Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Khan of Khans
BerichtGeplaatst: do 04 jan 2018, 18:45 
Rooster Booster

Berichten: 82
Woonplaats: Nieuwenhove
To Khan or not to Khan: Khan of Khans

Ooit al eens de trotse eigenaar willen zijn van een corral vol met koeien? Wel als dat jouw ultieme droom is, is Khan of Khan misschien wel de snelste manier om hem te verwezenlijken.Greg Stafford, de stichter van het Amerikaanse Chaosium Games, creëerde zijn eigen fantasywereld, Glorantha. Samen met enkele compagnons specialiseerden zij zich in het uitgeven van rollenspelen. Vooral de rollenspelen die gebaseerd zijn op H.P. Lovecraft's The Call of Cthulhu dragen enige bekendheid.

In 2016 waagde Chaosium Games zich aan het uitbrengen van een kaartspelletje van Reiner Knizia. Behalve de setting van het spel in het imaginaire Prax, een land in de fantasywereld van Stafford, heeft het spel niets van doen met de eerder uitgebrachte rollenspelen van Chaosium.

Khan of Khans is een typisch kaartspelletje van Knizia en werd nog niet eerder uitgebracht (behalve als Kajko i Kokosz: Przygody Wojów bij de Poolse uitgever Egmont Polska).

In Khan of Khans probeer je de duurste en zeldzaamste koeien uit de steppes van Prax naar jouw corral te halen. Pas wel op: de andere Khans zullen hun uiterste best doen om de duurste koeien uit jouw corral te stelen. Enkel een goed afgesloten corral (je kan dan zelf ook wel geen nieuwe koeien ernaar toebrengen) beschermt je tegen dergelijke diefstallen. Wie op het einde van het spel de meest waardevolle koeien in zijn corrals heeft staan, is de Khan of Khans en dus de winnaar van het spel.

In het spel zijn er tien locaties met koeien. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt iedere speler een aantal Corraltegels (3 bij drie of vier spelers). Iedere speler trekt daarna een Khankaart, iedere Khan heeft een aparte eigenschap die hij kan gebruiken tijdens het spel.

Tijdens je beurt kies je één actie uit vier mogelijke acties:
  • Ofwel neem je een kaart uit een van de locaties;
  • Ofwel sluit je een van jouw corrals af (let wel met drie of vier spelers heb je maar 3 corrals, met vijf spelers heb je zelfs maar twee corrals);
  • Ofwel gebruik je Waha's Blessing (is een mogelijke kaart die je op een van de locaties getrokken hebt en waardoor je de duurste koe uit een niet-afgesloten corral van een van de medespelers steelt);
  • Ofwel gebruik je de speciale eigenschap van jouw Khan.

De eerste actie is de meest gekozen en afhankelijk van de kaarten die je op de locaties neemt, doe je verschillende zaken. Een raidkaart leg je voor je. Een raidkaart is een koe met een bepaalde waarde (varieert van 20, 50 tot 100 punten). Zolang een raidkaart niet in een afgesloten corral ligt, kan er van alles mee gebeuren. Als je bijvoorbeeld een stampedekaart trekt, slaat jouw duurste koe op de vlucht en verlaat ze het spel.
Als een andere speler een Waha's blessingkaart speelt, steelt hij jouw duurste koe.

In de locaties kan je ook "Enemy Magic"-kaarten trekken. Zo'n kaart zorgt ervoor dat jouw hele kudde verdwijnt, tenzij je beschermd wordt door een Tribal Championkaart (een andere kaart die je op de locaties aantreft).

Ieder van de tien locaties heeft daarnaast nog één speciale kaart die elk een leuke twist aan het spel geven.
Het spel eindigt als alle locatiekaarten getrokken zijn door spelers (tien locaties met elk negen kaarten).

Afbeelding

Khan of Khans leerde ik dit jaar in Essen kennen. Een overenthousiaste Amerikaan, die aan een kort verblijf in Nederland een paar woorden Nederlands had overgehouden, leerde ons het spel aan. Khan of Khans is een vlot spelend kaartspelletje. Een typisch push-your-luckgame: zal je jouw corral afsluiten of ga je toch nog voor die ene extra kaart. Te vroeg jouw corrals sluiten, is ook niet aangeraden, want je hebt er maar een aantal (twee of drie). En eens je ze allemaal afgesloten hebt, is jouw resterende kudde loslopend wild voor de andere spelers.

Daarnaast is Khan of Khans ook nog eens heel mooi uitgegeven, met vele leuke tekeningen.
Je hoeft niets af te weten van de fantasywereld waarin het zich afspeelt. Het is een op zichzelf staand leuk kaartspelletje met een goeie balans tussen geluk en tactiek en dankzij de Waha's blessingkaarten of de eigenschappen van de Khans ook nog de nodige pestelementen. Een goed tussendoortje dus of een perfecte afsluiter van een spellenavond.
Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek    
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Khan of Khans  

Gebruikers die deze topic waarderen

Bart, BaSL, xanthie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

Chaosium, Ian O'Toole, Khan of Khans, Reiner Knizia, recensie[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO