Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.



4 berichten | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Die Inseln im Nebel
BerichtGeplaatst: wo 18 nov 2020, 21:45 
Regenmaker
Avatar gebruiker

Berichten: 297
Woonplaats: Nieuwenhove
99 luchtballonnen op zoek naar gorilla’s in de mist

Stel je voor. Je bevindt je ergens in het midden van een onbekend eiland. Het is nevelig om het woord mistig te vermijden. Je hebt zin om op ontdekkingstocht te gaan en het eiland te verkennen. Wat lijkt je dan het meest geschikte vervoermiddel? Een luchtballon natuurlijk, wat anders. Dus je stapt blijgezind in jouw luchtballon. Alleen weet je natuurlijk niet waar de wind je naartoe zal brengen. Blijkt dat dat verdomde natuurelement om de haverklap vanuit een andere kant blaast. Gelukkig beschik je in deze barre coronatijden over voldoende energie om, als het nodig is, jouw luchtballon tegen de windrichting in te bewegen. Woehoe, Inseln im Nebel, we komen eraan!


Afbeelding

Bij het begin van het spel ontvangt iedere speler zijn eigen eilandbord. In het midden van ieder eilandbord bevindt zich een luchtballonnenscheepswerf (tof woord hé, zelf gevonden). De spelers plaatsen hun luchtballon op een van de aangrenzende velden aan de werf (afgekort klinkt het heel wat minder maar daar zullen we het moeten mee doen). Zo’n eilandbord bevat ook een kompas.(Ieder eilandbord is tweezijdig. Voor de eerste potjes leg je het bord zo dat het gouden kompas zichtbaar is. Eens je de knepen van het spel beheerst, voeg je de modules twee of drie toe en gebruik je de andere zijde van het spelbord).
Op dit kompas legt iedere speler een pijl in zijn spelerskleur. Die pijl dient als hulpmiddel om tijdens een spelersbeurt bij te houden in welke richting jouw luchtballon vliegt.

Naast een eilandbord krijgt iedere speler ook een energiebord. Daar houdt de speler met een speciale energiemarker bij hoeveel energie hij heeft. De startspeler (de laatste die “in de lucht” was, in de wind ware natuurlijk leuker geweest, dan mag ik meestal beginnen namelijk) krijgt om te beginnen vijf energiepunten. In uurwijzerzin krijgt iedere volgende speler één energiepunt meer.

Het energiebord heeft ook vijf velden waarop je landschapstegels kunt leggen. Iedere speler ontvangt bij het begin van ieder spel al een starttegel (toevallig getrokken). Die legt hij op het eerste veldje van zijn energiebord.

De landschapstegels (zes soorten landschappen, makkelijker in kleur uit te drukken zijnde: lichtbruin, donkerbruin, lichtgroen, donkergroen, grijs en blauw) verwijzen naar de randen van elk eiland. De rand van een eiland bestaat namelijk uit 24 tegels, vier aangrenzend van iedere landschapssoort. De rest van het eiland is mistig. Bedoeling is om de verschillende landschappen te verbinden met de werf in het midden van het eiland. Als een speler daarin slaagt, dan wordt de lopende ronde ten einde gespeeld. Iedere speler krijgt dan nog een beurt en dan stopt het spel.

Alle landschapstegels (96 om precies te zijn) worden bij het begin van het spel in een buidel gestopt. Daarbij komen nog 7 stadstegels, 15 monumenttegels en 15 jokertegels. Een jokertegel herken je omdat alle soorten landschappen op de tegel afgebeeld zijn. De buidel zit dus goed vol.

Afhankelijk van het aantal spelers worden een aantal wolken gebruikt (vier bij twee spelers, zeven bij vier spelers). Iedere wolk bestaat uit drie velden. Voor de eerste beurt wordt er een willekeurige getrokken tegel uit de buidel op iedere wolk gelegd.

We zijn eindelijk klaar om te spelen. Let’ go!

