Gebruikersnaam:   Wachtwoord:  


De BSM-recensenten geven hier hun persoonlijke visie op gespeelde spellen.

Ben je het met hen wel of niet eens? We horen graag jouw reactie, zolang deze rekening houdt met de nettiquette.1 bericht | Pagina 1 van 1 |
Auteur Bericht
 Berichttitel: Clever
BerichtGeplaatst: ma 27 aug 2018, 21:26 
Team Bordspelmania
Avatar gebruiker

Berichten: 2086
Woonplaats: Deerlijk
Best knap?

Schmidt bracht met Ganz Schön Clever een dobbelspel in de lijn van Noch Mal op de markt. 999 Games zorgde voor een Nederlandstalige editie.
In Duitsland haalde Schimidt er meteen een nominatie mee binnen voor de prestigieuze prijs Kennerspiel des Jahres. Net als Noch Mal (Keer op Keer) is het spelletje zonder franjes gemaakt: geen thema en weinig grafische hoogstandjes. De reekstitel ‘Klein & Fein’ doet vermoeden dat hier een eenvoudig dobbelspelletje op tafel komt. En dat is het net niet…
In het doosje vinden we 6 dobbelstenen (geel, blauw, groen, oranje, paars en wit), een scoreblok en 4 stiftjes. Aan de binnenkant van het doosje is een zilveren dienblad gedrukt.
Elke speler krijgt voor het spel een scoreblad en een klein stiftje. Het scoreblad is verdeeld in verschillende zones, per kleur van de dobbelsteen. In elke zone kan alleen de score van de dobbelsteen van die kleur invullen.

Verder vind je op het scoreblad ook een zone met extraatjes: herdobbelen of een extra waardering. Tot slot is er ook ruimte voorzien om aan te duiden in welke ronde je zit.
Het spel wordt gespeeld over 4 (vier spelers), 5 (drie spelers) of 6 rondes (solo of twee spelers). De speler aan de beurt dobbelt met de zes dobbelstenen en kiest er eentje. Die wordt genoteerd op het scoreblad. Alle dobbelstenen met een lagere waarde dan die gekozen dobbelsteen, worden op het zilveren dienblad gelegd.

Er wordt verder gedobbeld met de rest van de dobbelstenen. Opnieuw kiest de actieve speler een dobbelsteen en de dobbelstenen met lagere waarden worden weer op het zilveren dienblad gelegd. Een derde dobbelworp volgt. Ook nu vult de actieve speler een waarde van één van de dobbelstenen in. Alle resterende dobbelstenen komen nu op het dienblad.

Nu mogen alle andere spelers de waarde van één dobbelsteen van het zilveren dienblad invullen op het eigen scoreblad. Zo eenvoudig als maar kan.

De moeilijkheid van het spel zit hem in het scoreblad. Elke zone heeft een andere manier van aanvinken of invullen. Zo kruis je bij de gele zone de waarde af op een willekeurige plaats in het raster. Bij paars vul je de waarde in van links naar rechts waarbij de waarde die je invult telkens hoger moet zijn dan de vorige waarde (na 6 mag je terug naar beneden). Verder zijn er overal op het scoreblad bonussen te verdienen. Het spel eindigt behoorlijk snel. De speler met meest punten wint.Clever past binnen de trend van de vlotte dobbelspellen met een behoorlijke diepgang, zoals we die de voorbije jaren zagen met Keer op Keer, Qwixx of, wat ouder, Through the Ages dobbelspel. De complexiteit ligt echter een stukje hoger dan wat we gewoon zijn.

Dit spelletje doet het goed door de heel eenvoudige spelregels en het feit dat alle spelers meespelen tijdens elke speelbeurt. Maar de complexiteit van het scoreblad zorgt ervoor dat je toch even aan de speluitleg bezig bent. Bovendien zorgen de vele bonussen ervoor dat het spel gaandeweg vertraagt tijdens het spelen.

Dat alles mag echter de pret niet bederven. Met Clever bracht Schmidt/999 Games een dobbelspel dat perfect werkt als stevige opwarmer voor een spelavond. Verwacht echter geen flinterdun dobbelfestijn. Zoals bij volwassen workerplacers vertraagt Clever in de laatste speelbeurten omdat de motor dan volop aanslaat. En bij elke dobbelbeurt blijft de vraag: hoe optimaliseer ik mijn eigen score zonder teveel weg te geven aan de tegenstanders.

Ik speel zelden solo bordspellen, maar voor deze recensie probeerde ik toch de solovariant van Clever. Op zich werkt het spel ook solo, maar je voelt dat de ziel van dit spel geen solospel is. Zoek dus best wat tegenstanders voor dit dobbelplezier.


Clever (Schmidt/999 Games, 2018)

_________________
Afbeelding


Omhoog
Offline Profiel  BoardGameGeek   Facebook  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
1 bericht | Pagina 1 van 1 |


Opties

  Toon onbeantwoorde berichten 
  Toon ongelezen berichten 
 Afdrukweergave Toon nieuwe berichten 
  Toon actieve onderwerpen 
   
 Feed - Bordspelmania  
 Feed - Nieuwe onderwerpen  
 Feed - Forum - Recensenten van de Lage Landen  
 Feed - Onderwerp - Clever  

Gebruikers die deze topic waarderen

BaSL

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Tags

+8, 2018, 999 Games, Ganz schön Clever, Schmidt, Wolfgang Warsch, recensies[ Gebruikersvoorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid ]Ondersteund door:
phpBB®