Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Small detectives
BerichtGeplaatst: zo 04 feb 2018, 13:05 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 1572
Woonplaats: Deerlijk
Elementair, mijn beste...

In onze jeugd speelden we wel eens op een heel ernstige manier detective in Cluedo. Die tijd ligt intussen ver achter ons en we weten dat we nooit het werk van detective zullen aankunnen. Met Small Detectives krijgen we echter de kans om het eens kleintjes over te doen. Deductie voor beginners.Small Detectives is een klein doosje met weinig materiaal: een cirkelvormige wijk, vier huizen met daarop een verdachte van een moord, vier huizen met een moordwapen, een politiebureau en een bar. Verder is er een kleine set kaarten.

Van de vier verdachten en de vier wapens wordt er voor de start van het spel telkens één getrokken zonder te kijken. De fiches worden onder het politiebureau gelegd. De andere huizen met verdachten en wapens worden verdekt rond de wijk gelegd. De speelfiguren van de spelers worden bij een huis geplaatst. De spelers krijgen drie kaarten op de hand.

Elke spelronde verloopt in 2 fasen. De spelers kiezen een handkaart en draaien die op hetzelfde moment open. Elke speler verplaatst zijn speelfiguur zoals aangegeven op de uitgespeelde kaart. Als jouw speelfiguur alleen bij een huis staat, mag je even kijken op de ommezijde van het huis om meer informatie te verwerven. Staan er twee of meer poppetjes, dan mag niemand kijken en krijgt niemand informatie. Hierna geef je de uitgespeelde kaart door aan de linkerbuur en de volgende ronde wordt gespeeld.

Enkele kaarten zorgen ervoor dat je extra mogelijkheden hebt. Zo kan een spion de informatie bekijken van een andere speler of is er een kaart die de mogelijkheid biedt om te kijken in de twee naburige huizen. In het café kan je informatie opvragen bij een tegenstander. Je kiest één of meer fiches met verdachten of met wapens en vraagt aan een willekeurig speler of die gezien werden. Het antwoord kan alleen ‘Ja’ of ‘Nee’ zijn (en niet ‘Die ene wel, maar de andere niet.’). Een leuke twist als je twee fiches bevraagt bij een andere speler.

Het spel kan je winnen door naar het politiebureau te gaan. Je kiest er een fiche met een verdachte en één met een wapen. Die vergelijk je met de oplossing. Ben je juist, dan win je. Bij een fout antwoord ga je eruit en spelen de andere spelers verder. Een gokje kan de moeite zijn, maar je hebt altijd kans dat je fout bent en verliest.Small Detectives is het product van ervaren spelontwerpers. Dat voel je. Het spel is afgewerkt; de spelregels zijn eenvoudig en zonder speciale uitzonderingen. De oplossing van het misdrijf ligt zomaar voor het grijpen.

De uitdaging om een gokje te wagen naarmate het spel vordert, werkt aanstekelijk. Weet een andere spelers alles? Dan ga ik snel naar het politiebureau om een gokje te wagen. Lol.
De herspeelbaarheid van Small Detectives zal niet zo groot zijn. Er zit heel weinig variatie in het spel. Maar wie maalt daar om bij een spelletje uit deze categorie?


Small Detectives (PixieGames, 2017)
Charles Chevallier, Bruno Faidutti
2 – 5 spelers vanaf 8 jaar
http://www.pixiegames.fr/nos-jeux/65-sm ... tives.html
15 minuten
Adviesprijs: €15


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Small detectives  

Gebruikers die deze topic waarderen

Bart, BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

Bruno Faidutti, Charles Chevallier, Pixie Games, Small Detectives, recensie[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO