crown of Emara is gewoon een goed spel. Punt.

Och ja, het spel heeft ook twee varianten. Als je het spel goed onder de knie hebt, kan je ervoor opteren om te starten met alle negen actiekaarten in de hand. Op die manier schakel je een bepaalde geluksfactor bij het trekken van de kaarten uit. Hou er wel rekening mee dat een spelersbeurt hierdoor wat langer kan duren. Om het in deftig Nederlands te zeggen l’embarras du choix.

Een tweede variant is om de land- en stadstegels te mengen en twee willekeurige speelborden te maken. Ik heb deze variant niet uitgeprobeerd. Maar als je crown of Emara moegespeeld bent, kan dit voor een nieuwe insteek zorgen.

Och ja, er is ook een mogelijkheid om Emara solo te spelen. Wie me kent, weet dat ik geen solospeler ben. Maar voor liefhebbers van het genre, er zijn speciale regels om het ding alleen te spelen.




Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Crown of Emara
BerichtGeplaatst: wo 23 sep 2020, 09:56 
Burgemeester
Avatar gebruiker

Berichten: 1350
Woonplaats: Doetinchem
:thumbup:

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Crown of Emara
BerichtGeplaatst: wo 23 sep 2020, 11:28 
Jakkiebak!

Berichten: 51
Woonplaats: Roosendaal
Top spel, Al twee keer gespeeld en 1e keer moet alles even op z'n plaats vallen. De tweede keer erg veel plezier aan beleefd


Omhoog
Offline Profiel     
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
3 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Crown of Emara  

Gebruikers die deze topic waarderen

Pura Vida

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten


Tags

+12, 2019, 999 Games, Benjamin Schwer, Crown of Emara, Dennis Lohausen, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®