Een spelersbeurt bestaat uit zes fasen. In fase 1 trekt de startspeler tegels uit de buidel, één voor iedere wolk. Is een wolk volzet (er liggen dus al drie tegels op) dan worden eerst alle aanwezige tegels op de wolk terug in de buidel geplaatst vooraleer een nieuwe tegel op de wolk te leggen.

In fase twee neemt de speler rechts van de startspeler (dit is dus de speler die deze ronde het laatst aan de beurt zal zijn in fase 3, 4 en 5) beide dobbelstenen (de bonussteen en de richtingssteen) en dobbelt. Hij beslist of hij een of beide stenen opnieuw wil gooien. Na een mogelijks tweede worp is de uitkomst van de dobbelstenen definitief en geldt die voor alle spelers.

De bonussteen levert bonussen, hoe kan het ook anders, voor iedere speler op. Dit kunnen extra energiepunten zijn, extra bewegingspunten of de mogelijkheid om een andere richting te kiezen voor de luchtballon. De richtingssteen geeft aan van waar de wind komt deze beurt en geeft dus aan in welke richting de luchtballon zich beweegt. Als geheugensteuntje plaatst iedere speler zijn kompaspijl in de juiste richting.

Fase 3, 4 en 5 wordt eerst uitgevoerd door de startspeler. De andere spelers volgen dan in uurwijzerzin. In fase 3 verplaatst iedere speler zijn luchtballon in de aangegeven richting. Het aantal stappen dat een speler zijn luchtballon mag verplaatsen, wordt bepaald door de tegel waarop de luchtballon zich bevindt. Een speler is verplicht zijn luchtballon exact dat aantal stappen te bewegen. Enkel als hij de rand van het eiland bereikt, mag hij een aantal stappen laten vallen. Iedere speler is vrij om energiepunten in te zetten om meer of minder stappen te gebruiken. Energie kan ook aangewend worden om tegen de aangeduide richting te varen.

In fase 4 kiest een speler een wolk uit en neemt alle tegels die op de wolk liggen. Nu moet hij beslissen of hij de gekozen tegels op zijn energiebord legt (op voorwaarde dat er daar nog velden vrij zijn) of meteen inruilt voor energiepunten. Iedere tegel bevat namelijk een getal. Dit getal heeft een dubbele functie. Het geeft aan hoeveel energiepunten een speler krijgt als hij de tegel niet op zijn energiebord legt, maar terug in de buidel stopt. Als hij de tegel wel op zijn energiebord legt, geeft het getal aan hoeveel stappen een luchtballon mag varen eens de tegel op het eilandbord ligt en de luchtballon vandaar zijn ontdekkingstocht voortzet. Goed, de speler maakt deze keuze voor iedere tegel die op de wolk aanwezig is.

In fase 5 beslist een speler of hij de tegels die op zijn energiebord liggen, wil gebruiken om zijn eiland te ontdekken. Hij mag een of meerdere tegels leggen op de aangrenzende velden van het veld waar zijn luchtballon is gestopt. Landschapstegel hoeven niet aan dezelfde soort aan te grenzen. Er zijn wel een aantal beperkingen. Een tegel mag nooit gelegd worden op een andere tegel. Je mag wel de voorafgedrukte tegels op het eilandbord bedekken met een tegel. Soms is dit heel handig. Bepaalde voorafgedrukte tegels op het spelbord bevatten een vraagteken. Leg je daar een tegel op, dan mag je meteen een nieuwe tegel uit de buidel nemen en beslissen om die op jouw energiebord te leggen of in te ruilen tegen energiepunten.

