Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Doppel X
BerichtGeplaatst: vr 10 aug 2018, 20:30 
Avatar gebruiker

Berichten: 226
Woonplaats: Kortrijk
Dobbelen en scoren.

Probeer je dobbelstenen op de vermenigvuldigingsvelden van het spelbord te gooien. Niet makkelijk want in het spelbord zitten gaten. Spannend!


Foto: W Eric Martin

Tijdens de eerste spelronde gooit elke speler zijn dobbelsteen op het spelbord. Daarbij mag je hand niet over de speldoos komen. Vervolgens vermenigvuldigt elke speler de waarde van zijn dobbelsteen met de waarde van het veld waarop de dobbelsteen ligt en neemt hij de puntenfiches waar hij recht op heeft uit de algemene voorraad.
Vanaf ronde twee gooien de spelers om beurt hun eigen en een neutrale dobbelsteen op het spelbord waarna alle spelers terug scoren.

Het spelbord bevat een aantal gaten. Als je dobbelsteen daarin terechtkomt of als je naast het spelbord gooit, mag je hem inzetten op één van de vier biedvelden tot je terug aan de beurt bent. Daarmee probeer je het resultaat van de worp van de actieve speler te voorspellen. Als je een dobbelsteen op het 'x1- biedveld' plaatst bijvoorbeeld, ontvang je 2 punten als één van de dobbelstenen van de actieve speler op een 'x1-veld' beland.
De dobbelstenen van de spelers zijn zeszijdig (1,1,2,2,3,x), ook de neutrale dobbelsteen is zeszijdig maar die bevat 3 ‘X’ vlakken. Een dobbelsteen met een ‘X’ scoort geen punten. Maar als er tenminste 2 ‘X-en’ (= doppel X) liggen, scoort elke speler met een ‘X’ 10 punten. De andere spelers scoren niet (…und alle anderen krigen nix!)
De eerste speler die 50 punten of meer scoort, wint.

Doppel X oogt mooi en bevat degelijk spelmateriaal. De spelborden bestaan uit dik karton en de puntenfiches lijken wat op chips uit het casino. Het speelvlak wordt gevormd door het spelbord in de speldoos te leggen en de biedvelden aan de hoeken van de speldoos te bevestigen. Dat is niet alleen fijn gevonden, het laat je ook toe de doos te draaien zodat je vanuit een andere hoek kan gooien.
De spelregels hoef je niet uit te leggen, je kan zo starten met spelen.
De dobbelstenen op het spelbord gooien, loopt niet altijd van een leien dakje. Mijn dobbelstenen bijvoorbeeld belanden meer in één van de gaten dan op het spelbord. Soms slaag ik er gewoonweg niet in om over de rand van het spelbord te gooien. Hilariteit alom als dat gebeurt.
Zowel de biedvelden als de 2 spelborden zijn dubbelzijdig. Dit zorgt voor – de broodnodige – variatie. De spelregels moedigen trouwens aan tot creativiteit. Eigen spelborden en biedvelden ontwerpen, wordt aangeraden. Jammer dat de auteurs wat dat betreft zelf een steek laten vallen, 2 biedvelden zijn identiek.

De kinderen waarmee ik Doppel X gespeeld heb, vinden dit spel fantastisch. Dat doet mij plezier. De vrij korte spelduur doet mij echter nog meer plezier want na 8 potjes ben ik hier op uitgekeken. Onlangs speelde ik Doppel X met volwassenen van verschillende spellenclubs in Vlaanderen. Zij zijnervan overtuigd dat dit spel binnen de club vaak gespeeld zou worden. Doppel X oogt mooi en de meesten die dit voor het eerst spelen, zijn enthousiast en hebben plezier. Ik vind die opmerking terecht maar vrees dat de houdbaarheidsdatum vrij kort is.


  • Doppel X (Schmidt)
  • Auteur: Christian Fiore & Knut Happel
  • Artwork: niet aangegeven
  • 3 - 6 spelers vanaf 8 jaar
  • 20 minuten
  • http://www.schmidtspiele.de/
  • Adviesprijs €32,00


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek  Twitter   
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Doppel X  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Tags

Christian Fiore, DoppelX, Knut Happel, Schmidt Spiele, recensie[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Stijl afkomstig van StylerBB.net & kodeki. Logo door Henk Rolleman
board3 Portal - gebaseerd op phpBB3 Portal
Vertalingen door phpBB.nl & phpBBservice.nl
phpBB SEO