Sommige voorafgedrukte tegels bevatten energiepunten. Leg je daar een tegel op dan ontvang je meteen energiepunten. Andere voorafgedrukte tegels zijn vulkanen met negatieve punten. Zijn die op het einde van het spel nog zichtbaar dan zijn dit negatieve punten bij de eindtelling.
Je mag iedere voorafgedrukte tegel door om het even welke andere tegel vervangen, ook de landschapstegels aan de rand van het eiland. Let wel als je alle vier de landschapstegels aan de rand overbouwt door een andere tegel, dan kan je nog onmogelijk dat landschap met de werf verbinden. Dit doe je dus beter niet. Je mag dus nooit een tegel leggen op een andere tegel reeds gelegde tegel of op het veld waar jouw luchtballon staat.

Als een speler fase 3, 4 en 5 heeft afgehandeld, is het de beurt aan de volgende speler. Eens alle spelers die drie fasen doorlopen hebben, gaan we naar fase 6, de laatste fase. In fase 6 wordt bepaald wie de volgende startspeler is. Dit is de speler die op een veld staat met de hoogste waarde. Is er daar een gelijke stand, dan wordt van die spelers de speler met de laagste energiewaarde de volgende startspeler. Is er daar ook een gelijke stand, dan wordt er gekeken naar de speler die het meest rechts van de vorige startspeler zit.

Zoals gezegd stopt het spel als een speler alle landschapstypes met de werf verbonden heeft. Een verbinding komt tot stand door vanaf de rand via andere landschapstegels (het hoeven dus geen tegels van hetzelfde landschap te zijn) de werf te bereiken. Stads- en monumenttegels onderbreken een dergelijke verbinding. De lopende ronde wordt nog ten einde gespeeld. En daarna krijgen alle spelers nog een beurt.

In uitzonderlijke gevallen stopt het spel ook als er geen tegels meer in de buidel zitten.
Goed, tijd om punten te tellen. In Inseln im Nebel leiden vele wegen naar de overwinning, dus er zijn heel wat manieren om punten te verdienen. Gelukkig zit er een handig scoreboekje in het spel, waardoor je de punten van iedere speler kunt bijhouden. Handig zo’n ding.

Vooreerst krijg je punten voor iedere landschapstegel die met zijn corresponderende rand verbonden is. Enkel zelf gelegde (dus geen voorafgedrukte tegels) brengen punten op. De verbinding mag niet onderbroken zijn door andere (landschaps)tegels. Iedere correcte landschapstegel in de verbinding brengt twee punten op. Jokertegels (tellen voor ieder soort landschap) brengen maar één punt op.
Je krijgt extra bonuspunten (drie per landschapssoort) als een verbinding uit minstens vijf tegels (jokertegels tellen mee) bestaat.

Daarna ontvang je punten voor iedere stadstegel die je gebruikt hebt. Een stadstegel krijgt één punt per landschapstegel waar hij door wordt omringd.

De monumenttegels brengen punten op voor de speler die de meeste monumenttegels heeft neergelegd. Die speler krijgt voor ieder monument op zijn eiland drie punten. De volgende speler krijgt twee punten per monument en de derde in de rangorde nog één punt per monument.

Niet gebruikte energiepunten brengen ook nog punten op bij de eindtelling. De speler die als eerste zijn zes kusten met zijn werf heeft verbonden krijgt tien punten. De andere spelers die dit in hun laatste beurt ook nog voor elkaar kregen, krijgen vijf punten.

De niet afgedekte vulkanen leveren minpunten op (afgebeeld op iedere vulkaan). De punten worden opgeteld en wie de meeste punten heeft, wint Die Inseln im Nebel.



Afbeelding

Sommige spellen worden enorm gehypet. Kickstartercampagnes, marketingstrategieën, sociale media, bordspellenfora, … worden ingezet om een buzz rondom een spel te creëren. Dit is nodig om in de enorme hoeveelheid nieuw uitgebrachte spellen de nodige aandacht te krijgen.
Jammer genoeg (in sommige gevallen misschien heel gelukkig) krijgen niet alle spellen deze aandacht. En zo verschijnt er af en toe, heel af en toe, een pareltje dat volledig onder de radar blijft en slechts in heel beperkte kring gesmaakt wordt. Wel beste spelliefhebber, Die Inseln im Nebel, is er zo eentje.

Geen sexy kickstarter, geen uitgekiende marketingstrategie door zijn uitgever, geen buzz op alle mogelijke media, maar toch een heel goed spel.

Goed, het is niet al goud wat blinkt. Het grafische aspect en het spelmateriaal zijn niet oogstrelend. Gewoon degelijk is een eerder correcte omschrijving. Als je de spelregels hierboven leest en vooral de puntentelling heb je ongetwijfeld geen wauw-gevoel, zo van dit moet ik onmiddellijk spelen. Maar leg dit even terzijde en speel het ding.

Ik geef toe, je hebt minstens één potje nodig om precies door te hebben hoe je het best punten scoort. Maar eigenlijk is dit een vrij simpel familiespel, taalonafhankelijk als iemand de Duitse regels in het Nederlands vertaalt, spelregels behoorlijk eenvoudig en heel logisch en na één potje heb je die puntentelling wel door. En dan heb je plotseling een heel bijzonder en fantastisch legspelletje. Ik durf het zelf een heel goeie Carcassonnevariant te noemen, maar dan een variant waar je over jouw eigen spelbordje beschikt en dus zelf bepaalt hoe je punten scoort.

Oke, ik hoor daar op de achtergrond iemand de term spelersinteractie in zijn mond nemen. Die is minimaal geef ik toe, maar toch aanwezig. Wolkjes wegnemen als startspeler voor de neus van een andere speler bijvoorbeeld. Altijd leuk toch? Een leuke twist is dat het de laatste speler in een ronde is die de dobbelstenen gooit. Voor ervaren spelers meer dan voldoende om andere spelers dwars te zitten. Maar ik geef toe, iedereen bouwt voornamelijk aan zijn eigen eiland. Maar daar is toch niets mis mee?

Heel goed speelbaar met twee spelers. Dus ik kan dit ding bijzonder aanraden. Speel het en kijk of ik gelijk heb. Ervaren spelers zullen zeker de meegeleverde uitbreidingen, module 2 en 3, toevoegen. In module 2 komt een haven in het spel. In module 3 worden extra tegels geïntroduceerd. Beide modules maken het spel ingewikkelder. Ik heb ze nog niet gebruikt, gewoon omdat ik me nog altijd amuseer met het basisspel en niet meteen behoefte heb aan meer uitdaging.

Die Inseln im Nebel, ik ben een fan. U ook?





Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Die Inseln im Nebel
BerichtGeplaatst: do 19 nov 2020, 14:45 
El Capitan
Avatar gebruiker

Berichten: 1486
Woonplaats: Beverwijk
xanthie schreef:
Die Inseln im Nebel, ik ben een fan. U ook?
Nee, in het geheel niet. De grootste miskoop van 2019 voor mij :cry:. Wij vonden hem echt uitzonderlijk slecht. Toch grappig om te zien hoe meningen kunnen verschillen.


Laatst bijgewerkt door olavf op do 19 nov 2020, 15:53, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
 Berichttitel: Re: Die Inseln im Nebel
BerichtGeplaatst: do 19 nov 2020, 15:29 
Burgemeester
Avatar gebruiker

Berichten: 1246
Woonplaats: Woerden
Wij ook, regelmatig met veel plezier op tafel. De artwork is juist ook nog eens mijn smaak, een topper.

_________________
Mijn geleuter!


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
 Berichttitel: Re: Die Inseln im Nebel
BerichtGeplaatst: do 19 nov 2020, 15:41 
Beheerder
Avatar gebruiker

Berichten: 2951
Woonplaats: Deerlijk
Wij hebben het één keer gespeeld en waren er ook van overtuigd dat het spel er best mag zijn.

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
4 berichten | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Die Inseln im Nebel  

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Tags

+10, 2019, Die Inseln im Nebel, Michael Menzel, Schmidt Spiele, Volker Schächtele, recensies



[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]



Ondersteund door:
phpBB®